close
CímlapEgyetemi életUltramodern készülékkel gazdagodott a PTE Szívgyógyászati Klinikája

Ultramodern készülékkel gazdagodott a PTE Szívgyógyászati Klinikája

2021. július 23.

Péntek délután ünnepélyes keretek között adták át a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Szívgyógyászati Klinikáján azt a röntgenberendezést és a hozzá tartozó ultrahang eszközöket, melyeket a Pénzügyminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Operatív Törzs támogatásával a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából finanszíroztak. A fejlesztésnek köszönhetően jelentősen lerövidül a várakozási idő, akár a vizsgálatra, akár a műtétekre vonatkozóan.

A PTE KK Szívgyógyászati Klinika regionális kardiológiai és szívsebészeti centrumként a nap 24 órájában folyamatosan látja el a dél-dunántúli régió szívbetegeit. A klinikán évente átlagosan 7500 fekvőbeteget látnak el, valamint a kardiológiai szakambulancián évi 47.000 vizsgálatot végeznek el. A koronavírus járvány, és annak szívgyógyászati szövődményei jelentősen megnövelték a kardiovaszkuláris akut és krónikus betegek számát. A COVID-19 akut, mellék és utóhatásaként létrejövő esetek, így többek között az infarktus zavartalan és folyamatos ellátása érdekében pályázott a klinika a beruházás megvalósítására.

A fejlesztéseket több mint 580 millió forinttal támogatta a Pénzügyminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Operatív Törzs támogatásával a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartaléka.

A forrásból a klinika ún. Hybrid Laborját, amely műtőként és vizsgálóhelyiségként egyaránt funkcionál, felújították, annak érdekében, hogy ide kerülhessen az a vadonatúj, magas technikai színvonalat képviselő röntgenkészülék, amely a korábbinál még precízebb, pontosabb képet mutat a betegről, az ő állapotáról.

Ezzel a készülékkel valóban a high-tech költözött a pécsi szívklinikára, ugyanis a készülék gyakorlatilag „körbelebegi” a pácienst, hogy valamennyi ér és a szív állapotáról tökéletes képet kaphasson az orvosi stáb.

Ráadásul mindezt úgy teszi, hogy a lehető legkisebb sugárterhelés érje a beteget és a klinika személyzetét. A hybrid műtő új lehetőségeit kihasználva még magasabb számban végezhetik a klinikán a fő verőéren keresztül behelyezett műbillentyű beültetéseket is.

Emellett fejlesztették a klinika elektrofiziológiai laborját is, amely ezáltal alkalmassá vált a betegek invazív elektrofiziológiai ellátására, valamint a pandémia szövődményeként gyakori előfordulású szívritmuszavar kezelésére is.

Balról Boncz Imre, a PTE KK elnökhelyettese, Betlehem József, a PTE rektorhelyettese, Decsi István, a PTE kancellára, Hoppál Péter országgyűlési képviselő, Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese látható.

Az ünnepélyes átadáson köszöntőt mondott Rétvári Bence miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkár az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében, és Hoppál Péter országgyűlési képviselő.

 

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni