close
Címlap17. Partnerség a célok eléréséért Tovább bővül a PTE kapcsolati hálója

Tovább bővül a PTE kapcsolati hálója

A Pécsi Tudományegyetem elkötelezett a dél-dunántúli régió gazdasági és társadalmi fejlődésének támogatása mellett. Ennek jegyében kötött együttműködési megállapodást augusztus 22-én Magyarország első egyeteme a Prohumán 2004 Munkaerő Szolgáltató és Tanácsadó Kft-vel. Az együttműködés célja a régió, valamint a magyar gazdaság és társadalom teljesítményének, versenyképességének növelését célzó törekvések, továbbá a humánerőforrás versenyképes megújulásának támogatása.

A Prohuman az ország egyik legmeghatározóbb munkaerő-kölcsönző, -közvetítő, HR-stratégiai, toborzási és munkaerőpiaci szaktanácsadó cége. A Prohuman cégcsoport pedig hét európai országban összesen több mint 20.000 főnek munkát adó, 100 milliárd forintot meghaladó árbevételű, magyar tulajdonú multinacionális vállalat. A vállalat közel 6.500 fős hazai statisztikai létszámával, 2022. évben elért több mint 40 milliárd forint nettó árbevételével erős hátterű piaci szereplő, amely tapasztalata és gazdasági kapcsolatrendszere révén hozzájárulhat a PTE-vel megfogalmazott közös célok teljesítéséhez.

A megállapodás ünnepélyes aláírásán elhangzott, hogy az együttműködő felek számára kiemelten fontos annak elősegítése és támogatása, hogy a PTE-n végzett hallgatók a dél-dunántúli régióban helyezkedjenek el, így jelen együttműködés a Pécsi Tudományegyetem régiós megtartóerő növelésére vonatkozó stratégiai célját is szolgálja. Az egyetem számára a térség és a gazdaság fejlesztésében betöltött szerepénél fogva nagy jelentőséggel bír minden együttműködés megerősítése, kiváltképp az olyan vállalatokkal való kooperáció, amelyek az Egyetem számos területén hordozzák a közös munka és közös eredmények lehetőségét.

Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora elmondta, az együttműködés egyebek között törekvés arra, hogy valóban a lehető legjobb munkaerő legyen jelen minden területen, legyen az adminisztráció, egészségügy, vagy bármilyen más szaktudást igénylő pozíció. "A jelen megállapodás hozzájárul ahhoz, hogy optimalizálhassuk a kiválasztás folyamatát, illetve, hogy

az egyetemről kikerülő hallgatók minél gyorsabban el tudjanak helyezkedni,

lehetőleg a régión belül. A Pécsi Tudományegyetem egyik stratégiai célja, hogy hozzájáruljon a régió fejlődéséhez, ami magában foglalja a megfelelően képzett munkapiaci szereplők utánpótlását is" - szögezte le.

A PTE egyik célja, hogy megfelelően felkészítse a munkaerőpiacra lépőket oly módon, hogy ne csak munkába álljanak, de a piacon is tudjanak maradni. A munkaerőpiac nagyon gyorsan változik, új foglalkozások keletkeznek, míg mások megszűnnek az informatika fejlődése, a mesterséges intelligencia elterjedése, vagy egyéb okok miatt. "Mostantól egy olyan partnerrel fogunk együttműködni, akinek olyan tapasztalata és tudása van, amit felhasználhatunk a képzések fejlesztésére, új képzések megalapítására" - mondta Betlehem József, a Pécsi Tudományegyetem általános, stratégiai és kapcsolati rektorhelyettese. Ugyanakkor a megállapodásnak köszönhetően

segítségére lehetnek a munkáltatóknak is, miként tartsanak meg olyan dolgozókat,

akikbe sok energiát és időt invesztáltak, de demográfiai vagy egyéb okokból elhagynák az adott pozíciót.

Decsi István, a Pécsi Tudományegyetem kancellárja arról beszélt, hogy a modellváltást követően - ami teljesítmény alapú finanszírozást hozott magával - még fontosabbá vált az egyetem azon célkitűzése, hogy sikeresen megtartsák az itt végzetteket. A cél, hogy a régió meghatározó foglalkoztatójaként minél több fiatalnak megteremtsék a lehetőséget arra, hogy a régióban tudjanak elhelyezkedni. Hozzátette: "A Prohuman, mint partner rendelkezik olyan kapcsolatokkal, tudással és stratégiával, vagyis minden értékkel, melyekkel ebben segíteni tud."

Az együttműködés keretében a Prohuman hosszútávon szakmai támogatást nyújt munkaerőpiaci, HR-stratégiai és módszertani kérdésekben a felsőoktatási intézmény számára. A Prohuman olyan, kompetenciáiba tartozó információkkal, tapasztalatokkal és tanácsokkal szolgál az egyetem számára, amelyek hozzájárulnak a PTE által végzett oktatási, kutatási, HR-fejlesztési és gazdaságfejlesztési tevékenységek intenzitásának és hatékonyságának fokozásához. A közös célok megvalósítása érdekében rendszeres eszmecserét folytatva felderítik a régióra jellemző, vállalati szintű gazdasági-társadalmi problémákat, azzal a céllal, hogy a kiválasztott projekteket a felsőoktatási intézményben folyó tudományos kutató és oktatómunka keretében közös erőfeszítéssel oldják meg. Az együttműködés célja egy olyan rendszer, gyakorlat kialakítása, amely elősegíti a gazdálkodó szervezetek szintjén meglévő, vagy kialakuló kihívásokra reagálni képes kutatói és oktatói munkát, ezáltal hasznosítva a felsőoktatási intézményben képződő tudást és jelenlévő kompetenciákat.

A jelenlegi munkavállalók 5-10 év múlva várhatóan nem fognak megfelelni a munkaerőpiaci elvárásoknak, amit nem csak a digitális kompetenciák hiánya okoz, lesznek demográfiai okokból kieső dolgozók, illetve olyanok is, akik a jelenlegi kompetenciáik miatt esnek majd ki a piacról. Ilyenek például a gyártósori munkások, akik nem fogják tudni kezelni a berendezések digitális paneljeit - mondta el a Prohuman ügyvezető igazgatója, Zakor Sándor. Hansúlyozta: "Az az egyik missziónk, hogy edukáljuk a munkaerőpiacot, részben a kormány, részben olyan szakmai partnerek segítségével, mint a Pécsi Tudományegyetem, ami a kutatásoknak megfelelő tudományos hátteret tud biztosítani, mely aztán átvihető a munkaerőpiacra."

Feleki Attila, a Prohuman ügyvezető igazgatója kiemelte, ez az együttműködés azért is fontos számukra, mert a - létszámot tekintve - 8 éve tartó piacvezető pozíciójukat nem csak szeretnék megőrizni, de szeretnék kiterjeszteni egy szakmai know-how kialakításával is. Mint mondta,

"az egyetemek szellemi világítótornyok, így az a Pécsi Tudományegyetem is,"

ezért kiemelten fontos az együttműködés.
A megállapodást kedd délelőtt a PTE Szenátusi Tanácstermében látta el kézjegyével az egyetem részéről Miseta Attila rektor, Decsi István kancellár és Betlehem József rektorhelyettes, míg a Prohuman képviseletében Feleki Attila tulajdonos-ügyvezető és Zakor Sándor alapító-tulajdonos.

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni