close
CímlapKultúraÉlményekkel gazdagodva

Élményekkel gazdagodva

2018. május 25.

Közel háromszáz középiskolás élvezhette a tanórai keretek közül kiszakadva az ÉlményMűhely Mozgalom: Tervezd velünk a jövőd! kreatív iskolanapját a PTE MIK-en május 24-én. A diákok hat középiskolából érkeztek Pécsről és Komlóról, és tizenkétféle műhelyfoglalkozás közül választhattak kedvükre valót. A nap végén minden műhely résztvevői beszámoltak néhány mondatban arról, hogy mit alkottak, milyen élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodtak a foglalkozások során.

PTE MIK Élményműhely; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

„Az Élményműhely Matematikai és Művészeti Mozgalommal együttműködve karunk immár ötödik alkalommal rendezte meg ezt a programot. Hat műhelyprogramot előbbi, hat foglalkozást pedig MIK támogatott.

A célunk, hogy a 9-11. évfolyamos középiskolások izgalmas, kreatív impulzusokkal feltöltődve ízelítőt kapjanak az élményszerű matematika-oktatásból.”

- tudhattuk meg Kunné Vecsési Krisztinától.

PTE MIK Élményműhely, betonékszer-készítő műhely; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

A folyékony kő – ékszerkészítés betonból című műhely keltette fel az érdeklődésemet, így többé-kevésbé inkognitóban beültem a középiskolások közé, hogy ezt az inkább dizájn felé kacsintgató alkotási folyamatot kipróbálhassam. A műhely vezetői, Jakab Zsófia és Horváth Attila a MIK végzett hallgatói, Zsófi a doktori programon szeretné folytatni a tanulmányait. Megtudtam tőle néhány műhelytitkot is, hiszen már négy éve foglalkozik betonékszerek készítésével.

PTE MIK Élményműhely, betonékszer-készítő műhely; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Hogy egy szép, és ép mű kerüljön ki a kezeink közül, végig kellett gondolni pár lépést, és ugyan nem árt némi kézügyesség, mindenkinek jól sikerült az alkotás. A folyamat első lépése a tervezés volt – ki kellett választani egy szilikongumi öntőformát. Majd bekevertük az egyelőre folyékony anyagot, ami most gipsz volt, és nem beton, mert annak több óra kell, míg megköt, és a diákok nem tudták volna hazavinni az alkotásaikat. Ezután a színezés következett, többféle festékpigment állt rendelkezésünkre, tetszés szerint keverhettük. Az elkészült masszát a formákba adagoltuk, a felesleget leszedtük, végül igény szerint tettünk bele kulcstartóhoz vagy medálhoz való karikát. Aztán vártuk, hogy megkössön. Majd óvatosan kiszedtük az öntőformákból, végül egy fixálólakkal kentük be, hogy ne szívjon magába több nedvességet. Remek élmény volt, a felhasználási lehetőségeknek csak a képzelet szab határt.

PTE MIK Élményműhely, betonékszer-készítő műhely; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

PTE MIK ÉlményMűhely, betonékszer-készítő műhely; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

A műhelyfoglalkozásokon szerzett tapasztalataikról be is számoltak a diákok, így mindenki értesülhetett a többi műhely érdekességeiről is. A Kreativitás, kockázatvállalás, startup c. foglalkozáson Szabó Ildikó és Fülöp Hajnalka vezetésével megvizsgálták, hogy a focizó robotokat vagy geometriai testeket hogyan tudnák egy vállalkozásba beépíteni, esetlegesen milyen szabadalmakat lehetne benyújtani. A Gál Katalin textilművész által vezetett műhelyen apró, sokszögű szőnyegdarabokból textilmandalákat készítettek a résztvevők.

PTE MIK ÉlményMűhely; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

PTE MIK ÉlményMűhely; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Tudományos-művészeti buborékműhely is volt, ahol a minimálfelületek, a felületi feszültség és a fényintereferencia voltak a kulcsszavak. Egy másik műhelyben papír siklórepülő-modellek készültek mérnöki precizitással. Egy angol nyelven zajló műhelyfoglalkozáson a matematika szépségeit fedezték fel, egy másikon pedig robotokat készítettek a középiskolások. Volt olyan műhely, amely az ember mozgásának mintázatait vizsgálta, valamint a testre erősített szenzorokkal drónokat irányítottak a diákok. Egy másik csoport telefonra játékot programozott, egy további csapat pedig a 3D nyomtatás technológiájából kapott ízelítőt – a tervezéstől a kivitelezésig. A rövid beszámolók után a tanárok a Tehetséggondozók műhelyében mélyíthették ismereteiket.

PTE MIK ÉlményMűhely; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Nézd meg a további képeinket és videóinkat: UnivPécs Instagram »

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni