close
CímlapEgyetemi életRichter Egészségnap: Szombaton a Szívgyógyászati Klinikáért

Richter Egészségnap: Szombaton a Szívgyógyászati Klinikáért

Szombaton, szeptember 4.-én a pécsi Kossuth téren lesz a Richter Egészségváros rendezvénye – erről korábban már beszámolt az UnivPécs. Változatos programokkal, szűrésekkel és tanácsadással várják majd az érdeklődőket. Prof. Dr. Cziráki Attila, a PTE Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinika igazgatója számolt be arról, milyen célra gyűlnek az egyes programokon való részvétellel és lájkokkal gyűjthető adományok.

Mi a célja a Richter Egészségnapnak, illetve mi a Szívgyógyászati Klinika célja ennek kapcsán?

Három fő célt fogalmaztunk meg, amelyek a következők. A pandémiás időszak alatt a szűrővizsgálatok sajnos háttérbe szorultak, mivel az ismert okok miatt rendkívül nagy teher hárult az egészségügyre, így a Szívgyógyászati Klinikára is. Ezért azt gondolom, hogy nagyon fontos az, hogy egy ilyen nagy tömegű, ingyenes, magas színvonalú szűrővizsgálati lehetőséghez jut Pécs város lakossága. Ez az egyik fő cél, ami nyilvánvalóan a Szívgyógyászati Klinikának is kedvező.

A szűrővizsgálatok révén ugyanis a betegségeket a lehető legkorábban felfedezik, és ezáltal az időben megkezdett gyógyszeres, eszközös és műtéti kezelés a legnagyobb sikerrel kecsegtet.

A másik cél azzal kapcsolatos, hogy szeretnénk a Szívgyógyászati Klinikán folyó tevékenységeket bemutatni Pécs város lakóinak. Nyilvánvaló, ha valakinek a szívével van problémája az félelmet kelthet és ezért nagy aggodalommal lépnek be a Szívgyógyászati Klinikára. Ezért szeretnénk bemutatni, elmagyarázni, hogy klinikánkon milyen vizsgálatok vannak, ismertetni azok értelmét, jelentőségét és ezáltal közelebb kerülni egymáshoz, azt remélve, hogy ezután még nagyobb bizalommal fognak a pécsi polgárok, kedves betegeink eljönni a Szívgyógyászati Klinikára, amennyiben ilyen jellegű panaszaik vannak.

A harmadik cél pedig a Richter Gedeon Gyógyszergyár által biztosított lehetőség: meghatároztunk egy ún. adománycélt, ami számunkra azt jelenti, az ultrahang készülékekhez egy vagy több vizsgálófejet szeretnénk beszerezni attól függően, hogy mekkora adomány gyűlik össze. Ehhez a Richter biztosít egy összeget, ez három és fél millió forint, és a különböző szűrőállomásokon, programokon való megjelenésekkel háromszáz forinttal tud növekedni. Ezen túlmenően a Richter Gedeon Gyógyszergyár ezt az eseményt közvetíti a hivatalos Facebook oldalán is, és ha valaki lájkolja ezt az eseményt, akkor szintén háromszáz forinttal növeli az adomány mennyiségét. Tehát

a célunk az, hogy minél több adomány összegyűljön, és ezáltal a Szívgyógyászati Klinikának ultrahang készülékéhez vizsgálófejet tudjunk beszerezni.

Az előadásomban is fogok róla beszélni, hogy manapság a szívultrahang egy rutineljárás. Ebből következik, hogy maga a készülék is, valamint a vizsgálófej nagyon hamar amortizálódik, ezért van szükség ennek az időszakos, megfelelő pótlására.

Milyen szűrővizsgálatok lesznek elérhetőek az Egészségnapon?

A szűrővizsgálatok, amelyek itt megjelennek, az ún. népbetegségek körét próbálják lefedni.

Lesz szív-érrendszeri szűrés, prosztata (PSA), csontritkulás, koleszterin és vérnyomásmérés, anyajegy, diabéteszszűrés és szemészeti, valamint bőr és körömgomba szűrés.

Csupa olyan szűrővizsgálat, amelyre leginkább igény mutatkozhat a lakosság körében. A szűrések mellett tanácsadások is lesznek. Ha valaki részt vesz egy szűrésen, annak eredményét a jelen lévő orvos elmagyarázza, és megbeszélik, hogy mit kellene tenni vagy milyen irányban kellene továbblépni. Részünkről az érrendszerre próbálunk fókuszálni, az érfali merevséget, az erek állapotát, az érszűkületet fogjuk vizsgálni, illetve a nyaki főverőér ultrahangos vizsgálatát is végezzük, amely szintén nagyon fontos az általános érelmeszesedés szempontjából.

Ha valaki nem tud esetleg elmenni a Richter Egészségnapra, akkor hogyan, milyen módon elérhetőek ezek a vizsgálatok?

Alapvetően azt kell, hogy mondjam, hogy a klinikai ambulanciák, így a Szívgyógyászati Ambulancia sem a szűrővizsgálatokra fókuszál, nekünk más a feladatunk. A szűrővizsgálatokat a háziorvosnál, illetve az alapellátás szintjén kell keresni, illetve ott tudnak ezekre feliratkozni. Az egészségügyi főhatóságok is időszakosan szerveznek szűrővizsgálati programokat, ez szintén az alapellátáshoz kötött. A klinikai ambulanciák, így a Szívgyógyászati Klinika Ambulanciája ott kapcsolódik be ebbe a menetrendbe, hogy a szűrővizsgálatok által kiszűrt betegek speciális szakorvosi vizsgálatait végzi el.

Az előadásán miről lesz szó?

Három megnyilvánulásom lesz, az egyik egy beszélgetés lesz Radványi Dorottyával, ahol a téma a Szívgyógyászati Klinika lesz, hogy mit jelent Pécs városának, hogyan működik, mekkora területet, milyen régiót lát el, milyen színvonalon működik, milyen vizsgáló eljárások elérhetőek. A második az egy előadás lesz Betekintés szívünk mélyébe címmel. Itt bemutatkozik a Szívgyógyászati Klinika, ezen belül az én előadásom a szívultrahangról fog szólni. A másik előadásom pedig a koronavírus infekciók, illetve az ún. koronavírus fertőzés utáni tünetegyüttes szív-érrendszeri hatásairól fog szólni. Ezen kívül a Szívgyógyászati Klinika valamennyi fő tevékenységét a munkatársaim előadása révén fogja a hallgatóság megismerni. Reményeim szerint a teljes spektrumot módunkban lesz bemutatni.

Adománypontgyűjtés a Szívgyógyászati Klinikáért »

További információ az online pontgyűjtésről »

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni