close
CímlapKultúraKét acélstiften a líra fogsora

Két acélstiften a líra fogsora

2023. október 31.

Idén 70 esztendős Parti Nagy Lajos Kossuth- és József Attila-díjas magyar költő, drámaíró, író, szerkesztő, kritikus, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja.

Szekszárdon született 1952-ben. Gyerekkorát Tolnán, Székesfehérváron és Kaposváron töltötte, Érettségi után a Pécsi Tanárképző Főiskola, a híres PEDFŐ hallgatójaként szerzett magyar–történelem szakos diplomát 1977-ben. Két évig dolgozott a Baranya Megyei Könyvtár munkatársaként. Első versei 1971-ben jelentek meg versei a Jelenkorban, ahol később 1979-től 1986-ig a folyóirat egyik szerkesztője is volt. 2021-ben Parti Nagy Lajos nyerte el elsőként az abban az évben alapított Bertók László Költészeti Díjat.

A pécsieknek személyesen is volt alkalmuk találkozni Parti Nagy Lajossal, a 70. születésnapját ünneplő íróval Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője beszélgetett az évfordulóra megjelenő Hadd legyek hűs című kötet bemutatóján október 17-én a Tudásközpontban.
A gyűjteményes kötet nyolcvan olyan verset is tartalmaz, amelyek korábban még sehol nem jelentek meg. A tekintélyes vastagságú kötet születésének körülményeiről Parti Nagy fontosnak tartotta megjegyezni, hogy nem az ő ötlete nyomán készült a válogatás, sőt kifejezetten problémásnak tartotta magát a műfajiságát is.

"A kiadó igazgatója Dávid Anna fél óráig győzködött, hogy kell ez a kötet a születésnap apropójából. Én meg azt mondtam, hogy nem kell, mert ezek a versek egyrészt fent vannak a hálón, így ezt orbitális papírpocsékolásnak gondoltam; ez most riszálásnak tűnik, de az igazság az, hogy nem volt egy árva ötletem sem, hogy mit kezdjek ezzel a dologgal. Az összegyűjtött versekkel megint csak gondom akadt: csúszkál a műfajisága, körülbelül olyan, mint a tárcanovella. Azt találtam ki, hogy amiről tudok, és megjelent valahol, ha beleakadok a jegyzeteimből azt beleteszem, de nem abban a sorrendben ahogy anno megjelentek, hanem próbálok egy időrendet csinálni, úgyhogy belekezdtem egy botcsinálta önfilológiába" – vezette fel a kötet születésének dilemmáit az író.
Az egyórás beszélgetésen szó esett az egyedi vershangnak formálódásának stációiról, a Jelenkorban eltöltött időkről, a Pécshez kötődő szakmai és baráti kapcsolatokról, sváb gyökerekről, valamint arról a Duna-tematika köré épülő hosszú prózáról, ami részben családtörténet, részben az íróra ható szövegek „meghosszabbításaiból” állnak, és amely „készségében sem lesz kész soha”.

A költő születésnapja alkalmából a 4. PTE Kultúrfeszten Parti Nagy Lajos Nyár kiadó című verséből alkothattak saját verset az érdeklődők.
Az íróval korábban készült interjúnk a PTE Alumni Magazinban.

Aknai Péter

Aknai Péter

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni