close
CímlapKultúraBrazil-magyar

Brazil-magyar

2021. május 25.

Több, mint félszázan tíz különböző országot képviselve vettek részt a PTE Diaszpóra Projekt Hálózat május 22-i rendezvényén, mely során a brazíliai magyarság volt a fókuszban.

“De miért is fontos Brazília a diaszpóra program szempontjából?”
- tette fel a kérdést Demkó Anita, aki a Magyar nyelv és kultúra tanfolyam vezetője a Sao Paulói egyetemen. Három történelmi esemény - a két világháború és az 1956-os események utáni megtorlás - indukálta azt a három kivándorlási hullámot, mely során sok magyar Brazíliában telepedett le. Demkó Anita érzékeltette, hogy ezek a magyarok és leszármazottaik nem kizárólag a magyar nyelv megőrzését tartják fontosnak, hanem a kulturális hagyományok megtartását, generációkra való áthagyományozását is. “A Magyar nyelv és kultúra kurzus rendhagyó intézményi háttérrel rendelkezett, a Magyar Rektori Konferencia és a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványának támogatásával vált megvalósíthatóvá - a szakmai oldalért a Pécsi Tudományegyetem Nemzetközi Oktatási Központja felelt. Ez nemcsak egy tanfolyam, mert a hazai magyarsággal való kapcsolatot is építi. A diákok nagy része a helyi diaszpóra tagja. Sokan szeretnének magyar állampolgárságot, amihez feltétel a középfokú nyelvtudás. A kivándoroltak leszármazottainak esetében ott

az érzelmi háttér: például szeretnék a régi családi  szakácskönyv receptjeit megérteni.

De vannak olyan brazilok is, akik komolyan érdeklődnek a magyar nyelv iránt.”

Miért érdekli a brazilokat a magyar nyelv?
“A brazil diákok is vannak újságírók, irodalmárok, és van, aki Magyarországon szeretne tanulni.” - jegyezte meg Demkó Anita, majd bemutatta egy tanítványát: Marilena Vizentint. “Történész vagyok, az anyanyelvem a portugál, de a nagyszüleim magyarok voltak, ezért a Magyar Házban kezdtem magyarul tanulni.

Még a mézeskalács készítését is megtanultam, amiről egy elektronikus könyvet is írtam."

- mondta el magyarul Milena Vizentin. A Sao Paulói Egyetem munkatársa egy, a magyar történelemről szóló portugál nyelvű kiadvány szerkesztésében is részt vállalt. A hiánypótló kötet néhány héten belül jelenik meg Brazíliában.

Segélyegylet, magyar vacsora és Pántlika
A Magyar Ház is biztosít magyar nyelvi képzést - ez Hegyi Ferenc nevéhez köthető, aki éppen Budapesten volt az online rendezvény idején, így a magyar fővárosból csatlakozott online a beszélgetéshez. Az intézmény sokszínű portfóliójába a segélyegylettől kezdve a rendezvényeken és konferenciákon át a könyvtári szolgáltatásig sok minden beletartozik.
Egy “öreg cserkészek" számára rendezett eseményből nőtte ki magát az ún “magyar  vacsora”. “20-30 fővel kezdődött, a járvány miatt élőben 2019 végén volt utoljára, de akkor már 80 résztvevővel, köztük brazilokkal,

mert az tény, hogy a magyar gasztronómia vonzza az embereket.”

- mondta Hegyi Ferenc, és csak sorolta: töltött káposzta, pörkölt, vadas, fasírozott, székelykáposzta, kolbásszal és libamájjal megrakott hidegtálak is szerepelnek az  évente 10-11 alkalommal megrendezett magyar vacsorán. A koronavírus-járvány alatt sem álltak le: elvitelre is lehetett kérni az ételekből.
Tánccsoportból többet is befogad a Magyar Ház. Az egyik közülük a Pántlika nevű csoport, mely a közelmúltban ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját.

Igazgatója emigrált magyarok leszármazottja, Pedro Marquez: “Édesanyám gyerekként került Brazíliába, a második világháború után. Tőle nem tanultam meg magyarul. Viszont a tánchoz nem kellett a nyelvtudás, így kilencévesen abba vágtam vele. Aztán kezdett csak érdekelni, hogy miről is szólnak a népdalok, és ez adott motivációt a magyartanuláshoz.”

“Visszidensek”
Ezzel a szóval emlegették a brazíliai magyarok azokat, akik

a dél-amerikai országból visszaköltöztek Magyarországra.

Megmutatjuk, milyen Magyarország, mennyit fejlődött ahhoz a képhez képest, ami a régi emigránsok fejében él. Azt remélem, a Diaszpóra Tanács is segít ebben. “ - jegyezte meg Hegyi Ferenc, aki az említett szervezetnek is elnöke. Demkó Anita a Magyarok Brazíliában konferencia-sorozatról is megemlékezett: eddig öt ilyen eseményt tartottak, melyek elsősorban a bevándorlás témakörét járták körbe különböző aspektusokból.

További info:
https://diaszporaprojekt.org/hu

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni