close
Címlap4. Minőségi oktatásKépzések és játékok a matematikaoktatás megújításáért

Képzések és játékok a matematikaoktatás megújításáért

4. Minőségi oktatás
2022. augusztus 18.

A PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal együttműködésének sikerességét sajtótájékoztatón ismertette dr. Szécsi Gábor dékán, dr. Klein Sándor, emeritus professzor és dr. Nemeskéri Zsolt, a Kultúra- és Társadalomtudományi Intézet igazgatója augusztus 17-én Szekszárdon. A program részeként ötven iskolába összesen ezer darab, az oktatást kiegészítő társasjátékot juttattnak el térítésmentesen.

Dr. Szécsi Gábor dékán arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy a kar által készített társasjátékok tervezésekor elsődlegesen az volt a céljuk, hogy egy olyan társasjátékot tervezzenek, amely élményszerűen és játékos formában tudja fejleszteni a gyermekek matematikai és logikai készségeit. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal támogatásával induló program részeként

ötven iskolába összesen ezer darab, az oktatásban is felhasználható társasjátékot helyeznek ki 2022 szeptemberétől.

A kar dékánja kiemelte, hogy a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán ötven pedagógus térítésmentesen vehet részt továbbképzésben és iskolánként húsz társasjátékot ingyenesen kaphatnak az oktatásban való felhasználásra. A „Logikus gondolkodás fejlesztése Dienes Zoltán játékaival” elnevezésű képzésre és a PTE KPVK valamennyi továbbképzésére augusztus 29-ig lehet jelentkezni a kari honlapon keresztül.

A PTE KPVK évek óta foglalkozik a szekszárdi származású Dienes Zoltán, a játékos matematikatanítás világhírű tudósának szakmai örökségével. A projekt vezetője, dr. Klein Sándor, a kar emeritus professzora a szerdai sajtótájékoztatón elmondta,

Dienes módszerét felhasználva olyan társasjátékokat készítenek a karon, amelyekkel játék közben sajátíthatják el a gyerekek a matematika, logika alapjait.

Dr. Nemeskéri Zsolt kiemelte, hogy az első két elkészült társasjáték 2022-ben elnyerte a Pécsi Tudományegyetem innovációs díját is, valamint a projekt tapasztalatait felhasználva a módszert szeretnék kiterjeszteni a környezeti nevelés gyakorlatára is.

A logikus gondolkodás fejlesztése »

Dienes Zoltán Pedagógus-továbbképző és Gyermekkultúra Módszertani Kutatóközpont »