close

Új közösségi tér a KTK-n

Üdítően színes, funkcióiban a hallgatókra szabott új közösségi teret adtak át a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán a Viapan Group támogatásával február 13-án. A Viapan Lounge teakonyhát, kis ebédlőt, silent boxokat és beszélgetésre, kikapcsolódásra alkalmas teret foglal magában a kar legnagyobb előadótermének szomszédságában.

A kar vezetésének régi álma volt, hogy a legnagyobb előadóterem előtt futó folyosót, mely korábban a statisztika, a gazdaságmatematika, a mikro- és makroökonómia, valamint más rettegett kurzusok vizsgáinak előszobája volt, megújítsák. A cél egy olyan közösségi tér kialakítása volt, ahol a hallgatók tartalmasan tölthetik el a tanórák közötti idősávokat akár tanulással, akár étkezéssel, akár beszélgetéssel.
„A legnagyobb hallgatói tömeg itt jelenik meg az előadások alkalmával...Ez a tér mindeddig nem töltötte be azt a funkcióját, amit szántunk volna neki. Ha sok hallgató van egyszerre egy sok hallgatót befogadni képes térben, akkor az megjelenésében, kényelmében, funkcióiban

olyan közeg legyen, ahová érdemes jönni, ahová szeretnek jönni, és ahol megtörténik az, ami minden egyetemi vívmánynak az alapja, hogy a hallgatók interakcióba kerülnek egymással”

– mondta dr. Takács András, a PTE KTK dékánja.

A folyosót a Viapan Group újította fel a kar számára, így az a Viapan Lounge nevet viseli. A cég abból a Meló-Diák iskolaszövetkezetből nőtte ki magat, melyet a kar hallgatói az egyetem falai között indítottak, és amelynek első tiszteletbeli elnöke idősebb dr. Zeller Gyula volt, aki az alapítás idejében a kar dékánja volt. A szövetkezet első irodája ugyancsak a KTK épületben kapott helyet a jelenlegi dékáni iroda helyén. A Viapan Group vezetői és alkalmazottai között jelenleg is több kari alumni tevékenykedik.
„Itt most annak a megvalósulását láthatjuk, amire az egyetemi alumni rendszer ki van találva: az anyaintézmény és az alumnik kapcsolatának meg-nem-szakadását. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy karunk ilyen végzett hallgatókat tudott kibocsájtani” – húzta alá dr. Takács András. Hozzátette, nagyon hálásak azért, hogy az alumnik lojálisak a karhoz, visszajárnak, és akkor sem feledkeznek meg az Alma Mater-ről, miután elérték sikereiket.

A hallgatói tér három nagy egységet kapott,

az elején közösségi teret, a közepén silent boxokat és konnektorokkal ellátott asztalokat, a végében pedig egy étkező részt alakítottak ki,

ahol a hallgatók ezentúl meg tudják melegíteni a magukkal hozott ételeket.
Legnagyobb sikere az átadón kétségtelenül a silent boxoknak volt, ezeket ki hangos beszéddel, ki telefonálással, ki kiabálással tesztelte. A kis kabinok saját áramforrással, USB csatlakozóval és lámpával vannak ellátva, így tanulásra, beadandó írására is kiválóan alkalmasak.

Vida Péter, a Viapan Group cégvezetője dr. Takács András dékán úr a diplomaosztókon elhangzott beszédeinek visszatérő elemét idézte fel:
„Mindig ugyanaz a passzus ragadott meg, és égett bele a lelkembe: mikor kikerülünk a munkaerőpiacra, elérünk valami relevánsat az életben, és van lehetőségünk visszaadni valamit a karnak, az Alma Mater-nek, a közösségnek, ami olyan szakemberré tett minket, akire büszkék lehetünk, akkor adjunk is vissza valamit. ...

A Viapan Lounge egy olyan hallgatói térnek készült, ahol a hallgatók megtapasztalhatják az egyetemi életnek azt a részét, ami nem az órákon való részvétel, nem a tanulás.

Mi nem egy termet fogadtunk örökbe és újítottunk fel, hanem egy olyan teret, ahol a hallgatók összegyűlhetnek, ebédelhetnek, készülhetnek a vizsgákra, az interjúikra, csoportmunkákra és a közgáz szerda esték után megpihenhetnek a babzsákokon.”
A Viapan Lounge szimbolikus kulcsát dr. Takács András, a kar dékánja és Kolat Zsanett, a Hallgatói Önkormányzati Testület elnökhelyettese vették át. A hivatalos átadót követően a hallgatók már birtokba is vették a felújított folyosót.

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni