close
CímlapEgyetemi életTanulásközpontú, modern felsőoktatás a PTE-n

Tanulásközpontú, modern felsőoktatás a PTE-n

2022. március 11.

Új szervezet segíti a PTE-n meghirdetett kurzusok modernizálását 2022-től: ez a Digitális Oktatás- és Tanulástámogató Központ (DOT). Az egység célja, hogy hatékony válaszokat adjon a digitális, illetve blended learning módszertanokkal kapcsolatban. Korszerű módszerek, eszközök, platformok alkalmazását tanítják meg az erre nyitott oktatóknak, akik a 21. század hallgatói elvárásainak megfelelően alakíthatják át kurzusaikat. Utóbbira több pályázatot hirdettek már meg, még a szervezeti keretek kikristályosodása előtt. Az e félévi pályázat március elsejétől elérhető, és a DOT összegző és informatív honlapja is éles már. Dr. Fedeles Tamást, a PTE oktatási rektorhelyettesét a DOT stratégiai oldaláról kérdeztem.

Miért tartod fontosnak azt, hogy a blended learning nagyobb hangsúlyt kapjon a felsőoktatásban?
A 21. században élünk, teljesen más formájú oktatásra van szükség, mint korábban. Ennek szükségességére a pandémia is ráerősített. A digitalizáció alapvető, viszont oktatói szinten is nehéz lehetőségeivel élni - egy

power point prezentációt bemutatni az órán ma már kevés. Módszertani megújulásra is szükség van, ami szemléletváltást feltételez.

A DOT kollégáinak legfontosabb missziója, hogy ebben segítsék a PTE polgárait - oktatókat és hallgatókat egyaránt. A PTE számára is izgalmas és méltó kihívás egy ilyen központ működtetése.

Mennyire vagy elégedett az e téren zajló fejlődés ütemével?
Abszolút! Lépésről lépésre terveztünk. Kiindulópontként, még 2020 szeptemberében a csapat felállítása volt a legfontosabb: olyan kollégákat kerestem meg, akik szeretnének, és kompetenciájuk révén képesek is arra, hogy technológiai/metodológiai ismereteiket átadják, majd az Innovációs és Informatikai Igazgatóságot involválva, és a karokat megszólítva próbáltuk felépíteni a központot, mely hivatalosan 2022 elején startolt el ebben a szervezeti keretben. A munka dandárja még csak most kezdődik! Reméljük, hogy azok a kollégák, akik részt vettek már kurzusátalakításon, a saját környezetükben is tovább tudják adni megszerzett tudásukat, hiszen a mitegy 1500 fős oktatói gárdához képest maroknyi csapat dolgozik a DOT keretei között. Finomhangolnunk kell a rendszert, de - mivel a karokkal intenzív kapcsolatot ápolunk - úgy terveztük, hogy a DOT mindenképpen kari leágazásokkal is rendelkezni fog.

Stratégiailag mekkora előny ez a PTE-nek? Országosan mennyire vagyunk az élen?
Nem mi vagyunk az úttörők, de időben és megfelelő lépéseket tettünk afelé, hogy működjön a

digitalizáció és a kurzusmodernizálás. Gyorsan fel is figyeltek a munkánkra. Több partnerintézménnyel állunk kapcsolatban,

országos rendezvényekre, meghatározó szaklapoktól publikációkra érkeztek felkérések kollégáimhoz már akkor, amikor még csak munkacsoportként dolgoztunk a blended learning eltrejesztésének módjain. Például hat intézmény közös publikációja jelent meg e vonatkozásban. Olyan, saját csapatot szerettünk volna építeni, melynek tagjai országos viszonylatban is rendelkeznek kapcsolatrendszerrel, így egymástól is tanulni tudunk.

A kurzusok átalakítása idő- és energiaigényes. Ez a típusú erőfeszítés megjelenik majd a teljesítményértékelési rendszer (TÉR) szempontjai között is?
A TÉR keretrendszerünk lassan a kialakulásának a vége felé közeledik. Meggyőződésem, hogy az oktatók blended learning felé tett lépéseinek a karok teljesítményértékelési rendszerében benne kellene lennie. Ez támogatást is jelent a kollégák számára.

Az OMHV-ba is bekerül?
Erről nem mi, hanem az EHÖK dönt. Eddig célzott kérdőívekkel kerestük meg a hallgatókat, és az így kapott eredményekre is építettünk. Megjegyzem: erre a módszerre társegyetemeink is felfigyeltek. A hallgatóktól érkező visszajelzések rendkívül fontosak, így az EHÖK jelenlegi elnöke a kezdetektől a csapat tagja. Egyelőre az oktatókra fókuszálunk, de a következő időszakban a hallgatók irányából is megközelítjük ezt a kérdéskört.

Hangsúlyozzátok, hogy a szemléletváltás a legfontosabb - de mi a helyzet az infrastrukturális háttérrel?
A kettő együtt működik. A digitális kijelzők beszerzésének első fázisa lezajlott, kiszállításra is kerültek kari szinten, a laptopok szállítása folyamatban van. A fejlesztések az EFOP 3.6.1 pályázat révén valósultak meg, de elbírálás alatt van egy RRF pályázat is, amely részint a digitális infrastruktúra modernizálását, valamint a módszertani átalakítást szolgálja majd.

A hallgatók felé való nyitást már körvonalaztad. Milyen távolabbi irányokat generálhat a DOT?
Partneregyetemeink közül több indított képzéseket a blended learninggel kapcsolatban - ennek mintájára nemcsak belső képzésekben, hanem

hosszabb távon szakirányú, rövid ciklusú képzések indításán is gondolkodunk.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni