close

Ezerszínű fa

A DesignPécs alkalmából új kiállítás nyílt október 6-án a Nádor Galériában. A Magyar Bútor és Faipari Szövetség (Fabunio) Ezerszínű fa címet viselő tárlata a fa, mint alapanyag felhasználhatóságának sokszínűségét mutatja be.

2014 óta a Pécs-Baranyai Kereskedelmi Iparkamara partnerintézmények és kreatív iparágak együttműködésével, a Budapest Design Week fesztivál társrendezvényeként minden ősszel megrendezi a DesignPécs programsorozatot. A kezdeményezés célja, hogy lehetőséget biztosítson a helyi alkotóknak, tervezőknek, kreatív iparági szakembereknek tevékenységük bemutatására.
Az elmúlt évekhez hasonlóan a Pécs-Baranyai Kereskedelmi Iparkamara idén is minél több helyi szereplő bevonásával és együttműködésével valósítja meg a rendezvényt.

Az Ezerszínű fa – nevéhez híven – bemutatja a fa, mint alapanyag felhasználhatóságának sokszínűségét, teszi mindezt magyar designerek által tervezett és sokszor gyártott termékeken keresztül. A válogatás olyan tárgyakat mutat be, melyekkel nem találkozunk nap mint nap, valamint rámutat arra, hogy

a design nem csak esztétikai szempont, hanem olyan gazdasági kérdésekre is választ tud adni, mint az alapanyag- és a gyártási költségek innovatív csökkentése vagy a hulladék kezelése.

A kiállítókat és az érdeklődőket Aknai Katalin művészettörténész, a PTE MK adjunktusa köszöntötte, a kiállítást Wilheim Gábor, a Magyar Bútor és Faipari Szövetség elnöke nyitotta meg.

„Mostanában sok szó esik az erdőkről, a fákról, melyek kapcsán a tavalyi tűzifa program elég nagy hullámokat vetett, ezért először szeretnék néhány adattal szolgálni. 50 évvel ezelőtt, mikor érettségiztem, azt tanultam, hogy Magyarország területének 15 százaléka erdő, a friss adatok alapján ez most 20,8 százalék. Ez azt jelenti, hogy

a magyar erdőgazdálkodás nagyon tudatos és évről-évre pozitív termeléssel fejlődik.

Egészen pontosan 1.867.558 hektárnyi erdőről beszélünk, tehát óriási területről, benne 393.673.000 köbméter fáról, melyből 7,3 millió köbmétert termelünk ki évente. Ami rossz hír, hogy ennek a kitermelt mennyiségnek 60 százaléka tűzifa. Miért mondom ezt? Azért, mert a fa a növekedése során megköti a széndioxidot, és egészen addig, amíg el nem tüzeljük, megtartja azt. Vagyis akár épületfaként, akár bútortárgyként megőrzi szerkezetében a korábban megkötött széndioxidot" – mesélte Wilheim Gábor a jelenlévőknek.

„Rossz hír továbbá, hogy a változó környezeti miliőben sok őshonos fánk kezd kihalni.

50 év múlva a bükkfa már nem nagyon fog előfordulni Magyarországon, a fenyőfajták egyszerűen el fognak tűnni, ugyanígy az egyik legszebb bútorfa, a tölgy is,

csak a kocsánytalan tölgy marad majd meg, ezért ezeket a fajokat terjedő, pluszban növekedő fajokra igyekeznek lecserélni, például nyárfákra. Jelenleg folynak kísérletek arra vonatkozóan, miként lehet ezekből például épületfát készíteni.
Amit tehetünk, hogy a fából különböző kompozit anyagokat készítünk. Mindenki hallott már farostlemezről vagy MDF anyagról ,de a mai fejlesztés abba az irányba megy, hogy ne így használjuk fel a fát, hanem különböző vékonyabb szeletekből összeragasztott, úgynevezett CLT, cross-laminated timber változatban. Ezt az anyagot használják építőanyagként, sőt a gyengébb szerkezetű részeiből fagyapotot készítenek, ami a világ egyik legjobb szigetelőanyaga, emellett rendkívül jó páraáteresztő is”
– tette hozzá a Fabunio elnöke.

A tárlat ötlete akkor fogalmazódott meg bennük, amikor a faiparhoz kapcsolódó szakmák támogatásaként több oktatási intézménybe is ellátogattak. „Az elmúlt években a Fabunionak feltett szándéka volt, hogy aktívan részt vegyen az utánpótlás-nevelésben, támogassa az asztalos és a kárpitos képzéseket. Ennek kapcsán többször jártunk szakiskolákban, gimnáziumokban, ahol a design-technikai gondolkodásmódot próbáltuk beültetni a diákok fejébe. Ezen látogatások során ötlött fel bennünk a gondolat, hogy

állítsunk ki néhány design terméket, amivel bizonyítani tudjuk, hogy a fa nem csak tűzre való,

nem csak házat építünk belőle, de érdekes, értékes tárgyakat is lehet belőle készíteni.” – mondta Wilheim Gábor, ezt követően bemutatott néhányat a tárlat különlegességeiből.
„Ezek a tárolóeszközök például vajdasági, tradicionális módszerrel készültek, a fa saját cserzőanyagával színezettek, tehát teljes mértékben bio kivitelezésű termékek. A tetejüket megfordítva azok kínálótálnak is használhatóak.”
„A cég, aki ezt készíti, nemzetközi hírű, profi asztaliteniszütőket gyárt. A pingpongütőket rétegelt falemezekből állítják össze, az ennek során felhasznált fák pedig saját színüket mutatják, tehát nem színezett anyagból készülnek. Ezt alkalmazták ennél a szekrénynél is.”
„Ez a paraván rendkívül szellősen úgy választja el a teret, hogy közben átlátást enged, illetve a finom kis levelek, amik benne vannak, kicsit sejtelmessé is teszik.”
„Ezek az ékszerek egy olyan gomba felhasználásval készültek, ami csak kivágott és száradásban lévő fákon terem. Gyakorlatilag az idő múltával ugyanúgy, mint egy ezüst tárgy, ez a gomba is változtatja a színét, fehérből sárgává, aztán világos barnává válik.”

A kiállítás részét képezik különböző fajátékok, fatermékek is, amelyek a gyerekek kreativitását hivatottak támogatni.


Személyes kedvencem Sipos Gábor gördeszka lapokból készített Mozaik képe volt, ami összesen ezer darab mozaikból készült, ami nagyjából harminc gördeszka felhasználását jelenti. Az elemek hosszas színválogatás után, egyesével lettek összeragasztva, a színkavalkádot lakkozott dió keret emeli ki.

A kiállítás október 19-ig tekinthető meg a galéria nyitvatartási idejében.

Kiállítók:
Cserba Anna / Globie készségfejlesztő építőjátékok
Berkes Áron Kolos / Kolonaad
Bergovecz László / Fészek Részek
Dénes Petra / Sand Garden párnakollekció
Farkas-Pap Éva / Misija Design
Fekete Fruzsi / Fruzsi Fekete Jewelry
Horváth Máté / Balaton Bútor
Horváth Szabolcs és Kiss Dorottya / youHU! design
Király Adrienn és Szalai Bálint / itthon.
Juhász Ádám / Adamlamp
Kele Sára / Sarakele Studio
Kerékgyártó András / Plydesign
Lakos Dániel / Logifaces
Multipraktik és Krémer Zoltán / Permutations bútorcsalád
Nagy Anna Nóra / Eperfa játékok
Sipos Gergely / Sg.Skateworks
Somlai Tibor / Balaton Bútor
Tompa László / Circle Star
Varga Eszter / Esstre

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni