close
Címlap11. Fenntartható városok és közösségekA PTE MIK csapata képviseli Magyarországot a wuppertali Solar Decathlonon

A PTE MIK csapata képviseli Magyarországot a wuppertali Solar Decathlonon

A megújuló energiahordozókra alapozva a fenntarthatóságot szem előtt tartva tervezték meg és építették elő az idei wuppertali Solar Decathlon világversenyre azt a különleges megoldásokat felvonultató többfunkciós lakóházat, a MAGYAR FÉSZEK+ környezetpozitív otthont a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK) oktatói és hallgatói, amelyet most a sajtónak is bemutatnak.

Dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár (ITM) részvételével rendezték meg 2022. május 13-án, pénteken 13 órakor sajtótájékoztatóval egybekötött bokrétaünnepet tartanak a karon (Pécs, Boszorkány út 2.), amire hívják és szeretettel várják a sajtó képviselőit. Az államtitkár miután megtekintette az új épületet, beszédében azt mondta, hogy "Csak azt sajnálja, hogy nem most egyetemista és nem tagja az építőcsapatnak. „Célunk a hazaszeretetünkből táplálkozik, amelyben mindannyiunkkal osztozkodunk ebben a közösségben. Ez a hazaszeretet minőségében az ég felé törekszik, mint ez az épület."

„Már 86 régiós ipari cég támogatja a Solar Dacathlon pécsi csapatát” – mondta Medvegy Gabriella a MIK dékánja. Erőt és kitatártás kívánt a németországi versenyre utazó csapatnak, amely 13 kamionnal szállítja ki a házat az 1300 kilométerre Németországban található Wuppertalba, ahol 18 csapat részvételével rendezik meg június elején a Solar Decathlon Europe 2022 nemzetközi hallgatói innovációs házépítő versenyt, ezen egyetlen magyarként – több mint 40 nemzetközi pályázóból kiválasztva – vesz részt a pécsi „Lungs of the City” csapata. A verseny szerint a mérnökhallgatók kreativitására és innovációs képességére építve olyan energiatudatos épületet kell tervezniük, amelynek létrehozásában egyetemi kutatói csoportok, valamint ipari szereplők is együttműködnek, és amelyek a jövő generációi számára mintaotthonként szolgálnak. A házat a helyszínen 14 nap alatt kell megépíteniük valós méretben, az előépítés során létrehozott elemekből. A PTE MIK udvarán a végéhez közeledik az innovatív megoldásokkal (pl. naptér, oxigéntermelő „homlokzat”, gyökérzónás víztisztítás, szürkevíz-hasznosítás stb.), passzív energiafelhasználással, a karbonsemlegességet minden tekintetben megközelítő ház építése, jelenleg a belsőépítészeti megoldásokra és a belső dizájn elkészítésére fókuszálnak a versenyzők.

Interjú Kondor Tamással, Solar Decathlon pécsi csapatának vezetőjével.

 

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni