close
CímlapEgyetemi életMinőség és eszközök a digitalizációhoz 14 témában

Minőség és eszközök a digitalizációhoz 14 témában

2021. december 13.

Tizennégy területen tervez együttműködni a Digitális Jólét Program és a PTE. Ennek érdekében december 13-án együttműködési megállapodást kötött a Digitális Jólét Program, a Pécsi Tudományegyetem és az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány. A megállapodást a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője, Dr. Gál András Levente, Prof. Dr. Betlehem József, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese és Prof. Dr. Bódis József, a pécsi egyetemet fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumi elnöke írta alá.

A 14 tématerület egyebek között a digitális egészségügy, az adatvagyon és adatelemzés, a digitális sport, a mesterséges intelligencia, az 5G egészségügyi és társadalmi hatásainak vizsgálata, a fintech és blockchain témák, a digitális tudatosság, a digitális fogyasztóvédelem, az adatvezérelt agrárium, illetve a drónprojektek tartoznak. Közös projekteket kezdeményeznek regionális gazdasági elemzések, hatásvizsgálatok, vállalati versenyképesség vizsgálata kapcsán, illetve az innovációhoz és kutatáshoz kapcsolódó digitalizáció területén. A projektek kiterjednek közös tanulmányok készítésére, szakdolgozatok és TDK dolgozatok támogatására, doktori kutatási témák meghatározására, speciális kollégiumra, digitális témahét szervezésére és kutatási tevékenység támogatására.
„A digitális ökoszisztéma mentén

egyfajta szakértői felhőt szeretnénk az együttműködéssel kialakítani

- mondta el Dr. Gál András Levente,  majd kifejtette: „A mostani együttműködés célja, hogy a közös munka eredménye beépüljön a képzési rendszerekbe, és további kutatómunkák, szakmai műhelyek létrejöttét serkentse.” A DJP képviselője azt is elmondta: a PTE már a 12. magyar felsőoktatási intézmény, mellyel közös munkába fogtak.
„Az elmúlt időszak, a világjárvány felgyorsította azt a folyamatot, amit már amúgy is kiemelten kezeltünk, a digitalizációt. A PTE-n az elmúlt két évben számos tananyagot alakítottunk át digitálissá, illetve fejlesztettük a virtuális egyetemlátogatási lehetőségeinket is. Messze nem vagyunk azonban még a folyamat végén, hiszen ez egy napi szinten fejlődő terület, és ez a megállapodás is bizonyítja, hogy

a pécsi egyetem igyekszik lépést tartani vele”

 hangsúlyozta Betlehem József, a PTE általános, stratégiai és kapcsolati rektorhelyettese.
Bódis József az alapítvány képviseletében kiemelte: „Nyilvánvaló, hogy ma már bármilyen fejlesztést a digitalizáció oldaláról is vizsgálni, és támogatni kell. Saját tapasztalatok alapján is mondhatom, hogy az egészségügyben számos olyan digitális megoldás született a közelmúltban, amelyek valóban segítik és gyorsítják az egészségügyben dolgozók munkáját. Az alapítvány részéről azon vagyunk, hogy

megfelelő körülményeket biztosítsunk az egyetem számára a fejlődéshez. Ennek egyik fontos alappillére lehet a digitalizáció”

– húzta alá az alapítvány kuratóriumi elnöke, majd hozzátette: „Fenntartóként minden olyan lépést kifejezetten támogatni szeretnénk, ami az egyetemet szervezettebbé, magasabb minőségű és nagyobb teljesítményű intézménnyé teszi - az már csak hab a tortán, hogy a digitalizációval mindennapi létünk is kontrollálhatóbbá és egyszerűbbé válik. Azt is gondolom, hogy ez az együttműködési megállapodás minőséget és eszközöket tud nyújtani a sikeres munkához.“
Az együttműködési megállapodást egy éves munkaterv kidolgozása követi majd, bár vannak olyan területek - például az egészségügyi adatvagyonnal kapcsolatosak - melyek kapcsán már november óta együtt dolgozik a DJP és a PTE.

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni