close
CímlapEgyetemi életÓriás vállán

Óriás vállán

2018. június 26.

Farkas Ferenc tiszteletére rendezett nagyszabású emlékkonferenciát a PTE Közgazdaságtudományi Karának Vezetés- és Szervezéstudományi Intézete június 7-8-án. A kétnapos tanácskozáson 14 ország több mint 80 szakembere vitatta meg a közgazdaságtudomány új kihívásait, a vezetés- és szervezés kérdéseit a 21. században.

Farkas Ferenc (1949-2016)Farkas Ferenc (1949-2016) a PTE KTK kiemelkedő formátumú kutatója és oktatója, valamint a Közgazdaságtudományi Kar dékánja, és a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese volt, akinek hazai és nemzetközi tudományos kutatásai, publikációi és órai előadásai érintették a menedzsment számos irányvonalát, emelve ezzel a szakma színvonalát. A hagyományteremtő szándékkal megszervezett emlékkonferencia a professzor szellemi örökségét kívánja hosszú távon ápolni és fenntartani.

Bódis József megnyitja az I. Farkas Ferenc Nemzetközi Tudományos Konferencia; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Bódis József rektor köszöntötte a résztvevőket:

„ez egy kitűnő alkalom, hogy a professzor emlékének adózzunk.”

I. Farkas Ferenc Nemzetközi Tudományos Konferencia; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Schepp Zoltán a I. Farkas Ferenc Nemzetközi Tudományos Konferencián; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Schepp Zoltántól, a KTK dékánjától megtudhattuk, hogy Farkas Ferenc kiemelkedően fontos szerepet játszott a kar életében, és egész életét a szellemi tőke felhalmozásának és a színvonal emelésének áldozta, amelyben fontos szerepet tulajdonított a nemzetköziesítésnek. Így indult az országban az elsők között angol nyelvű doktori képzés a PTE KTK-n, és karon ma is kiemelt szerep jut az angol nyelvű képzéseknek.

Bélyácz Iván az I. Farkas Ferenc Nemzetközi Tudományos Konferencián; fotó: KTK

A konferencia magyar védnöke, Bélyácz Iván, a Magyar Tudományos Akadémia tagja meghatóan foglalta össze a tanácskozás névadójának örökségét:

„E mai tudományos konferencián Farkas Ferenc élő gondolatai, és azok az értelmezések, elemzések hangzanak el, amelyek felidézik múlttá vált személyiségét, emberi arcát a jelennek, és a jövőnek megőrződő, megőrzendő tudományos munkásságát.”

I. Farkas Ferenc Nemzetközi Tudományos Konferencia; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Jarjabka Ákos a I. Farkas Ferenc Nemzetközi Tudományos Konferencián; fotó: KTK

Jarjabka Ákos, a Vezetés- és Szervezéstudományi Intézet vezetője elmondta, hogy 2017-ben létrehozták a Farkas Ferenc ösztöndíjat oktatók és hallgatók számára, ezáltal is elősegítve, hogy minél többen lépjenek a professzor nyomdokaiba. Ezután Geert Hofstede, az I. Farkas Ferenc konferencia védnöke, a PTE díszdoktora, a Maastrichti Egyetem professor emeritusa élő videóban jelentkezett be, és inspiráló előadásokat, beszélgetéseket kívánt a konferencia résztvevőinek.

Bakacsi Gyula plenáris előadása az I. Farkas Ferenc Nemzetközi Tudományos Konferencián; fotó: KTK

A plenáris előadások sorát Bakacsi Gyula, az MTA Gazdálkodástudományi Bizottság elnöke, a Budapesti Gazdasági Egyetem professzora indította, elmondta, hogy

„óriások vállán állunk, és Farkas Ferenc egy volt közülük. Meggyőződésem, hogy a neve a legjobb brand a mai konferencia számára.”

Előadásában a karizmatikus és neo-karizmatikus vezetői modelleket vizsgálta a társadalmi fejlettség, érettség, jólét tekintetében. Heidrich Balázs, a BGE rektora a felsőoktatási területen megfigyelhető intézményi szubkultúrákat mutatta be, néhány zenei utalással megtűzdelve (előadásának címe: "The Landscape is Changing" - egy Depeche Mode szám címe), főként a 2011-18-ig terjedő időszakot górcső alá véve.

Paolo Feldmann plenáris előadása az I. Farkas Ferenc Nemzetközi Tudományos Konferencián; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

A magyar származású Paulo Feldmann, a brazil São Paulo-i Egyetem adjunktusa a geopolitika fontosságáról beszélt a nemzetköziesítés területén:

„Minden ország különböző, és muszáj megérteni, hogy a kulturális, gazdasági és történeti tényezők nagyban befolyásolják.”

A továbbiakban átadták a konferencia legjobb tanulmányaiért járó díjakat, majd párhuzamos szekcióülések keretében folytatódott a szakmai munka.

I. Farkas Ferenc Nemzetközi Tudományos Konferencia; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Aki szeretne bővebben olvasni az elhangzottakról, ajánlom figyelmébe a konferenciakötetet »

Érdemes megnézni a konferencia oldalán a galériát is »

TÓTH Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni