close
CímlapKultúraZsolnay Fényfesztivál: Káosz és harmónia

Zsolnay Fényfesztivál: Káosz és harmónia

2024. július 05.

A Zsolnay Fényfesztivál egyik izgalmas látványossága idén a "Káosz és harmónia" fényinstalláció, amelyet Besnyő Dániel álmodott meg a Színház térre. Az alkotás a lézertechnológia és a kinetikus mozgás ötvözésével hoz létre egy különleges térélményt. Az alkotóval beszélgettünk, hogy megismerjük inspirációit és a mű mögötti gondolatokat.

Mi volt az inspirációja a Káosz és harmónia című koncepciónak?
Az inspiráció több irányból ered. Évek óta foglalkozom fényfestéssel és mappinggel, és jelenleg is készítek projektoros fényfestéseket. Az utóbbi években azonban egyre inkább elkezdett érdekelni a lézertechnológia és az, hogy milyen lehetőségek rejlenek benne. Czingáli Zoltán barátommal, aki ezt az installációt is készítette, tavaly már közösen alkottunk egy kinetikus fényinstallációt. Akkor az volt a célunk, hogy a kinetikus mozgáselvet valahogyan összekapcsoljuk a lézerrel. Ez különösen izgalmas volt számunkra, mivel a kinetikus szervómotorok nagyon pontosan tudnak beállni a helyükre, a lézer pedig rendkívül egyenes és precíz vonalat képes húzni a térbe. Ezt a kettőt szerettük volna kombinálni, és így született meg a Káosz és Harmónia fényinstalláció. Amikor a lézerek és szervómotorok egyszerre mozognak, együtt reagálnak és együtt hoznak létre valamit a térben, az lenyűgöző. Ugyanakkor képesek káoszt is előidézni, amikor a lézerek mozgása ellentétes irányba mutat a motorok mozgásához képest.

Milyen gondolatokat, érzéseket próbál meg átadni a közönségnek ezzel az installációval? Van-e valamilyen mélyebb filozófiai vagy művészeti üzenete a műnek?
A fénypontok mozgása és a színes lézernyalábok különböző formációkat hoznak létre, amelyek egyszerre teremtenek káoszt és harmóniát. Ez az érdekes képlet az emberi életre is reflektál, hiszen mindannyiunk életében vannak pillanatok, amikor a káoszt és a harmóniát ugyanabban a pillanatban éljük át. Szerintem ezeket a pillanatokat meg kell élni és át kell élni, és egy ilyen installáció képes ezt vizuálisan megjeleníteni.

Ez az installáció kifordítja a belső káoszt és harmóniát, egyszerre tükrözve mindkettőt az emberek számára. Ennek ellenére én mindenkinek a harmóniát javaslom.

Mi volt a legnagyobb kihívás az alkotás során?
Ez az egész szerkezet egy nagyon nagy kihívás, mert épített installáció, ami annyit jelent, hogy nem a rendezvénytechnikában bevett szabványokat és megszokott technikákat alkalmaz. Teljesen egyedi építésű rendszer, aminek ki kellett találni a működését, a vezérlését, és azt a motorikát, amivel utána ez a szerkezet mozogni fog tudni. Mindennek  technológiai és gépészeti megoldásai izgalmas feladatot jelentettek, illetve az is, hogy Kínából ideérjen minden alkatrész időben.

Hogyan alakítottad ki a Káosz és harmónia fényinstallációt úgy, hogy tökéletesen illeszkedjen a Zsolnay Fényfesztivál helyszínéhez? 

Ez a fényinstalláció kifejezetten a Zsolnay Fényfesztiválra készült. Tehát mondhatjuk, hogy egy helyspecifikus installáció, ami kifejezetten a Színház térre lett megálmodva.

Természetesen tervezzük, hogy más helyszíneken is bemutatjuk majd, de itt a cél az volt, hogy egy különleges térélményt adjunk a Színház téren. Ez egy gyönyörű hely, arra törekedtünk, hogy olyan élményt nyújtsunk, amely az egészére kihat, és 360 fokos élményt biztosít a közönség számára.

A zene is fontos része a bemutatónak, Pfitzner Áron munkája kíséri az installációt. Hogyan illeszkedik a zene a látványhoz?
Ez a zene kifejezetten erre az installációra készült, és Pfitzner Áron, aki Nautis néven ír zenéket, komponálta. Áronnal már több közös munkánk is volt, így nagyjából ismertük azokat az íveket és hanghatásokat, amelyeket szerettem is volna ebbe a projektbe beépíteni.

Külön kértem tőle, hogy a zenébe illessze bele a mechanikus hangzást és a gépiességet, amelyek tükrözik a lézerek fényét és forgását.

Van már új projekt a láthatáron?
Az Inota Fesztivál egyik alapítója és főszervezője, valamint a fényművészeti program kurátora is vagyok. Jövő héten lesz az Inota Fesztivál első kiadása, amelyet az Inotai hőerőműben rendezünk meg. Augusztusban pedig egy kifejezetten fényművészettel kapcsolatos eseményt is szervezünk Inotára. Emellett valószínűleg ez az installáció is látható lesz több fesztiválon, mivel folyamatosan részt veszünk különböző eseményeken, ahol lehetőségünk van alkotni.

Káosz és harmónia
Koncepció: Besnyő Dániel
Szerkezet: Czingáli Zoltán, Czingáli Tamás
3D modell: Ferencsik Benjámin
Produkció: Centrum Production, LEDRON
Zene: Pfitzner Áron

Ne hagyd ki ezt az élményt! Látogass el a Pécsi Nemzeti Színház előtti térre, és tapasztald meg a káosz és harmónia varázslatos találkozását a Zsolnay Fényfesztiválon!

Kovács-Csincsák Mercédesz

Kovács-Csincsák Mercédesz

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni