close
CímlapEgyetemi életA PTE először a Társasjátékok Ünnepén!

A PTE először a Társasjátékok Ünnepén!

2022. november 14.

A Pécsi Tudományegyetem 2022 évi innovációs díját elnyert társasjátékai is bemutatkoztak Magyarország legnagyobb társasjáték-szakkiállításán november 11-12. között, a budapesti Lurdy Ház konferenciaközpontjában. A rendezvényen nagy sikert arattak az egyetem munkatársai által kifejlesztett, játékos oktatási eszközként is alkalmazható társasjátékok.

A PTE KPVK-n tavaly indult el egy, a matematika oktatását reformáló Dienes Zoltán munkásságát folytató projekt. Ennek gyümölcse a két társasjáték, az Erdők játéka és a Ki jut a várba.

A Társasjátékok Ünnepére két nap alatt kilátogató többezres közönségből sokan már csak azért is megálltak a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar standján, hogy megkérdezzék, mit keres egy egyetem egy ilyen típusú rendezvényen? Szinte kivétel nélkül minden látogató

nagyon jó ötletnek tartotta az oktatásban és a pedagógusképzésben felhasználható, de a családok számára is hasznos szórakozást nyújtó társasjátékok fejlesztését.

Az érdeklődők között voltak kisgyermekes családok, fiatalok és idősek, pedagógusok és egyetemi hallgatók egyaránt.

A Piatnik kiadásában a Dienes-játékok sorozatban megjelent „Ki jut a várba” és „Erdők játéka” társasokat a helyszínen kipróbálók maguk is átélhették azokat az

izgalmas logikai kalandokat, amelyet az iskolai matematikaórákra is igyekeznek becsempészni a PTE szakemberei.

A pedagógusok számára éppen ezért tanári kézikönyvek is készülnek a játékokhoz, amelyeket ingyenesen tesz elérhetővé az egyetem a Dienes Zoltán professzor emlékét őrző virtuális múzeum webshopjában.

A játékokat jelenleg még csak közvetlenül a Piatnik Budapest Kft-től lehet megrendelni, de rövid időn belül a virtuális múzeum webshopján keresztül is megvásárolhatóak lesznek. Karácsonyig a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal támogatásával a játékkészletek ötven iskolába jutnak el, határon innen és túl. (Lásd erről korábbi cikkünket! - a szerk.)

A Pécsi Tudományegyetem által gondozott játékok fejlesztését a PTE Proof of Concept pályázata támogatta, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által finanszírozott program keretében. A játékok gyártója a Pécsi Tudományegyetemmel kötött szerződés alapján a Piatnik Budapest Kft. A játékos taneszközök ingyenes iskolai átadását a „Játékos nevelés a környezetért és az emberért - Komplex gamifikált környezetismereti és tudományos oktatás a Kárpát-medence és hazánk iskoláiban” című pályázat finanszírozza, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal támogatásával.

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni