close

Summa

A korábbi évtizedekhez hasonlóan május 9-én ismét borbemutatóval egybekötött szakmai előadás-sorozattal mutatták be a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (SZBKI) tudományos munkáját, valamint a 2022-es évjárat szőlészeti és borászati kísérleteit a Pécsi Egyetemi Borbirtok Szentmiklós-dűlőjében.

Madaras Zoltán, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének elnöke köszöntőjében elmondta: nehéz, kihívásokkal teli évet zárt az intézet, de számos olyan eredményt tud felmutatni, amely bizonyítja, jó úton járnak.

Megszépültek a kutatóintézet épületei, a rendezvényház előtti újonnan burkolt területen 250 négyzetméteres saját sátor magasodik, amely lehetővé teszi, hogy még több esemény helyszíne legyen a borbirtok. Új ültetvények létesültek, idén 6,5 ha területen telepítettek, valamint dr. Teszlák Péter kutatási igazgató nemesítési munkásságának eredményeképpen hamarosan elkészül a csemegeszőlő bemutató kert, ahol új nemesítésű, rezisztens fajtákat mutatnak be. Erre épül az idén már nemzetközivé bővül Országos Csemegeszőlő Kiállítás augusztus végén.

A kutatóintézet célja, hogy tudományos és szakmai műhely legyen, amely a szakemberek teljes vertikumának biztosít értékes helyszínt. Az idén végzett BSC hallgatók egyikének munkalehetőséget kínál, a Baranya Vármegyei Kormányhivatallal közösen indított pincemunkás képzés eredményeképpen pedig nem csak a laborban és a kutatási egységekben, hanem a szőlőben és a pincében is képzett kollégák dolgozhatnak a jövőben.
Folytatódik a rezisztens szőlőnemesítéssel kapcsolatos munka, amely a klímaváltozásra és a növényvédelem folyamatosan szigorodó szabályozására jelenthet hosszú távú, megbízható megoldást.
Nagy öröm, hogy a 2 éve indult Borkulturális alapismeretek kurzus egyre népszerűbb, a tavaszi szemeszterben mintegy 300 magyar és külföldi hallgató vette fel a tárgyat. A kurzust az őszi szemeszterben ismét meghirdetik.
A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet szakemberei előadás-sorozatban számoltak be tavalyi eredményeikről, tapasztalataikról.
Szabó Balázs, a PTE SZBKI szaktanácsadója a 2022-es év agrometeorológiai jellegzetességeit összegezte. Részletesen elemezte az extrém időjárási körülményeket, az arra adott válaszokat és megoldásokat. Kiemelte, hogy a forró és száraz vegetációs időszak, valamint a rendkívül csapadékos szeptember számos nem várt kihívás elé állította a szakembereket.
Dr. Csikászné dr. Krizsics Anna szőlőtermesztési és szaktanácsadási osztályvezető

a szőlő termőhelyi adaptációját támogató technológiák vizsgálati legfrissebb eredményeiről

számolt be. A már korábban kezdett alany-nemes kölcsönhatás vizsgálatát kiterjesztették két helyi nemesítésű innovatív fajtára, a jázminra és andorszőlőre. A cabernet sauvignon ültetvényben pedig egy biopeszticid technológiába illesztésére irányuló kísérlet folyik a komplex betegséget okozó kártevők fertőzésének megelőzésére.
Dr. Teszlák Péter, az Intézet kutatási igazgatója a

PTE Ökokert projektet mutatta be. A projekt támogatásával létrejövő csemegeszőlő technológiai mintakert úttörő kezdeményesként kiváló kiindulópont lehet a hazai csemegeszőlő termesztés számára.

A PTE a régió családi vállalkozásait ösztönözheti ezzel a lépéssel (új fajták bevezetése, szabadalmak, know-how, termesztés-technológiai fejlesztések, értékesítés, marketing). A projekt szorosan illeszkedik a PTE Zöld Egyetem koncepciójába, mivel környezetkímélő termesztés-technológia megvalósítását teszi lehetővé, a zöld felület jelentős CO2 megkötésének köszönhetően javítja az Egyetem karbonsemlegességi mutatóját a teljes vegetációs periódusban, évente megújuló formában.
Dr. Kőrösi László az Intézet tudományos főmunkatársa a PTE SZBKI kutató- és szolgáltató laboratóriumának munkájába engedett betekintést. Bemutatta a jelenleg zajló jelentősebb kísérleteket, és az eddigi eredményeket. Prezentációjában ismertette az akkreditált bor-, növény- és talajvizsgálatokat, és bemutatta a labor főbb nagyműszereit.
Ipacs Szabó István főborász a 2022-es évjárat borászati kísérleteinek eredményeit részletezte és kóstoltatta a résztvevőkkel. A borász szakemberek az Intézet Kárpát-medencei gyűjteményének fajtáit önállóan feldolgozva, komplex, modern szemléletű fajtaérték-kutatást végeztek. A Pécsett nemesített rezisztens szőlőfajtákon végzett kísérletek a legmegfelelőbb szüreti időpontot, mustkezelési és erjesztéstechnológiai igényeket térképezték fel.  A klónszelekcióban az olaszrizling, furmint, kadarka klónokat vizsgálták. Folytatták a 2021-ben elkezdett alkoholcsökkentési, savnövelési kísérleteket. A Pécsi borvidék zászlósboráról, a cirfandliról sem feledkeztek el, 7 szüreti időpontban húsz különböző tétel készült, amelyekből a termelők tudják kiválasztani a számukra szimpatikus, elérendő stílust.
Az esemény zárásaként Madaras Zoltán hangsúlyozta:

a Kutatóintézet célja, hogy szorosabb, szakmaibb, gyakorlatias együttműködés alakuljon ki a borászok, a kutatók és agrárium többi szereplője között.

Ennek érdekében számos kutatási projektben, kísérletben vesz részt, és folyamatos kapcsolatban áll a helyi borászokkal, hegyközségekkel, országos szinten a szakmai szervezetekkel, oktatási intézményekkel.

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni