close
CímlapEgyetemi életA PTE MK a szórványmagyarságért

A PTE MK a szórványmagyarságért

2022. szeptember 21.

Két kiemelt esemény is bizonyítja a Pécsi Tudományegyetem, ezúttal jelesül a PTE Művészeti Kar elköteleződését a magyarság, a magyar kultúra és a szórvány támogatása iránt.

Sepsiszentgyörgy-Pécs: közös tanévnyitó
A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara nemcsak Pécs és a Dél-Dunántúli régió gazdag kulturális és művészeti hagyományait és értékeit kívánja képviselni a maga területén, hanem az össznemzeti stratégia mentén gondolkodva a határon túli magyar fiatalok szülőföldön történő, magyar nyelvű felsőfokú művészeti képzéseinek elősegítésében is részt vállal. A PTE MK partneri kapcsolatot ápol a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel.


A két intézmény 2021 őszén Sepsiszentgyörgyön elindította az osztatlan festő-, és szobrászművész képzéseit. Az indított szakok tartalma megegyezik a pécsi székhelyen hirdetett képzésekkel, ugyanakkor Sepsiszentgyörgyön erdélyi művészek tudására épül az oktatás abból a kettős szándékból kiindulva, hogy az erdélyi művészeti közegben önálló szellemiségű, a későbbiekben autonóm felsőfokú művészeti képzési helyszín „művészeti iskola” fejlődjön, mellyel párhuzamosan a humánerőforrás oldaláról az oktatók tudományos fokozatszerzését támogatva segít elő a PTE a szakok akkreditációját a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem számára. (Lásd erről korábbi cikkünket). Szeptember 16-án Sepsiszentgyörgyön is megkezdődött a 2022/2023-as tanév, melyet ünnepélyes keretek között nyitott meg dr. Tonk Márton rektor, dr. Fedeles Tamás, a PTE rektorhelyettese, Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy város alpolgármestere, dr. Domokos József, a Marosvásárhelyi Kar dékánja, dr. Lengyel Péter PTE Művészeti Kar dékánja, dr. Nyárádi Imre-István dékánhelyettes, a Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központ igazgatója.
Külön büszkeség, hogy a képzési központban tanulmányaikat megkezdő hallgatók harmada a Pécsi Tudományegyetemhez kötődő képzésben vesz részt, tízen festőművész, négyen pedig szobrászat szakon.

Tehetséges csángó fiatalok alkotásai
A Művészeti Kar határontúli szerepvállalásának részeként a tehetséges csángó fiatalok felkarolását is célul tűzte ki. Ennek keretében egy, a magyarországi Külgazdasági és Külügyminisztériumtól elnyert támogatásból finanszírozva a Moldvai Csángómagyarok Szövetségével együttműködve tábort rendeztek tehetséges csángó fiatalok számára augusztus 9-14. között, az egyik legkeletibb magyar-lakta falu, Lábnyik Magyar Házában, a Táborközpontban. A csaknem harminc tizenéves tehetség Magyarfaluból, Pusztinából, Gyimesbükkről, Szeret-Klézséről, Bakóról, Klézséről, Somoskáról, Lészpedről, Kézdivásárhelyről, Lövétéről érkezett.
A program fővédnöke Járai Zsigmond, a csángó-magyar együttműködés feladatainak koordinálásáért felelős miniszterelnöki megbízott volt.
A tehetséggondozó táborban készült szobrászati és festészeti alkotásokat a szélesebb nagyközönség számára is elérhetővé szerették volna tenni a szervezők. Így szeptember 17-én Bákón, a régió központjában működő Magyar Házban kiállítás nyílt a fiatalok alkotásaiból.


Köszöntőt mondott és részt vett az eseményen Pogár László, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnöke, Dr. habil Lengyel Péter a PTE Művészeti Karának dékánja, Prof. Fedeles Tamás, a PTE oktatási rektorhelyettese és Dr. Szenkovics Dezső, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának dékánja. A kiállítást Orbán Imola, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége tehetséggondozó program felelőse és Dr. habil Hegyi Csaba, a PTE Művészeti Karának oktatási dékánhelyettese, a program szakmai vezetője nyitották meg. A szervezők külön köszönet mondtak Dr. Szili Katalinnak, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány Kuratóriumi tagjának is.

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni