close
CímlapKultúraAzok a hímek, csodálatosak!

Azok a hímek, csodálatosak!

2021. április 01.

Tékus Emese és Szentpéteri József hímestojás-festő népi iparművész minősítéssel rendelkező tojásírók tojásfestést is tanítanak a Pécsi Tudományegyetemen. A kurzusaik népszerűek, híradóban is szerepeltek már, kiállításokat rendeztek, ráadásul angolul is tanítanak. A húsvéti népi hagyományról beszélgettünk a két alkotóval.

Mikor, hogy kezdtél a tojásfestésbe?
Tékus Emese: A rajztanárom megtanította az általános iskolában, aztán sokáig csak hobbi volt. Majd Józsival együtt 2020-ban megcsináltuk a népi iparművészi minősítést.

Ez hogyan történik?
Ez egy hároméves minősülési folyamat. Évente adott számú, minősített hímes tojást kell készíteni, amit szakmai bíráló bizottság értékel.

De nem ebből élsz, ugye?
Nem, ami a művészethez kapcsolódik, abból általában nem lehet autót vásárolni, főleg nem akkortájt, amikor készül. Minden jóval később értékelődik fel.

Vegyünk egy tojást. Mi történik vele, ha a kezeid közé kerül és nem étkezésről van szó.
Tojást soha nem törünk össze. Amint lehet, kifújom őket, egész évben, mert úgy eláll, bármeddig. Mindig megtervezem a mintát, papíron lerajzolom, csakúgy vaktában nem állok neki. Előbb ki kell alakulnia a mintának, hogy arra a tojásra mit képzelek. Azt is végig gondolom, hogy milyen stílusú legyen, milyen tájegységhez kapcsolódjon.

Nem vagyok teljesen szabálykövető, de a rajz az első.

Utána pedig tojásra kerül a minta.

Melyik a kedvenc technikád?
Írókával felviszem a viaszt. Próbáltam a karcolást is, de nekem a hagyományos írókázás tetszik legjobban.

Hogyan történik ez a hagyományos írókázás? Elmondod nekünk, jámoboroknak, akik egy évben csak egyetlen napon festenek tojást.
Az íróka egy kis réztölcsér felerősítve egy ceruza vastagságú nyélre, ezt kell a forró viaszba mártogatni. Én inkább gyertyát használok, a lángja folyamatosan felolvasztja a viaszt. Megjegyzem, ugyan méhészetünk van, mégsem a méhviaszt használom elsősorban. Az írókával visszük fel a mintát, amit a viasz befed, azt nem fogja be a festék. Úgy alakul ki a többszínű tojás, hogy a világos színek felől a sötétebbek felé haladunk, a legutolsó lépés pedig a maratás, hagyományosan ecettel, de van, aki sósavval csinálja! Ez utóbbival gyorsabban megy. A maratás eredményeképp lesz fehér a héj.

Melyik a kedvenc tojásod? Tyúk? Strucc? Lúd?
Csak tyúk. Fürjtojásom is van, de nem festettem meg. Van kacsa és liba tojásom is, de azokat ritkán írom.

Melyik a kedvenc mintád?
Sok van. Egy időben hucul mintákat festettem, ez Ukrajna, Kárpátalja területéről jön, aprólékos minták. Mindenki szereti az erdélyi régiók motívumait. De a baranyai motívumok is szépek, kiemelkedik Zengővárkony motívumkincse. Azok hímek, amit a tojásra kerülnek csodálatosak!

A családban hogy reagálnak a mániádra?
Tetszik mindenkinek, de senki ki nem próbálná, csak a hét és féléves kisfiam szeret gicázni.

Meglepődtem, hogy ennyire fiatalember foglalkozik tojásfestéssel. Hogy jött ez?

Szentpéteri József: Eredetileg néptáncos vagyok. Azzal felhagytam, viszont a manualitásra mindig is szükségem volt, nem akartam elszakadni a folklórtól sem. Ez a hagyományosan női tevékenység nem volt önmagában vonzó, viszont meghívtak egy baráti társaságba húsvét előtti készülődésnél, ott volt Ömböli Béláné Annuska Pécsváradról, és összejöttünk tojást írni. Azt mondta, hogy első próbálkozásra is szembeötlő volt a minőség. Nekem is nagyon tetszett. Így indult úgy 14 éve. Annuska ösztönzött, hogy induljak el a népművészet ifjú mestere címért, de akkor születtek a gyerekeim, úgyhogy az nem jött össze, mások lettek a prioritások. Később újra elővettem az írókát, mert igen jólesett a tojáshímzés. Időközben Tékus Emeséről is kiderült, hogy ő is műveli ezt a tevékenységet, és méghozzá milyen magas szinten.

Hogy illik a tojásfestés az orvos karhoz? Jobban tudnak az orvosok tojást kifújni?
Az orvosin nagyon fontos, hogy harántimpulzust kapjanak a diákok, hogy mindig találkozzanak mással is, ne csak a megszokott kereteken belül gondolkozzanak. Sok lehetőség lenne manuális készségfejlesztésre, de a tojásírásnak annyi folyamata van, ami stádiumonként más és más, mind fejleszti a manuális készségeket, és ez akár egy fogorvosnak, vagy sebésznek, mindegyik orvosi szakágnak, amelyben finom mechanikával dolgoznak, fontos. Mert ki kell fúrni a tojást, ki kell fújni, meg kell tisztítani, de tökéletesen, ki kell szárítani, a viaszt a megfelelő hőmérsékletre kell hevíteni, ha túl alacsony a hőmérséklet, akkor nem fog, ha túlhevítik, kifut. A festéket is a megfelelő ideig kell keverni… Olyan dolgokat kell csinálniuk a hallgatóknak, amit majd a saját szakmájukban is tudnak hasznosítani, de több kutatás igazolta, hogy az alternatív tevékenységeket hatványozottan fel tudják használni a saját munkájukban az orvosok.

Nem eltéríteni akarjuk az orvosokat, hanem egy impulzust adni nekik.

Tékus Emese: A tojás még abban is speciális, hogy nem lehet kijavítani semmit. Ott úgy kell csinálni mindent, ahogy elterveztük. Mert a viaszt már hiába vakargatjuk le a tojásról, az már rajta van.

Szentpéteri József: Amikor többszínű tojást készítünk, akkor bármikor elkövethetünk egy apró hibát, s akkor vége az egésznek, mindent kezdhetünk újra. Ez bármilyen szakmánál előfordulhat, de az orvosok esetén nem vagyunk túl hálásak, ha hibáznak. Ez komoly mentális fejlesztés és önismeretet is ad a tojásfestés, arról, hogy mennyire vagyok precíz, mennyire tudok koncentrálni.

Hogy kerültél te az orvoskarra?
Az orvoskaron előadástechnikát tanítok, eredetileg bilológusként végeztem, a versenyszférában is dolgoztam. Hatvani Zsolt révén a Szakkollégiummal volt szoros kapcsolatom. Egy pályázat révén kezdtünk tanítani az egyetemen tojásírást, de csak középiskolásoknak, mégis annyira sikeres lett, hogy abból eredt a kurzus ötlete. Kiállításokat is rendeztünk, mert a középiskolások és az egyetemisták is rövid idő alatt olyan szintű munkákat hoznak létre, amelyek tényleg kiállíthatók. A tárlat a Hagyományok Házáig jutott. A diákok és mi is kiállítottunk. A mi minősítési folyamatunk Emesével is innen indult. 2018-ban. Látták a tevékenységünket, és kijelentették, hogy ez minősülni fog. Elküldték a papírokat, hogy mit kell kitöltenünk. Nekünk csak arra kellett figyelnünk, hogy meglegyen a minősítéshez szükséges folyamatos tevékenység. Ez a folyamat 2020-ra érett be. Akkor kaptuk meg az igazolványt. 35 minősített munkadarabot kellett produkálnunk három éven belül, melyből legalább 5 darab „A” kategóriájú, vagyis a legmagasabb minősítésű. Nekem 17 „A” sikerült, Emesének 25.

Jól hangzik, hogy népi iparművész vagy, de tényleg, mi ebben a jó?
Nekem az alkotási folyamat. A fotó és a grafika is fontos, a tojásfestésben talán a grafikai munkám köszön vissza. A semmiből lesz valami, ez az átváltozás folyamata. A grafikánál van egy tus vagy egy toll a kezemben és egy üres lap. A képzeletemen múlik, hogy mi lesz belőle, ami akár másnak is örömet okoz. A másik az, hogy a tojásírás nemcsak hagyomány, hanem egy nyelv.

Ezt hogy is képzeljük el?
Régen nem úgy kapták a tojást, hogy tessék, választhatsz a kosár tojásból, amelyik tetszik, hanem egy-egy legény célzottan kapott motívumokkal díszített tojást.

Mit jelentett egy-egy ilyen üzenet? Este hétkor találkozunk a présháznál?
Akár.

A kakastaréjos azt jelentette, hogy lehet jönni, akár másnap is,

de egy ekevasas, szerszámos inkább azt, hogy tessék visszamenni dolgozni – ez elutasítás, mindenki értette. Nyelvében él a nemzet! – mondta Széchenyi István gróf, és nem csak a beszédet tekinthetjük nyelvnek, a tojásírás is az egyik. Kihalóban van.

Csak mi magyarok festünk tojást?
Az biztos, hogy a miénk az egyetlen egyetemi tojásíró kurzus az országban. Tavaly szeptemberben volt az első kurzusunk külföldieknek. A mássága nagyon tetszett nekik, a fogorvosok nagyon pozitívan reagáltak. A kurzuson többségben vannak az orvosiról érkezett hallgatók. De még azt is ki kell emelnem, hogy nincs két egyforma tojás, ahogy nincs két egyforma emberi test, de még fog sem. Szerencsére nem drága a tojás, nincs nagy költsége. Egy hiba esetén 50 forintos kár keletkezett.

Hogy reagáltak a külföldiek a tojásfestésre?
Érdekes volt nekik, már az is, hogy egyáltalán ilyen népszokás létezik. Norvég, jordán, iráni, japán, koreai hallgatóink voltak, ők egyáltalán nem ismerték a tojásfestést. A hangulat is tetszett nekik, hogy leülünk körbe, és áthatja az egészet az olvadt méhviasz illata és dolgozunk. Arra is figyelek, hogy autentikus magyar népzenét hallgassunk, de néha elérem a terhelhetőség határát, akkor átadom az irányítást a zene fölött. Fontos a tájegység zenéjét is megismerni, együtt fejlődött a tojásírással.

Mit szólnak a barátaid a tojásfestéshez?
Érdekes párbeszédek alakulnak. Egy telefont kaptam, hogy mit csinálsz, gyere sörözni! Én meg azt találtam mondani, hogy éppen festem a tojásaimat… (nevetünk) Fekete Ildikó, az egyik nagyon nagy alkotó egy közösségi oldalon megosztott képem alá kommentelt: „Szép vékony az írókád!” – férfiként nem ilyen bókra vágyom. Az elején kaptam a froclikat, de a barátaim ismernek. És ha látják, hogy mi készül, akkor elcsendesülnek. Be lehet állni, kipróbálni.

És online módon lehet festeni?
Ez a harmadik félév, amikor átmentünk online tanításba. Egy teljesen online félévbe bekerült egy srác, aki a kurzus végén beküldött még öt tojást, amit csak úgy csinált, és mondta, hogy nem tradicionális – nem tudta, hogy a karcolás is tradicionális technika. Azóta már van egy minősített darabja a Hagyományok Háza zsűrizésében. Nem a címet tartom nagyra, de azt hogy tanítjuk, tovább adjuk, s ilyen körülmények között ilyen eredményeket értünk el, az fantasztikus. Közben pedig mi is tanulunk. Indiából rám írt egy fotós kollega, hogy náluk is van valami hasonló,

csak ők a kókuszdióval dolgoznak.

A kókusz barna héját lekaparják, s úgy csinálnak mintát egy nagy tojás alakon. Ha most nem lenne a pandémia, akkor nekem erről már előadást kellett volna tartanom a Hagyományok házában, ugyanúgy arról is, hogy a múlt hétvégén zajlott a perzsa újév, ahol egy nagyon fontos tradíció tavasszal, hogy hét darab „sz”-betűs szóval kezdődő tárggyal kell dekorálni az asztalt. Ebből az egyik a tojás, amit díszítenek. Ezt is egy tanítványomtól tudtam meg. Hogy ők is díszítenek tojást. Teljesen más mintákkal dolgoznak, más technikákkal. Ez mind itt jön össze, az orvosi karon, ahol az orvosnak készülő diákok az egész világról magukkal hozzák a hagyományaikat. Közben olyan magyar mintákat fest, hogy lehidalunk tőle.

Végül egy gyors videó a tojásírásról - Tékus Emesével

 

 

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni