close
CímlapKultúraFény Útja 2024 - tippek és tanácsok

Fény Útja 2024 - tippek és tanácsok

2024. július 06.

Még van két teljes éjszaka, ami alatt be lehet járni a Fény Útját. Mondhatnánk, hogy bejártuk, hogy az Olvasónak már ne kelljen… de kell.

A Zsolnay Fényfesztivál július 7-ig tart, és meggyőződésem, hogy mindenkinek ott a helye!

Zavarbaejtően sok a program, nehéz választani, de az ínyenceknek mindig van egy válogatott rész, a legjobb fényalkotásokból. Ez a Fény Útja.

Nem egyéjszakás kaland
Húsz állomásból áll az idei út, és - bár lehet időt spórolni azzal, ha nem sorrendben járjuk be a stációkat -

nem lehet egyetlen éjszaka alatt végigjárni.

Csütörtökön kezdtük, a 17.-ig jutottunk, és voltaképpen annak az utolsó 10 percére értünk oda úgy, hogy a Széchényi gimitől már loholtunk, a Király utca végétől pedig már futottunk a 48-as térre. Megérte, még vissza is mentünk oda másnap.
Tanács a jövőre nézve:
A kényelmes cipő alap, de jó, ha van nálunk sebtapasz, ha mégis törne a lábbeli.
Ha tempósan akarunk haladni, hagyjuk ki a kajálós helyeket - vagyis nem árt, ha van nálunk egy palack víz és némi csomagolt elemózsia.
Sok a kutya és a babakocsiban alvó gyerek, figyeljünk rájuk.

Jófény vetült ránk
Ahogy eddig is, most is megéri megvenni a karszalagot! Csak néhányat emelnék ki a sok látnivaló közül.
Erős kezdet a Barbakánnál látható Axis mundi! (Interjú itt!)
A Civil Közösségek Házában volt alkotás (Trinity Model 2.1), amit egy üvegajtón keresztül lehetett meglesni. Az egyik falon az állt: I am, a másik falra átvezető tűzpiros lézerszálak (miután keresztezték egymást) azt írták ki: You. “Hiába fürösztöd önmagadban, csak másban moshatod meg arcodat” - írta József Attila is.
A Káosz és harmónia egészen meglepő volt a Színház téren: az installáció kifejezetten a térre készült, de talán a korábbi intallációkból kiindulva azt vártam volna, hogy az épületek nagyobb szerepet kapnak majd. A program a zenével és a füstgéppel ennek ellenére lenyűgöző volt. (Részletek és interjú a művésszel itt!)
Nagy kedvencem volt a Cella Septichorában a Vászon című alkotás, amit a látogatók mozgással tudtak “megfesteni”. Aki nem hiszi, mennyire klassz, lessen le a Cella Septichora üvegtetejéről és kukkolja meg.
A Leaf motion a 48-as téri fákat festette meg, az egyik lombkorona közepébe egy oroszlánt varázsoltak, a másikra egy szuggesztív spirál vetült, amit a tér közepén elhelyezett virágok simogatásával irányítani is lehetett. A Rektori Hivatal főbejárata pedig egy forgó-pörgő űrportállá alakult át, ami mintha egy másik dimenzióba vezetne. (Itt nyilatkozott az egyik alkotó.)
A Nádorban kiállítottak megint a határokat feszegették. Az ellopott tűz arra világított rá, mennyire közvetettek az élményeink - egy mobilkijelzőn keresztül más érzékelni a világot, mint anélkül, csak személyesen.
Tanács a jövőre nézve:

Ha eddig nem lenne egyértelmű: vegyünk karszalagot.

Akadálymentesség és mellékhelyiségek
Az idei honlapon minden állomásról megírták, hogy akadálymentes-e - felüdülés volt, hogy több mozgásukban akadályozott is megjelent a helyszíneken!
Ami a mosdókat illeti: az Árkádban ugyanúgy 200 HUF-ért lehet használni, mint általában, a Cella Septichoránál számítsunk a hatalmas sorra és arra, hogy a tisztaság az előttünk már bejutott embereken múlik. Karszalaggal lehet ugyan csak bejutni ezekre a helyekre, de a Baranya Megyei Közgyűlés épülete is kiválóan felszerelt, és kevesen tudják, de a Jakováli-dzsámiban is van ingyenesen használható mosdó.

Közlekedés
A Tükebusz a Fényfesztivál kapcsán több járatot indított, és valóban szükség is volt ezekre. De kezeljük kellő forráskritikával! Mivel csütörtökön este döbbentem rá, hogy az aznapi éjszakai járat nem 5-én hajnalban van, hanem csak 6-án hajnalban, taxizni kényszerültem. Ráadásul a részleteket - pedig indultak olyankor is buszok, amikor egyébként nem szoktak - sem kifüggesztett papírokon, sem az Árkádnál lévő elektronikus tájékoztató panelen nem írták ki valami miatt.
Tanács a jövőre nézve:
Nézzük meg a honlapokat, ne a kiírások alapján tájékozódjuk a buszokról. És ha szükséges, hívjük fel a diszpécserszolgálatot!

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni