close
Címlap16. Béke, igazság és erős intézményekTsokos szabály #1: A lehetőségek megtalálnak, csak tartsd nyitva a szemed!

Tsokos szabály #1: A lehetőségek megtalálnak, csak tartsd nyitva a szemed!

Közel tíz éves múltra tekint vissza a PTE ÁOK Angol-Német Hallgatói Önkormányzata (EGSC) által rendezett Motivációs Beszéd, melynek célja, hogy a meghívott szónokok segítségével elősegítsék a leendő orvosok érzékenyítését egy empatikus, befogadó társadalomért. A csordultig telt dr. Romhányi György Aulában ezúttal dr. Michael Tsokos igazságügyi orvosszakértő, orvosigazgató, író lebilincselő előadását hallgathatták meg az érdeklődők április 13-án. A professzor pécsi látogatása során találkozott az ÁOK Igazságügyi Orvostani Intézet vezetőivel, valamint az Anatómia és a Patológia intézetek oktatóival is.

Az elmúlt kilenc évben számos híres előadó tartott Motivációs Beszédet az ÁOK-n az EGSC szervezésében, köztük volt Patch Adams orvos, komikus, Frank Warren bestseller író, a Breaking Bad című sorozat Walter Juniorja, RJ Mitte színész, valamint tavaly a világ egyik legmodernebb bionikus alkarját viselő Angel Giuffria színésznő, csak hogy néhányat említsünk.

A 2023-as Motivációs Beszéd meghívott előadója, dr. Michael Tsokos professzor 2007 óta vezeti a Charité Igazságügyi Orvostani Intézetét, emellett az Állami Igazságügyi és Szociális Orvostani Intézetet Berlin-Moabitban. A Charité erőszakellenes ambulanciájának orvosigazgatójaként és a Német Gyermekszövetség nagyköveteként Michael Tsokos rendszeresen ráirányítja a figyelmet a gyermekbántalmazásokra, fel is lépve azok ellen.

Az igazságügyi orvosszakértő True Crime Night című előadására rengetegen voltak kíváncsiak, nem csak az aula, de a karzat is tömve volt. Elsőként az Angol-Német Hallgatói Önkormányzat elnökei, Rebecca Spartmann és Mahsa Shams köszöntötték az est résztvevőit. Röviden bemutatták az előadót is, aki szakmai munkássága mellett sikeres író is, mind a non-fiction, mind a thriller és krimi műfajban. Több műve is bestseller lett Németországban. Ezen kívül podcast-sorozatot indított A halál jelei (Die Zeichen des Todes) címmel, mely nagy népszerűségnek örvend. Dr. Michael Tsokos a megtörtént eseteket bemutató true crime történetek jeles képviselője, mintegy félmillióan követik az Instagramon. „Ma este bepillantást nyerhetünk az igazságügyi orvostan és Tsokos professzor világába” – vezette fel az előadót Rebecca Spartmann, az EGSC német elnöke.

Dr. Michael Tsokos a beszéde elején nyomatékosan felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy a nyugalom megzavarására alkalmas képeket fog mutatni, méghozzá okkal, hiszen valós, megtörtént eseteket mutatott be és az igazságügyi orvosszakértők hivatásukból adódóan már az eset megtörténte után kell, hogy kiderítsék a halál okát. „Nem tündérmesékről lesz ma szó, hanem tényleges, megtörtént eseteket mutatok be, amelyek érdekesek és fontosak” – hangsúlyozta dr. Tsokos, majd hozzátette: „Minket akkor hívnak, amikor hirtelen haláleset történt, ha valaki balesetben, vagy gyanús körülmények közt hunyt el. Megpróbáljuk különböző vizsgálatok segítségével rekonstruálni, hogy mi is történhetett valójában.”

A számos bemutatott eset kapcsán megismerhettük az igazságügyi orvosszakértő munkáját, és megtudhattuk, hogy az összes eset körülbelül fele természetes eredetű, 24% önkezűségből fakad, 25% baleset és az esetek körülbelül 0,04%-a bűnügy. Dr. Tsokos széleskörű tapasztalatairól is hallhattak az érdeklődők, beszámolt a 2004-es indiai-óceáni cunami idején Thaiföldön végzett munkájáról, ahol az elhunytak beazonosításában vett részt csapatával, és számos más megdöbbentő esetről, amelyet a jelenlévők feszült figyelemmel követtek.

Az orvostanhallgatók részére egy kvízt is összeállított az előadó, ahol rejtélyes ügyeket oldhattak meg a résztvevők, az est során pedig a megoldásokat is megtudhattuk. Dr. Tsokos számos inspiráló gondolatot osztott meg, ezekre rendre példát is hozott a saját életéből. „Azon gondolkodtam, amikor a beszédemre készültem, hogy mi lenne az, amit a mai, 56 éves fejemmel megosztanék azzal a 21 éves énemmel, aki az orvosi egyetemre járt. Az első:

a dolgok és a lehetőségek megtalálnak, csak tartsd nyitva a szemed és az elméd. Az a fontos, hogy várj nyugodtan, majd amikor jön a lehetőség, vedd észre azt”

– emelte ki a szakember, majd hozzátette: „A második: ha egy területen sikeres leszel, az gyakran további, akár más területen is sikerhez vezethet.” Felidézte azt is, amikor hajnali egykor egy berlini büfében, egy kolbász mellett, öt perc alatt született meg első könyvének ötlete, amelyet a híres bestseller íróval, Sebastian Fitzekkel közösen írtak. Ez az együttműködés később további felkérésekhez vezetett, így dr. Tsokos tévésorozatban, mozifilmben is szerepelt már, podcastet is vezet.

Az előadó arra is felhívta a figyelmet, milyen hálás dolog nyitottnak lenni az újra, legyen az egy technológiai újítás, vagy akár olyan szakma, ami előtte nem is létezett. Javasolta, hogy keressük a szinergiákat. Végül pedig arra emlékeztette az egybegyűlt hallgatóságot, hogy

„mindez csakis akkor nyer értelmet, ha szeretik, amit csinálnak, és nem csak elméjükre, hanem a szívükre is hallgatnak”

– emelte ki dr. Michael Tsokos, majd hozzátette: „Önök nagyon szerencsések, hogy egy ilyen remek egyetemen tanulhatnak, mint a Pécsi Tudományegyetem. Sok tanár van, kiscsoportos oktatás folyik és számos technikai újdonság áll rendelkezésükre. Nagyon szeretnék újra egyetemi hallgató lenni, mert az volt a legfantasztikusabb időszak az életemben. Használják ki az itt töltött idejüket, éljék az életüket!” – hangsúlyozta dr. Tsokos.

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni