close
CímlapKultúraErzsébet királyné, egyetemünk egykori névadója

Erzsébet királyné, egyetemünk egykori névadója

2023. április 29.

Az Erzsébet királyné és a magyarok című konferencia a sorban utolsó előadója Varga Krisztina könyvtáros, muzeológus, a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Gyűjtemények Osztályának munkatársa volt. Az „Erzsébet királyné, egyetemünk egykori névadója” című kiállítás tárgyi emlékeiről tartott előadást, pár órával később már a megnyílt tárlaton lehetett megnézni azt, miről is volt szó.

„Magas színvonalú konferenciát zártunk ma, és mindezt a legjobb helyen tesszük, hiszen ez volt Magyarország első nyilvános könyvtára” - mondta el a kiállítást megnyitó beszédében Dr. Fedeles Tamás. Hozzátette: „A középkori előzmények után Klimo püspök már a 18. században szerette volna megalapozni az egyetemet Pécsett, sajnos erőfeszítéseit nem koronázta siker.”
A PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Gyűjtemények Osztály dolgozóinak munkáját dicsérte Szeberényi Gábor főigazgató. Aláhúzta: a tavalyi Klebelsberg-tárlat országos hírnévre tett szert. „A ma megnyíló kiállítás másfajta impakt, hiszen az egyetem névadójára van kihegyezve, de ugyanúgy saját, könyvtári anyagok képezik az alapját, vagyis helyi szellemi termék, a kollégák kiváló szakmaiságát dicséri” - fogalmazott a főigazgató.


Polyák Petra, a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Vármegyei Levéltára főlevéltárosa is beszédet mondott. „A Centenáriumi programsorozat révén mi magunk is a az egyetemi emlékezetkultúra részévé váltunk” – mondta, majd az egyetemi emlékezet reprezentációjáról beszélt: az adott felsőoktatási intézmény

úgy rekonstruálja a múltját, hogy a jelenben választja ki a múltból azt, ami számára a mában identitást biztosít. E munka folyamán nyilván a közösségépítő erősségekre alapoz, és elkerülhetetlenül “el is felejt” dolgokat.

„A beszédeknél és köszöntőknél jobban ellenállnak az időnek az emlékművek, de az évfordulók kapcsán létrejött történeti gyűjtemények is maradandóak lehetnek” - mondta Polyák Petra, a névadás kapcsán pedig kifejtette: „Ez azt fejezi ki, hogy az egyetem elismeri a névadója jelentőségét, kiválóságát.  A név ugyanakkor az egyetemet a külvilág számára is megtestesíti, és a kor politikai irányvonalának is meg kell felelnie. Ami az Erzsébet Tudományegyetemet illeti: mivel a pozsonyi intézményt Ferenc József alapította, ám a császár nevét már más egyetem viselte, tiszteletből javasolták Erzsébet királyné nevét. Ehhez az Erzsébet-kultusz ugyanúgy hozzájárult, mint - mivel a királyné szó nem, csak a keresztnév jelent meg az elnevezésben - az Árpádházi Szent Erzsébetre való utalás.

A név mögül az egyetem működése során idővel elkopott a dinasztikus személy.”

A tárlat egyik figyelemre méltó darabja az ún. Erzsébet-serleg, melynek története 1938-ra nyúlik vissza.

Ez is egy olyan törekvéshez kapcsolódik, mely az egyetem polgárainak és jóakaróinak közösségét szerette volna szorosabbra fűzni. A serleg tetején maga a királyné áll, a talapzaton Pécs, Pozsony és az Anjou-ház zománc címere látható. A serleg tetején az egyetem akkori négy karának diszciplínáira - bölcsészettudomány, jog, teológia és orvostudomány - utaló felirat díszeleg.

A kiállítás 2024. március 31-ig tekinthető meg.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni