close
CímlapKultúraFesztiválváros (Made in Pécs)

Fesztiválváros (Made in Pécs)

2020. január 06.

1 nap, 6 helyszín, 3 veszprémi és 3 erdélyi produkció, valamint 130 pécsi fellépő – ez a Made in Pécs fesztivál, ha számokban kellene összefoglalni. Korai ébredés, hajnalig tartó buli, séták át a városon és rengeteg ismerős arc – ez pedig, ha csak pár szóval szeretném jellemezni, milyen érzés is, amikor január 4-én egy napra fesztiválközponttá változik Pécs belvárosa.

Naivan azt gondoltam, hogy délelőtt 10-kor még fel sem fog ébredni a város és ráérünk utolsó pillanatban megérkezni a Made in Pécsbe, Likó Marci fellépésére. Nos, tévedtem. A késői érkezés eredményeképpen az ajtóban toporogva hallgattuk a Vad Fruttik frontemberének akusztikus koncertjét, hisz szinte lépni sem lehetett már a helyen. De ugyanez történt azzal is, aki a 30Y és Köles Feri produkciójával indította a napot a Szabadkikötőben. Fájó pont volt, hogy egyből a 10 órás fesztiválkezdésnél döntenem kellett, hogy melyik ujjamba harapok, hisz épp egyszerre játszott a 30Y, Likó Marci, Sub Bass Monster és Rudán Joe is. (Ezek alapján nem tévedés leszűrni azt a következtetést, hogy a zenei ízlésem…hogy is mondjam? Nos, meglehetősen eklektikus…)

A nap további részében olyan remek zenekarokat hallgattunk, mint a Smood Akusztik, a Teddy Queen (Erdélyből), a Cedar Knoll, a Solid Rock Trio, a The Beans, a Rokokó Rosé vagy a Kubalibre. Persze csak a teljesség igénye nélkül merek zenekarokat említeni, hisz képtelenség egyszerre mindenhol ott lenni, így csak törekedni lehet arra, hogy a lehető legtöbb zenekarral ismerkedjünk meg.

Ezt valamilyen szinten persze segíti a programfüzet, ám sokszor nem tudtam eldönteni az ismertető sorokból, hogy vajon tetszene-e nekem az adott együttes, illetve egy táblázatos formátum nagyban segítené a programok átláthatóságát. Ugyanakkor, ha sikerül elengedni azt a kényszert, hogy minden számunkra kedves koncertet meglátogassunk, akkor át tudunk kerülni egy olyan csodás zenei hurokba, amiből legszívesebben ki sem szabadulnánk. A Made in Pécs Fesztiválban ez a legjobb: keveredik zenész és közönség, szakmabeli és laikus, hogy egy napra valóban Pécs lehessen Magyarország Liverpoolja.

A Made in Pécs fesztivál számomra nem is egészen a zenekarokról szól, hanem sokkal inkább arról a hangulatról, arról a páratlan pulzálásról, ami ilyenkor elönti a fagyos, januári várost. Délelőtt tízkor indulunk neki, gyűrött arccal a koncertrengetegnek, majd hajnali egykor keveredünk ki belőle, élményekkel és dallamokkal telt szívvel. Likó Marci, Smood Akusztik, Solid Rock Trio, Swing Ladies és Cedar Knoll. Idén számomra ők vitték a pálmát.

Szenes!

A Made in Pécs fesztivál nulladik napján szakmai programon megismerkedhettünk a dalszerzés rejtelmeivel, tájékoztatást kaphattunk az NKA-s pályázati lehetőségekről, illetve szó esett a régió könnyűzenei életéről is, Gellai Gergő (Made in Pécs Fesztivál) és Koncz Balázs (30Y, Zenélő Egyetem) tolmácsolásában. Mindezek előtt azonban az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának jóvoltából emléktáblát avattak a Szenes klubban, ami ez által csatlakozott Poptörténeti Tanösvény megállóinak sorába. Az ikonikus helyszínen 1972. óta olyan zenészek léptek fel itt, mint Cseh Tamás, a Kasza Blanka, a Klán, vagy az SK, de itt debütált a Kispál és a Borz is, valamint itt mutatta be Csészényi tér című lemezét a 30Y.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

UnivPécs (@univpecs) által megosztott bejegyzés, Jan 4., 2020, időpont: 9:18 (PST időzóna szerint)

Hetesi Júlia

Hetesi Júlia

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni