close
CímlapEgyetemi életA PTE-en járt az Orosz Világ Alapítvány ügyvezető igazgatója

A PTE-en járt az Orosz Világ Alapítvány ügyvezető igazgatója

2021. október 08.

A Pécsi Tudományegyetemen látogatást tett az Orosz Világ Alapítvány ügyvezető igazgatója Kocsin Vlagyimir Vjacseszlávovics és az alapítvány európai képviselője: Vlagyimir Mihail Mihajlovics.
Az egynapos program keretében a vendégek először az egyetem rektorával, Miseta Attila professzor úrral és a külügyi osztály vezetőjével, Tarrós István professzor úrral találkoztak. A megbeszélés során megtárgyaltak az alapítvány és az egyetem közti együttműködés kérdését, valamint az Orosz Központ tevékenységét. A felek kiemelték az orosz nyelv és kultúra terjesztésének fontosságát, az orosz nyelvi tanfolyamok népszerűségét mind a magyar, mind az egyetemen tanuló külföldi diákok körében.
Egyetértettek abban, hogy az Orosz Központ fontos munkát végez, és az ügyvezető igazgató hangsúlyozta, hogy a Pécsi Központ kiemelkedik a világ többi Orosz központja közül, mert az orosz kultúrához és nyelvhez kapcsolódó sokféle rendezvényt szervez, rendszeresen részt vesz az alapítvány által meghirdetett diák fesztiválokon, ahol pécsi hallgatok az orosz nyelv magas szintű tudását mutatják meg.
A találkozó zárásaként V.V. Kocsin úr, az Orosz Világ Alapítvány ügyvezető igazgatója átadta Miseta rektor úrnak az alapítvány számozott ezüst díszjelvényét „Az orosz nyelv és kultúra népszerűsítésében végzett kiemelkedő munkáért és a humán együttműködés fejlesztéséért”.
A vendégek programja az Orosz Központban folytatódott, ahol találkoztak a BTK dékánjával, Heidl György professzor úrral, az Orosz Filológia Tanszék vezetőjével, Wolosz Robert docenssel, a Modernkori Oroszország és Szovjetunió Történeti Kutatócsoport (MOSZT) vezető helyettesével, Kolontári Attilával, a Pécsi Tudományegyetem korábbi rektorhelyettesével Font Márta professzor asszonnyal, az alapítvány nyertes pályázóival és a központ önkénteseivel.
Végül V.V. Kocsin úr az Orosz Központ számára átadott egy Főnix madarat ábrázoló porcelán figurát, amely megtestesíti a hosszú életet és a folyamatos megújulást, de minden jelen levő megkapta az alapítvány ajándéktárgyát.

V.V. Kocsin úrnak és M.M Vlagyimir úrnak átnyújtották a MOSZT Kutatócsoport legújabb kötetét „Pécsi Történeti Ruszisztika” címmel, Székely László előadóművész, az alapítvány pályázati nyertese átadta az Alekszej Fatyjanov és Natalia Csernih verseinek fordítását tartalmazó és nemrég megjelent magyar-orosz nyelvű könyvet, melynek címe „Szívemben zeng egy dallam”.

Végvári Valentyina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni