close
CímlapKultúraEzt posztolták volna a Kádár-korban

Ezt posztolták volna a Kádár-korban

2021. október 15.

Guberált diákon keresztül kukkolhatjuk a legvidámabb barakk lakóinak életét. Október 11-én megnyitották a PTE BTK-TTK  aulában a @kádár_insta: #Divatos #mindennapok a legvidámabb barakkban című kiállítást: a szocializmusban élő közemberek képei által kapunk rálátást az akkori divatra. A koncepciót öt hashtag mentén építették fel két amerikai divatkutatóval közösen, a PTE International Autumn program sorozatának részeként. A fotókiállítást a hónap végéig látogatható.

Fotó: Csortos Szabolcs
A kiállítás rendhagyó módon közelíti meg a Magyar Népköztársaság unásig elemzett világát: a korszak anyagi kultúráját, az öltözködést és a divatot vizsgálja. A kutatók célja, hogy új perspektívákat mutassanak a látogató számára.

„A ruházat, akárcsak a nyelv, mindig valahol a földrajzi és társadalmi térben helyezhető el.”

- idézik a szervezők Philippe Perrot-ot a megnyitó eseményének leírásában. Öt hashtaget használtak a fotók tematizálásához. A #legvidámabbbarrakk akár az egész tárlatot leírhatná. A #együttaszocializmusért olyan embereket ábrázol, akik olyan közösségi életet élnek, amelyet főképp az állam irányított. A #magyarifjúság a szocializmus éveiben felnövekvők  kulcs pillanataira fókuszál. A #ajószocialistanő a nők életútjait ábrázolja a Kádár-érában, és a #balatoninyár bemutatja, hogy nyaralhattak a magyar tengeren ebben az időszakban.

Fotó: Csortos Szabolcs
Három kurátor dolgozott a projekt kivitelezésén: Maksa-Egri Petra, a PTE BTK Irodalom- és Kultúratudomány Doktori iskola hallgatója, Domoszlai-Lantner Doris divattörténész és archivista. Bernát Sára Emília szociológus, aki jelenleg a Humboldt Egyetemen luxus szociológiáról szóló PhD-jén dolgozik és a tárlat kurátora elmondta: „A PTE International Autumn szervezői kerestek meg minket, hogy készítsünk egy anyagot fotókból és diákból a számukra. Ekkor éppen a média archívumban voltam és nagyon megfogtak ezek a régi fotók, amik

a maguk módján divatfotókként értelmezhetők. Úgy láttuk, hogy rengeteg dolgot mondhatnak nekünk a Kádár-rendszer hétköznapjairól

és divatjáról. Itt a kiállításon a hashtagek vezetik a tekintetet, egyfajta divat referenciát kapcsol hozzá.”

Fotó: Csortos Szabolcs
Petra a Campus Mundi ösztöndíjjal Amerikában járt, és ennek köszönhetően már két divatkutató társával együtt folytatták a tervezést. A diák mellé akkori dalszöveg-részleteket és a képre utaló szórakoztató képaláírásokat illesztettek. A végső koncepció augusztus elején állt össze. Egy grafikussal alakították a képek formátumát Instagram-jellegűvé. A fotók adták a tematikát, Petra úgy tartja, ebben nagyon sokat köszönhet a két amerikai divatkutatónak, mert sokban hozzájárultak a teljesen új perspektíva kialakításához.

Fotó: Csortos Szabolcs
A kiállítás teljes képanyaga Doboviczki Attilának, a PTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék adjunktusának kincseiből áll össze. „Amikor elkezdtem gyűjteni, az érdekes helyzet volt. Az első adagot a bécsi piacon vettem, de eredetileg nem a képeket, hanem egy diavetítőt vásároltam. Viszont adtak hozzá két szatyor diát az eladók, akiket talán török guberálóknak mondhatnánk. Bár előtte is használtunk diákat koncertek háttérvetítéséhez. Aztán rájuk csodálkoztam. Készült egy válogatás, idősebb osztrák hölgyek képeit rendeztem egy sorozatba, már képzőművészeti céllal. Pár év múlva aztán már sokkal tudatosabban próbáltam felvásárolni az ezekhez hasonló fotókat. Mivel

a diák a fotókultúra kifutó formájához tartoznak, mi lehettünk ennek utolsó szemtanúi.

Sok esetben ezek az anyagok a kukában vagy bolhapiacon végzik - az is motivált, hogy megmentsem ezeket a képeket. Itt a kiállításon is vannak olyan fotók, amiket szó szerint a kukából mentettem ki. Ez a gyűjtemény csak nálam elérhető, nincs digitalizálva. Bizonyára könnyebb lenne, ha mindenki “turkálhatna” benne, hiszen jelenleg olyan tízezer fotóról beszélünk.” - mondta el Doboviczki Attila társkurátor és archívum vezető.

Fotó: Csortos Szabolcs
A kiállítás Maróy Krisztina, a GLAMOUR Hungary alapító főszerkesztője és a MOME doktorandusza nyitotta meg. Éles példákkal húzott párhuzamot napjaink és az akkori világ között.

A #legvidámabbbarrakk-ot magával az Instagrammal párosította.

Valamint felhívta a figyelmet arra, hogy a Kádár korszakban, ami hiánygazdaság volt, a tárgyi javak jelentették a kielégülést a társadalom számára. (Például egy Gorenje hűtő!) Hogyan akarjuk így, a mai körülmények között elérni a Zero Waste-et? - tette fel a kérdést Maróy Krisztina.

Rónoki Bertalan

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni