close
CímlapEgyetemi életPTE Inspirációs Nap

PTE Inspirációs Nap

2018. december 04.

Hatvan regisztrált, húsz külső szakértő, és nagyon-nagyon-nagyon sok ötlet, ami tökéletesítésre, befektetőre, megvalósításra vár. Ők randiztak december 2-án délután a PTE KTK Takarék termében.

Az egybegyűlteket Bedő Zsolt praktikus tudnivalókkal üdvözölte (Bedő Zsolt egyik korábbi előadásáról, ami a vállalkozásokról szól, itt lehet olvasni.)

Két esettanulmány mutatta be,

milyen váratlan buktatók és kacskaringók nehezítik egy induló vállalkozás útját.

A most szerdától letölthető Moment telefonos alkalmazás ötletgazdája, s mára ügyvezetője, Rigő Gergő például azt is bevallotta, hányszor csalódott a különböző platformokra dolgozó programozókban, mire megtalálta azt, aki valóban illik a csapatába. (Egyébként Rigő Gergő egy buszon találta ki a Moment-et, amit aztán kreditre és vállalkozásra váltott.)

A sikersztorik után jött a speeddating, vagyis amikor a flipchart táblákra írt nevekről, milyen ötletet rejtenek. Az ötletgazdák mindössze tíz percet kaptak arra, hogy bemutassák azt, mitől egyedi az elképzelésük, és miért érdemes pénzt fektetni bele.

A felhozatal interdiszciplináris volt: a történelmen alapuló újításon keresztül az építményeken át a speciális órarendig sok mindenről lehetett hallani. Az ötletek cseréje mellett a kapcsolatépítés is fontos volt: egyesek például pizzázás mellett beszéltek át együttműködési lehetőségeket.

Sokan kérdezik, hogy ha a vállalkozás mégis bebukik, vissza kell-e fizetniük a 9 milliót. Nem.

– mondták a Hiventures előadói, akik inkubációs programjukról számoltak be. Egyebek mellett elhangzott, hogy egyszemélyes vállalkozásokkal nem foglalkoznak, s minél sokrétűbb, heterogénebb az alapító-tulajdonosok háttértudása, a vállalkozás annál kedvezőbb helyzetből indul.

Szerintem minden „mezei” érdeklődőben felmerülhetett: mi lenne, ha vállalkozásba kezdene… Ha van egy jó ötlete, első körben érdemes a szervezőket felkeresnie: PTE KTK Simonyi BEDC, PTE Kutatáshasznosítási és Technológia-Transzfer Központ, Institute of Transdisciplinary Discoveries, Entrepreneurship Club.

UnivPécs

UnivPécs