close
CímlapEgyetemi életPécs „titkos” büszkesége: Fejér Tamás filmrendező

Pécs „titkos” büszkesége: Fejér Tamás filmrendező

Mindenki ismeri és szereti A Tenkes kapitánya, a Tüskevár, a Bogáncs, Az öreg bánya titka, a Pocok, az ördögmotoros című filmeket, de sajnos alig akad, aki rendezőjük nevét is meg tudja mondani.

Pedig Fejér Tamás e remek alkotásokkal együtt több mint 40 filmet készített hosszú alkotóélete során. A 20. század magyar filmművészetének ez a kiemelkedő alakja Pécsett született 1920. december 29-én (a Janus Pannonius utcában). Gyermek- és ifjúkorát töltötte szülővárosában, majd 1938-tól már a Hunnia Filmgyárban kezdett dolgozni, 1943-ban pedig megjelent a Film című szakkönyve, amiben elméleti és gyakorlati szempontból ír szakmájáról.
Rendezőként egyik első nagy sikere a Bogáncs c. Fekete István-regényből készült filmje volt, aminek több jelenetét szülővárosában, a Tettye környéki kis utcákban vették fel 1958-ban. A különböző televíziócsatornákon máig folyamatosan műsoron van az 1965-ben Siklóson forgatott A Tenkes kapitánya c. sorozat és az 1967-ben bemutatott Tüskevár. De Fejér Tamás nevéhez fűződik még a Ballagó idő, az Utánam srácok, Az öreg bánya titka, a Székács a köbön című, szintén nagy sikerű film.
Szülővárosa, Pécs város önkormányzata, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. és a Pécsi Tudományegyetem, Fejér Tamás emléke előtt tisztelegve, születésének centenáriumán a Zsolnay Kulturális Negyed területén lévő, a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéknek otthont adó E25-ös épület 001-es nagyelőadó-termét Fejér Tamás Teremnek nevezte el december 15-én. A terem bejaratánál emléktáblát helyeztek el, amit Bognár Szilvia alpolgármester avatott fel.

Méhes Károly (ZSÖK), Bognár Szilvia Pécs alpolgármestere és P. Horváth Tamás önkormányzati képviselő 

Egyszer utánanéztem, hogy ki rendezte a Tenkes kapitányt, nem ismertem Fejér Tamás nevét" - mondta az emléktábla ötletadója, Méhes Károly, a ZSÖK nemzetközi kapcsolati felelőse, író - Az ő neve nem fut az úgy nevezett híres rendezők között. Jancsó Miklós nevét mindenki ismeri, vagy Makk Károlyét és Szabó Istvánét. Még jobban meglepődtem, amikor kiderült, hogy Pécsett született 1920 december 29-én, s hogy a Janus Pannonius utcában nőtt fel, a városban élt 18 éves koráig. Idén lenne száz éves. Hosszas töprengés után választottuk ki a PTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének előadótermét, amely vetítőteremként is tud funkcionálni.

A Bogáncs több jelenetét Pécsett forgatták, érdemes újranézni (55. perc tájékán a tettyei kis utcák láthatók, 1:07 percnél a pécsi Király utca villamossal, 1 óra 10 percnél a régi István tér az egykori lépcsős szökőkúttal, kicsit később a vasútállomás környékén játszódik a film aktuális jelenete).

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni