close
CímlapKultúraBeás zene a teraszról

Beás zene a teraszról

2016. október 01.

Nektek is megvan a Juhász Előd féle Zenebutik című műsor? Hát nekem nem volt, de tanult kollégám rávilágított a dolgokra. Mentségemre szóljon, akkoriban még a búgócsiga és a plüsskutya jobban érdekelt. A szeptember 27-ei “adásnak”  a beás zene színpadi reprezentációja a táncházmozgalmaktól napjainkig témáról szólt. A program a Zenélő Egyetem és a Zeneszüret Fesztivál kooperációjában jött létre, helyszíne a Filter terasza volt, a műsor vezetője pedig  Horváth Zoli, a Kanizsa Csillagainak oszlopos tagja.

A beás zene kutatása igen nehéz feladat, mert nagyon kevés fellehető anyag maradt róla az évek folyamán. Sem a táncot, sem a dalokat nem rögzítették, elvétve lehet csak találni pár felvételt, és azokról is csak ismerősök által lehet tudomást szerezni.

Egy kis történelem

  • 1381-ben neveztek el egy falut Cigánynak, innét datálják a cigányok megjelenésüket Magyarországon
  • 1780-ban született írásos emlék szól arról, hogy Festetics erdejében tartózkodtak cigányok
  • Liszt Ferenc, a legnagyobb cigány!- hallhatjuk róla, hisz a cigányzene a zeneszerző  szíve csücske volt, itt lehet róla többet olvasni http://magyarmercurius.hu/reszletek/liszt-ferenc-ciganyokrol-es-cigany-zenerol-magyarorszagon

Görnyei Sándor néprajzgyűjtéséből említett egy példát Horváth Zoli. Íme, így nézett ki egy botoló ( táncfajta- a szerk.) a ’30-as években.

 

 

Nagyon fontos megemlíteni, hogy a botoló férfi tánc, a felvételen azonban egy nő is járja. Ez csak amolyan játék, vicces megnyilvánulás lehetett, hisz az említett táncfajta kifejezetten férfi táncstílus.

Ha időrendbe akarjuk szedni, akkor a beás zene története három korszakra osztható.

A ’70-es évek közepén Bársony Jani és Daróczi Ági indította el a romafolklór mozgalmat, utóbbi a későbbiekben a Kalyi Jag zenekar tagjaként is megmutatkozott.

Ezután indult el a munkásszállókon fellépő zenészek útja. A ’90-es években számos embernek kellett Budapestre ingázni munka miatt, úgynevezett ’fekete vonattal’  jutottak el a fővárosba. És hogy miért is fekete? Lehet arra asszociálni, hogy sötétben közlekedett (péntek éjjel értek vidékre a munkások és vasárnap éjjel már utaztak vissza), vagy, hogy a piszkos volt a vonaton utazók munkahelyi körülményei miatt, esetleg utalhatott az utasok bőrszínére is.  

 

 

Később a ’98-ban alakult Fekete Vonat nevű zenekar is erről kapta/választotta a nevét.

 

 

Az emberek tehát az egész hetet Budapesten töltötték, munkásszállókon laktak, ahol a keményen átdolgozott napok után sokszor szórakozással töltötték az estét. Ekkor alakultak a zenekarok, akik egy idő után járták a szállókat, hogy a munkás embereket szórakoztassák. Ez az időszak nagyjából 2-3 évig tartott.

Ezután kapcsolhatunk a beás zenét játszó Kalyi Jag nevű együtteshez, akik nagy sikert arattak. Munkásságuk nyomán több zenekar is alakult, sokan táplálkoznak még mai napig is az ő zenei formáikból.

 

 

Segítségükkel táncházmozgalom alakult a városokban, a művelődési házakban rendszeres programokat szerveztek.

Nagyon nagy ereje volt ennek a szerveződésnek, érezték valaminek magukat a cigányok, hogy mégis csak ők is tudnak valamit.

-mondja Horváth Zoli, aki mutatott is pár formát példaként gitárja segítségével a Kalyi Jag féle zenei fordulatokra.

A táncházmozgalom fesztiválokká szerveződött, olykor több ezren is voltak egy ilyen eseményen, viszont felvételek sajnos erről az időszakról sem készültek. Sok formáció jött létre ekkor.  A ’90-es évekre tehető a Kanizsa Csillagainak megalakulása is.  Horváth Zoli közel 30 éve tagja a zenekarnak, jó ideje vezetője is. Megalakulásuk estéjén az udvaron ülve épp arról beszélgettek, mi is az a név, ami illene hozzájuk. Felnéztek az égre, a csillagokra. Tetszett nekik, ahogy az égitestek megvilágítják a teret, valamiféle érdekességet visznek a világbaa A Nagykanizsáról induló együttes ezért választotta a Kanizsa Csillagai nevet, amit azóta is jó döntésnek tartanak.

 

 

A rendkívül barátságos és közvetlen előadó rengeteg zenei sajátosságról mesélt, ami fellehető a beás zenében. Ezeket sokszor gitárszólóval támasztotta alá, amitől igazán élvezhető az esemény. Ahogy a nap elbújt és a teraszon ülve kezdtünk volna dideregni egyből következett egy muzsika, a jelenlévők lába pedig felvette az ütemet. Szuper érzés volt részt venni egy ilyen interaktív programon, biztos vagyok benne, hogy ez más zenei stílusokkal is pazarul kivitelezhető lenne!

Kékesi "Mandarin" Alexandra

Kékesi "Mandarin" Alexandra

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni