close
CímlapKultúraFénykor és szabadság!

Fénykor és szabadság!

2022. június 10.

A Pécs Története Alapítvány és a Kronosz Kiadó júniusban jelentette meg a Pécs története VI. Iparosodás – polgárosodás. Pécs a dualizmus korában című kötetet. A könyvbemutatóra  június 9-én került sor a Városháza közgyűlési termében, teltházas közönség előtt. Az egybegyűlteket Zag Gábor alpolgármester köszöntötte.

De miért is érdekes éppen ez az időszak?

A könyvbemutató alkalmából rendezett kerekasztal-beszélgetésből - melyet Vonyó József főszerkesztő moderált, és a szerzők/szerkesztők közül Kaposi Zoltán, Pásztor Andrea és Pilkhoffer Mónika vett részt rajta -  kiderült.

Pécs lakossága abban az időszakban a háromszorosára nőtt.
A liberális gazdaságpolitika miatt újfajta vállalkozások indultak el, és ugyan néhány nagyobb pécsi gyárnak - mint  a sörgyár vagy a parkettagyár - az 1850-es évekre tehetők kezdetei, igazán virágzásnak csak 1867 után indulnak.


1852-ben megjelent egy osztrák részvénytársaság, ami bányászattal kezdett foglalkozni a  térségben - ez volt a DGT, aminek működése sokáig forrt össze a város életével. (Egyébként egy mind a mai napig működő cégről van szó -  a szerk.)
A mezőgazdasági rendszer is megújult, a szőlőtermesztés és a bortermelés országos szinten a legjobbak között volt.
A kisipari szolgáltatások fellendültek.


Az iparosodáshoz szükség volt szakmunkásokra, így az iskolák is megújultak, ráadásul akkor vezették be azt, hogy az általános tankötelezettség 15 éves korig tart, és ez a lányokra is ugyanúgy vonatkozott.
Kereskedelmi és ipari iskolák várták a diákokat, alapítottak egy bányászati szakiskolát és volt vincellériskola is.


A kultúra a társadalom minden rétege számára elérhetővé vált, a polgári kultúra erősödött - létrejött Pécs első mozija (1912-ben), megalakult a város első zenekara (1868).
A nemzetközi és magyar trendeken és felívelésen túl a fejlődéshez számos pécsi polgár is hozzájárult, nemcsak személyes példamutatással, hanem anyagi értelemben is megmutatták, hogy

a személyes boldogulás mellett a városért is lehet és kell tenni.

További info:
a Pécs Története Alapítvány honlapján (https://www.pecstortenete.org/).

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni