close
CímlapEgyetemi életSzenátusi Napló

Szenátusi Napló

2022. szeptember 22.

A PTE Szenátusa szeptember 21-én tartotta az idei tanév első Szenátusi ülését.

„A 655. liliom elültetéséhez érkeztünk el, vagyis az 1367-es alapítás óta ez a 655. tanéve a Pécsi Tudományegyetemnek. Az utóbbi időben nem kevés kihívás ért minket: átszervezések, koronavírus-járvány, energiaválság. Utóbbival kapcsolatban egy ad hoc munkabizottságot állítottunk fel, részben az UQA kérésére. A cél egy terv kidolgozása, mely mentén fel tudjuk térképezni, hol tudunk takarékoskodni. Az apropó a körmünkre égett, de a takarékoskodás egy mindenkor előremutató feladat. Az állam akkor ad járulékos támogatást, ha mi magunk is képesek vagyunk a fogyasztás bizonyos szintű csökkentésére. Reméljük, további meglepetések nem lesznek. Annak reményében, hogy innentől csupa kellemes meglepetés fog történni.” – mondta dr. Miseta Attila rektor, majd a Szenátusi terem közepén lévő installációba elhelyezte az újabb egy esztendő leteltét jelző arany liliomot.

A továbbiakban a rektor elismeréseket és díjakat sorolt fel, majd az egyetemi bizottságokban történt személyi változásokat ismertette.

A szenátorok személyi ügyekről döntöttek.
Július elsejével kapott ismét bizalmat dr. Miseta Attila arra, hogy a PTE rektori tisztségét ellássa. A régi-új rektor változtatott a rektori vezetés összetételén, hiszen összesen öt rektorhelyettes segíti munkáját. A rektorhelyettesek feladatköre szükségessé tette az SzMSz módosítását. Emiatt a rektor a PTE Szervezeti és Működési Szabályzatának, a PTE szenátusi bizottságainak összetételéről, működéséről, feladat- és hatásköréről szóló szabályzat, a PTE igazgatásának szervezetére vonatkozó szabályzat módosítására, valamint a Tudományos Tanács, a Gazdálkodási, Pénzügyi és Fejlesztési Bizottság, és az Egyetemi Habilitációs és Habitusvizsgáló Bizottság elnökeinek személyére tett javaslatot. Kis módosítással a javaslatot a szenátorok elfogadták.

Dr. Komócsi András tudományos rektorhelyettes terjesztette elő a PTE Doktori Szabályzatának módosítására tett javaslatot. Ezt a szabályzatot három éve alakították át, a módosítás egyrészt az azóta keletkezett újabb, a doktori képzést érintő jogszabályi változások, a doktori képzéssel kapcsolatos adminisztratív változások indokolták, másrészt a doktori tanácsok és doktori iskolák is igényelték, hogy a feladatok és hatáskörök megfelelő módon kerüljenek meghatározásra a szabályzatban. Emellett egy tavalyi belső ellenőrzési vizsgálat is indokolták is a szabályzat átdolgozását, ez ugyanis egyebek között aktualizálást javasolt. A szenátorok elfogadták a javaslatot.
A PTE Szenátusa elfogadta az új Beszerzési és Közbeszerzési Szabályzatot, valamint ezzel összefüggésben hatályon kívül helyezte a közbeszerzési szabályzatot, és a közbeszerzési eljárás nélkül lefolytatott beszerzési eljárások című szabályzatot. „A módosítás a deregulációs lépések egyikének is tekinthető” – jegyezte meg dr. Schepp Zoltán, a PTE gazdálkodási területet érintő rektorhelyettesi feladatok ellátásával megbízott egyetemi tanára. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a közelmúltban elindult Európai Uniós viták témái között vannak olyanok is, melyek várhatóan a közbeszerzési szabályzatokat is érinthetik. „Keressük a lehetőségeket, melyek révén ezek a folyamatok javíthatók, gyorsíthatók” –hangsúlyozta dr. Schepp Zoltán. „Vannak olyan hazai jó gyakorlatok is” – fűzte hozzá a témához a rektor – „melyek működőképesek és adaptálhatók lehetnének a PTE-re is. Nyilván a kockázati tényezőket is figyelembe kell vennünk, és a tágabb értelemben vett törvényi jogi környezet alakulása is befolyásolhatja mozgásterünket” – mondta dr. Miseta Attila.

A közelmúlt híre, hogy a 2024-ben induló felsőoktatási képzésekre jelentkezők több új pontszámítási szabályra készülhetnek. A változásokkal az egyetemek és főiskolák nagyobb szabadságot kapnak a felvételi követelmények meghatározásában. E kapcsán kért szót dr. Fedeles Tamás oktatási rektorhelyettes, aki elmondta: „A 2024-től aktuális felvételi változásokat a PTE karai tárgyalják, a kimunkált módosításokat szeptember végéig kell az ágazatirányító minisztériumba eljuttatni.”

A PTE Szenátusának következő ülésére október 27-én kerül majd sor.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni