close
CímlapKultúraFényfesztivál avagy a város színeváltozása

Fényfesztivál avagy a város színeváltozása

2021. szeptember 15.

Tavaly elmaradt a pécsi Fényfesztivál – bár a jelző felesleges, mert máshol nincs ilyen az országban. Szeptember 30. és október 3. között a város a legszebb arcát mutatja majd.

A Fényfesztivál sajtótájékoztatója az rendezvény egyik helyszínén, a Cella Septichora Látogatóközpontban zajlott.
–Tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt a Fényfesztivál - kezdte Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere, és arról is beszélt, hogy a Zsolnay Fényfesztivál a marketingkutatások alapján kezdi kinőni magát, évről évre rengeteg látogatót vonz a városba.
A fesztivált szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője, Bleszity Péter hangsúlyozta, hogy a Fényfesztivált több mint fél évig tartó szervezőmunka előzte meg, munkájukat az elmúlt év során sokszorosan megnehezítette a vírus.
Blesztity elmondta, hogy idén kilépnek a történelmi belváros határain túlra: a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának új elméleti tömbjénél lesz látható majd egy új – az egyetemmel közösen tervezett – idegpályát ábrázoló 5-6 méteres installáció, így a hazai és a külföldi egyetemisták figyelmét is szeretnék elnyerni.

Új helyszínekkel bővül a fesztivál a Civil Közösségek Háza, Cella Septichora, valamint a Csontváry Múzeum is része lesz a kínálatnak, utóbbi helyszínen Csontváry Kosztka Tivadar cédrusfáinak lombját mozgathatjuk majd meg egy interaktív audiovizuális installációban. Kuriózum, hogy nem csak este láthatunk fényprogramokat, hanem nappal is: a Dischka Győző utcai evangélikus templom udvarán  színreflexiós térvetítés történik majd.
Bleszity elmondta, hogy a Fényfesztivál fókuszországa idén Horvátország lesz: Zágráb, Pula és Eszék fényfesztiváljai mutatkoznak majd be a Káptalan utcában, erősítve a két ország közötti szoros kulturális kapcsolatokat.
Tapodi Gabriella, a Zsolnay Fényfesztivál fesztiváligazgatója ismertete a Zsolnay Fényfesztivál a szakmai- és családi programjait, és az újcirkuszi és utcaszínházi előadások és koncertek is. Utcaszínházi műsorokkal és a különleges cirkuszi showműsorokkal a Nagy Lajos Gimnázium és az Egyetemi könyvtár udvarán, valamint a Horvát Színházban találkozhatunk majd. A fesztivál négy napja alatt  több mint 20 koncert lesz.
Külön hangsúly kapott az, hogy a Fény Útja hagyományos belvárosi helyszíneit a jelenlegi szabályozások alapján szabadon bejárhatják az érdeklődők, de a Zsolnay Light Art Fényfestőverseny, az utcaművészeti programok és koncertek látogatásához védettségi igazolvány szükséges (a kijelölt pontokon be kell mutatni az igazolványunkat, ezután kapunk karszalagot).

A programok zöme ingyenesen megtekinthető, egyedül a fény útja extra fizetős programjaihoz kell karszalagot váltani

Zádor Tamás, a Zsolnay Light Art Fényfestőverseny szakmai partnere, a Kiégő Izzók alapító tagja elmondta, hogy a fényfestőverseny péntek-szombaton este 19 órakor indul, a 40-45 perces show ezután nagyjából óránként indul újra egészen 23 óráig, vasárnap este lesz az eredményhirdetés.

A Zsolnay Fényfesztivál egyik legintenzívebb élményét 23 állomást magába foglaló belvárosi fénykörút, a Fény Útjának körbejárása kínálja. Ezen belül a közönség által egyik leginkább kedvelt alkotás a Fényszőnyeg, mely a Janus Pannonius utca burkolatának és házfalainak analóg fényfestéséből áll - ezt idén PTE Művészeti Kar diákjai tervezték meg. 

Szemezgetés Fényfesztivál programjaiból

A pécsi belvárost átszelő Fény Útja 23 helyszínnel rendelkezik.

New York, Hong Kong, Amszterdam és Toronto után először Pécsen csodálhatjuk meg Vicsek Viktor és a Limelight Talking Heads című alkotását: az installáció két darab 3 méteres fejből áll, melyeken 4 ezer LED lámpa világít. A dinamikus szoborkompozícióban a fejek a lámpák felvillanásával kommunikálnak, arckifejezésük a mondanivalóval együtt változik, érzelmeket fejez ki.

A Cella Septichorában tekinthetjük meg a fuse* nevű olasz fényművész kollektíva Multiverse 5.1 című művét.
A dzsámi 360 fokos vetítése mellett fényárban úsznak majd a főtér épületeinek.
Fényfestést kap a Barbakán bástyája és a várárok.
A nemzetközi utcaszínházi, tánc-cirkuszi, ledes- és tűzzsonglőr-társulatok előadásai mellett magyar, perui és brazil művészektől is tanulhatunk zsonglőrködni.
A koncerteken a vizuális élmény is része az előadásnak, fellép többek között a Zagar AV Experience, DJ Bootsie, a Pozvakowski, és a Pátkai Rozina által vezetett MINKA is.

Már több Zsolnay Fényfesztiválról is írtunk: 201720182019 .

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni