close
Címlap10. Egyenlőtlenségek csökkentéseRendkívül hasznos eszközökkel gazdagodott a Gyermekklinika

Rendkívül hasznos eszközökkel gazdagodott a Gyermekklinika

Az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. adományából speciális gyógyszerporlasztó és lélegeztető gép párásítására szolgáló készülékeket vásárolt a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Intenzív Osztálya. Az új eszközök a lélegeztetett gyermekek gyógyítását segítik. Az ünnepélyes átadást május 25-én tartották a Gyermekklinika tanácstermében.

Immár hagyomány, hogy az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. rendszeresen megajándékozza – több más kórházzal együtt – a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinikáját.

Az elmúlt években ultrahang és elektroterápiás készüléket, valamint digitális, hordozható mellkas-szívó berendezést tudott beszerezni a pécsi Gyermekklinika a jótékony vadászoknak köszönhetően.

Éves szinten több mint 300 gyermeket ápolnak a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán, mely regionális centrumként a délnyugat-dunántúli régió valamennyi súlyos esetét ellátja. Közülük nagyjából minden ötödik gyermek szorul lélegeztetésre. Ezért döntöttek úgy a klinikánál, hogy ezúttal

a támogatást a lélegeztetett betegek gyógyszerelésében használatos eszközök beszerzésére fordítják.

„Az egészségügy eszközrendszere rendkívül gyorsan fejlődik, újabb és újabb lehetőségek nyílnak meg, amelyek nem is kis pénzekbe kerülnek. Nyilván, ami a betegellátás biztonságához, a gyermekek kényelméhez, a kollégák jó munkakörülményeihez kell, az a munkánkhoz a rendelkezésre áll. De mindig vannak ezen túlmenő lehetőségek is, ebbe a ’jó, ha van’ kategóriába tartozik ez a mostani eszköz” – hangsúlyozta dr. Decsi Tamás klinikaigazgató.

„A jótékonysági vadászatot 2013 óta rendezik meg Magyarországon. Az alapötlet a gyermekek támogatásáért való összefogás, intézmények hiánypótló eszközök beszerzésében való támogatása volt. Az idei adományt mintegy 1200 vadásznak és több támogató szervezetnek köszönhetjük” – számolt be Fejes László, az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője az ünnepélyes átadón.

Az új készülékek kapcsán dr. Rózsai Barnabás, a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika Intenzív Osztályának vezetője elmondta: „Lélegeztetett betegek esetében a maszkon keresztüli gyógyszerporlasztás nem alkalmazható, hiszen azt nem lehet csatlakoztatni a lélegeztető tubushoz. A speciális porlasztó a lélegeztető gép rendszerébe becsatlakoztatható, és a légzőkör megszakítása nélkül alkalmas arra, hogy gyógyszert juttasson a légutakba. A párásító készülék pedig 100%-os páratartalmat biztosít és melegít, megakadályozva a légutak kiszáradását a lélegeztetés folyamán” – ismertette az új eszközök előnyeit az osztályvezető orvos.

A PTE KK Gyermekgyógyászati Klinikán csütörtökön tartott ünnepélyes átadón Fejes László ügyvezető képviselte az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft.-t, míg a PTE Klinikai Központ részéről Decsi Tamás professzor, a klinika igazgatója és Rózsai Barnabás, a klinika intenzív osztályának vezetője köszönte meg a rendkívül hasznos adományt, valamint beszédet mondott Nagy Csaba országgyűlési képviselő. Az eseményen jelen volt Decsi István kancellár, valamint Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke is. Az új eszközök mintegy 1,8 millió forintba kerültek.

A jótékonysági vadászat adományai (2022) »

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni