close
CímlapEgyetemi életSzulejmán türbéje - a kutatás filmes krónikája

Szulejmán türbéje - a kutatás filmes krónikája

2017. április 20.

Ilyen valódi kutatás volt a Szulejmán türbéjét kereső, melyről többször beszámoltunk az UnivPécs és az UnivPécs International hasábjain is. Dióhéjban annyiról szólt, hogy a Szigetvár legendássá váltostrománál az 1566. szeptember 6-án elhunyt Szulejmán szultán belső szervei fölé emelt egykori türbét sikerült megtalálni 2015 őszén.

E projekt főbb állomásait, fordulópontjait mutatja a Szulejmán szultán sírkápolnája nyomában című film, melyet április 13-án mutattak be az Apolló Moziban. A film elmeséli a kutatásban részt vevők és a narrátor segítségével , hogy miképpen született meg ez a kutatási program, hogyan zajlott, és milyen közéleti, gazdasági, politikai kérdéseket vetett fel, sőt azt is, hogy milyen elképesztő dimenziókat ért meg a nemzetközi nyilvánosságban.

A filmben csodás légifelvételeken látható a vár és környéke, s mint egy amerikai dokumentumfilmben, sorra mutatkoznak be a kutatás legfőbb szereplői: Fodor Pál (MTA), Pap Norbert (PTE), Kitanics Máté (PTE), Hóvári János (volt ankarai nagykövet), Hancz Erika (PTE).

A kutatócsoport különböző tudományterületek szakértőiből állt, s ennek köszönhető, hogy sikerre jutottak. A táj egykori domborzati és klimatikus viszonyainak megfelelően próbálták belőni, merre lehet a keresett egykori épület. A filmen egy komoly fordulópontot rekonstruálnak is: Kitanics Máté egy levéltár könyvsora mögött talált kötetben egy birtokperről szóló iratot talál, melyben a tanúk részletesen leírják a korabeli türbét és a köré épült települést. Mindkét vizsgálat arra jutott, hogy Turbékon kell keresniük – biztossá akkor vált, mikor a helyszínen 16. századi leleteket találtak. Később sikerült is megtalálni, és feltárni két nagyobb, Mekka irányába tájolt épületet Turbék határában, a zsibóti szőlőhegyen.

 

Az is kiderült, hogy a kutatásnak a politikai körülmények is kedveztek – a költségek nagy részét ugyanis a török állam finanszírozta. A filmben e témát is feszegették, de az is biztos, hogy e felfedezés nélkül a szigetvári várban sem kezdődhetne a közeljövőben szisztematikus régészeti feltárás, melyre sajnos 1955 óta nem volt példa. A Szulejmán és serege nagyságát érzékeltető leletek és adatok pedig csak tovább emelik a várvédő Zrínyi Miklós és katonái hősiességét. A vetítés utáni beszélgetésen elhangzott: az alkotók és kutatók azt remélik, hogy a szigetvári csatára irányuló megélénkült nemzetközi figyelem a közeljövőben a helyi turizmus fellendülésében, és további kutatásokban is megnyilvánul majd. Az alkotók a filmet igyekeznek minél több középiskolásnak is bemutatni, hogy a

„Szigeti veszedelem”

emlékezete élénken éljen tovább az elkövetkezendő nemzedékek számára is.

 

Szulejmán szultán sírkápolnája nyomában

Rendező: Szász János

Forgatókönyv: Pap Norbert

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni