close
CímlapEgyetemi életMúlt – Jelen – Jövő

Múlt – Jelen – Jövő

2022. április 27.

2021. szeptember 1-én ünnepi szenátusi üléssel vette kezdetét a Pécsi Tudományegyetem Múltból a jövő felé mottójú centenáriumi rendezvénysorozata.

A bő két esztendősre tervezett programkavalkád középpontjában az 1912-ben Pozsonyban alapított Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem Pécsre helyezésének méltó megünneplése áll. Az első világégést követő trianoni békediktátum következtében hontalanná vált pozsonyi felsőoktatási intézmény ugyanis a Mecsek alján lelt új otthonra, ahol – az országgyűlés 1921-es döntése nyomán – 1923 őszétől – jóllehet különböző intézményes keretek között, ámde – folyamatos az egyetemi oktatás. Az első tanévet 1923. október 14-én a mai Halasy-Nagy József aulában nyitotta meg gr. Klebelsberg Kuno, vallás- és közoktatásügyi miniszter, amely egyúttal a centenáriumi eseménysor záródátumát is kijelöli (2023. október 14.).

Az elmúlt hónapokban számos programelemet valósítottunk meg a Karokkal, az Egyetemi Hallgatói és a Doktorandusz Önkormányzatokkal, az Egyetemi Levéltárral és az Egyetemi Könyvtárral szoros együttműködésben, amely a Pécsi Tudományegyetem sokszínűségét, hagyománytiszteletét és egyúttal innovatív szellemiségét is szemlélteti. E rendezvények közül néhányat – természetesen a teljesség igényét nem megcélozva – érdemes kiemelni.

A Janus Egyetemi Színház társulata a Magammal viszem című előadásának premierjén (szeptember 1.) a közösségi színház kelléktárát felvonultatva saját élmények alapján, és az egykori Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem Pécsre településével kapcsolatban fellelhető levéltári források és tanulmányok segítségével állított emléket az egyetem Pécsre költözésének.

Nagy érdeklődés övezte a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete szervezésében a Szent Miklós-hegyen sorra került, a leendő centenáriumi Erzsébet bor szüreti ünnepségét szeptember végén. Ekkor került átadásra a kutatóintézet új, multifunkcionális rendezvényterme. Az eseményen olyan szőlőfajták fürtjeit szüretelték a vendégek, amelyek már 100 évvel ezelőtt is megteremtek e festői birtokon.

A MIK Partners 50+ Szakmai Nap egy időben és egy helyen ötvözte a különböző mérnök szakmai területek innovációs tudáskompetenciáit, a gyakorlatorientált felsőoktatás kutatási eredményeit, és a mérnökséget képviselő kamarai szervezetek érdekképviseleti fórumát. Az október elején lezajlott rendezvényen egyúttal a Műszaki és Informatikai Kar jogelődje, a Pollack Mihály Műszaki Főiskola alapításának (1970) félévszázados évfordulóját is megünnepeltük, amelyet a pandémia következtében sajnos egy évvel el kellett halasztani. A rendezvény egyik fénypontját Pollack Mihály restaurált mellszobrának leleplezése alkotta.

Szintén nagy érdeklődés övezte a PTE Egyetemi Levéltár Felsőoktatás Trianon után címmel megrendezett tudományos szimpóziumát (november 25.). Az országos rendezvény keretében elhangzott előadások – egyebek mellett – bemutatták Pécs gazdasági helyzetét az 1920-as években, az Erzsébet Tudományegyetem két világháború közti kultúrdiplomáciai szerepét, valamint a Magyar Királyi Ferenc József Tudományegyetem Kolozsvárról Szegedre költözésének hátterét.

2022. február 11-én, online formában zajlott a Women in Science 2022 nemzetközi konferencia, amely kiemelt hangsúlyt helyezett a Magyarországhoz, kiváltképpen Pécshez kötődő, a nemzetközi tudományos életben elismert női karrierutak bemutatására. A Természettudományi Karon alakult Nők a Tudományban – Nők Nehezített pályán csapata által szervezett rendezvény fókuszpontjában a STE(A)M, vagyis a művészetek és műszaki-természettudományos gondolkodás összehangolásában, integrálásában rejlő lehetőségek, továbbá a nők szerepe vezetőként-középvezetőként az informatika világában témakörök szerepeltek.

A centenáriumi programsorozat egyik kiemelt eseményére április 7-8.-án került sor az Állam- és Jogtudományi Karon. A Jogász Diákkörösök Országos Találkozóján, amelyet Dr. Szendrő Péter az Országos Tudományos Diákköri Tanács örökös elnöke is megtisztelt jelenlétével, a magyarországi jogászképzés valamennyi intézménye képviseltette magát. A hagyományteremtő céllal megrendezett szakmai napokon a társintézmények hallgatói csapatai mérték össze tudásukat, kreativitásukat különböző feladatok megoldása során, amely több közösségépítő elemmel egészült ki.

A kiemelt rendezvények mellett az érdeklődők megismerhetik a pécsi felsőoktatás történetének legfontosabb eseményeit, egy-egy kiemelkedő professzor pályafutását, néhány emblematikus épület rövid históriáját a folyamatosan bővülő, néhány perces epizódokat tartalmazó videósorozatunkban. A megvalósult és a tervezett rendezvények, programok részleteiről pedig a Centenárium honlapján (https://pte.hu/hu/centenarium) tájékozódhatnak az érdeklődők.

dr. Fedeles Tamás

dr. Fedeles Tamás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni