close
CímlapEgyetemi életVolt és leendő: Európa Kulturális Fővárosainak Egyetemei

Volt és leendő: Európa Kulturális Fővárosainak Egyetemei

A sikeres Európa Kulturális Fővárosa program érdekében a már tapasztalatokkal rendelkező Pécsi Tudományegyetem segíteni fogja a Pannon Egyetemet. Az erről szóló együttműködési megállapodást október 28-án írta alá a Pannon Egyetem rektora, dr. Gelencsér András, valamint a Pécsi Tudományegyetem rektora, dr. Miseta Attila.

Veszprém és a balatoni régió lesz 2023.-ban Európa Kulturális Fővárosa. A cím elnyerésért írt pályázat előkészítéséhez és végrehajtásához jelentősen hozzájárul a Pannon Egyetem mint a régió fontos gazdasági, oktatási, kulturális szereplője. A Pécsi Tudományegyetem szintén fontos szerepet töltött be a pécsi EKF 2010 programban, így hasznos tapasztalatokkal rendelkezik a program megvalósításában. Minderre tekintettel, a sikeres Veszprém-Balaton 2023 EKF év érdekében állapodott meg a két egyetem.

„Veszprémben 2023-ban és remélhetőleg utána hosszú évekig kiemelt nemzetközi figyelem irányul majd a Pannon Egyetemre is, mint az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egyik zászlóshajójára. Fontos számunkra, hogy a 2010-ben hasonló szerepet betöltő Pécsi Tudományegyetem vezetői és munkatársai által szerzett tapasztalatokat, jó gyakorlatokat megismerjük, és a két egyetem kölcsönösen segítse egymást a Magyarország számára kiemelkedően fontos eseménysorozat sikeres lebonyolításában és az elért eredmények hosszútávon történő megőrzésében. A közös munkát már megkezdtük, a ma aláírt együttműködési megállapodás a két intézmény kapcsolatának elmélyítését szolgálja.” – mondta el dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora.

„Mivel a Pécsi Tudományegyetem fontos szerepet töltött be a pécsi EKF 2010 programban, így hasznos tapasztalatokkal rendelkezik a program megvalósításában. Jelen megállapodással kifejezzük azt a közös szándékot, hogy

mindazt a tudásanyagot és tapasztalatot, amelyet a pécsi kulturális évad során szereztünk, megosszuk egymással.

Bízunk benne, hogy egy eredményes és sikeres évad elé nézünk 2023-ban.” – mondta el dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora.

„Veszprém és a balatoni régió nemzetköziesítése fontos vállalás.

Mi, itt Pécsett a Déli Kulturális Övezettel jöttünk elő a projekt nemzetközivé terebélyesítése kapcsán. Ez valójában egy virtuális makro-régió koncepció volt sok-sok nemzetközi partnerséggel, programmal. Sokat dolgoztam azon, hogy Isztambullal együttműködésbe kezdjünk a kezdetektől fogva. Meglátogattuk Liverpoolt, Patrast, Corkot is, tanultunk tőlük is. Fontos célkitűzésünk volt, hogy a nemzetközi, tényleges tapasztalatokat begyúrjuk a mi városunk elképzelt működésébe. Ahogy ez ma ugyanúgy fontos a PTE-nek, annak nemzetköziesítési folyamatában. Ma is viszem tovább ezt a vonalat az interkulturalitás, a megfelelő interkulturális tanulási környezet kialakítása vonatkozásában.” – nyilatkozta az UnivPécsnek a Veszprémmel körvonalazódó együttműködésről a korábbiakban dr. Tarrósy István, a PTE Nemzetközi Igazgatóságának vezetője.

A két egyetem szoros együttműködésben tervezik a jövőbeli Európa Kulturális Fővárosa szervezési és kutatási munkálatait folytatni, egyebek között kidolgozásra kerül a Pannon Egyetemmel közösen az Európa Kulturális Főváros program kutatási és egyéb eredményeit, dokumentumait tartalmazó kapcsolódó „Dokumentumtár” is.

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni