close

Infekció

2020. szeptember 23.

A Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Laboratórium részére adományozta ifj. Ficzek Ferenc az Infekció című, az Üres tér kiállításra készült képét. Az esemény a Pécsi Galériában, a Széchenyi téri kiállítóhelyen zajlott szeptember 22-én. A műtárgyat Fekete Valéria, a ZsÖK NKft. vizuális művészeti vezetője adta át Kemenesi Gábor virológusnak, a Szentágothai János Kutatóközpont adjunktusának.

Hová kerül majd ifj. Ficzek Ferenc Infekciója?

Kemenesi Gábor: -A nekünk adományozott kép fel fogja dobni azt az üres teret, amely a laboratóriumunknál tátong. Gyönyörű a Szentágothai Kutatóközpont épülete, de nagyon steril az a fal. Sok extrém dolog megtörtént már a csapatunkkal, de az még nem, hogy műtárgyat kaptunk volna. A biztonsági labor bejáratához közel helyezzük el.

Mi ehhez fogható történt még veletek, milyen extremitás?

A legextrémebb, hogy megélünk egy világjárványt! Nekünk ez a szakmánk, tanultuk, készültünk rá, oktattuk, erre itt van. Úgy kell küzdenünk ellene, mint a filmekben. A műtárgynak is nagyon örülünk. Fel fogja dobni a helyet.

A Pécsi Galéria Üres tér című karanténkiállításán tárlatot vezettél, miért ebbe a képbe szerettél bele?

Sosem vezettem korábban tárlatot. Az Infekció című műtárgy azért tetszett, mert ahogy elé álltam, eszembe jutott néhány olyan elemzés, amit mi rutinszerűen csinálunk a vírussal kapcsolatban nap, mint nap – terjedési, vagy genetikai ábrák – nagyon hasonlóak tudnak készülni- Azt ábrázoljuk, hogy honnan ki-kit fertőzött meg, ott is mindenféle színes vonalakkal kötjük össze az ábrán a személyeket… Ha ifj. Ficzek Ferenc, a kép alkotója még nem látott ilyet, akkor a jós kategóriába is besorolnám.

És mint víruskutató, mit szólsz a kiállításhoz, „megengeded” hogy bejárjunk a Pécsi Galériába?

Azért dicsértem meg a kiállítás szervezőit és  azért is vállaltam el a tárlatvezetést, mert felfogta a kiállításrendező csapat, hogy az életnek mennie kell, ha mindenki, kihangsúlyozom: ha mindenki betartja azokat a biztonsági előírásokat, amelyek meggátolják, hogy a fertőzés terjedhessen. Ha ezt mindenki magáévá teszi a maszkhordás, kézmosás, fertőtlenítés, távolságtartás elvét, akkor mehet a kiállítás. Nyilván lehetnek a járványnak gócpontjai, amelyek megkívánnak egyéb intézkedéseket is, de az a járványügyesek feladata. Ez most a legnagyobb győzelmünk a járvány fölött, hogy akár kiállításra is mehetünk, mert tudatosan cselekszünk.

ifj. Ficzek Ferenc festőművész 1993–1999 között a Pécsi Tudományegyetem rajz-vizuális nevelés szakára járt, 2001–2004 PTE MK DLA képzés festészet programjának elvégzése után 2008-ban DLA doktori fokozatot szerzett. Az Üres tér című kiállításra készült Infekció című képéről a következőket mondta el nekünk:

Az Üres tér című kiállítás koncepciója részben az volt, hogy a pandémia ideje alatt, amikor az otthon maradás és a közintézmények, hivatalok látogatásának tilalma lépett hatályba a Pécsi Galéria kiállítóhelyiségében egy-egy művész az ott fellelhető anyagokból installációt vagy más típusú művet hozzon létre a számára kijelölt napokban, hogy aztán egy újabb alkotónak adja át a teret a munkára. Ennek a tervnek a szellemében a galéria által korábban paravánként használt, két összeillesztett osb lapot választottam képfelületnek. A merev táblák találkozásánál az alapozás mindig megrepedt, mivel bármennyire is stabilan illeszkedtek egymáshoz a lapok, egy minimális mozgásuk mindig volt, aminek következtében látható repedés keletkezett a teljes felület hosszában. Ez a függőleges csík eleve meghatározta a készülő képi kompozíció kiindulását: a repedés eltakarásának szándékától vezetve egy függőleges csíkban építettem össze a táblára erősített LEGO kockákat. Tehát keletkezett egy középen kettéosztott képfelület két azonos méretű területtel, kvázi két világ. A két világot pedig egybe kívántam nyitni, ezért a műanyag építőelemekből emelt falat megszakítottam egy ponton, így átjárhatóságot biztosítva a világok között. Az elválasztott, de mégis összekapcsolt két mező közötti hasonlóság az őket kitöltő képi elemek azonosságából (LEGO és folyatott festékcsíkok) adódik, a különbözőség pedig ezen elemek méretkülönbségéből, eltérő léptékéből: az egyik térfelet a makrokozmoszt jelképező nagy méretű kockák és festéksávok, míg a másik térfelet a mikrovilágot jelentő apró méretű LEGO-elemek és vékony festékcsíkok lakják be. A mindkét területen merőlegesen összeépülő kockák a nagyméretű elemek esetében függőleges-vízszintes helyzetűek, míg a kicsi elemek esetében ferde állásúak – ez az eltérés is a két világ különbözőséget hivatott hangsúlyozni. Infekció. Mind a makrovilágban, mind pedig a mikrokozmoszban hasonló folyamatok zajlanak le: festékcsíkok folynak és ütköznek a LEGO-akadályokba, majd keresik útjukat tovább a gravitációnak engedelmeskedve lefelé a képfelületen. Azonban a mikrokozmosz utat talál a makrokozmoszba. A határvonalon fellelt résen átbújva megfertőzi a nagyméretű építőkockák alkotta világot és a vékony festékcsík célba talál, amikor belefolyik a kép alján lévő „tálkába”.

(Az eseményről készült fotókat Marsalkó Péter készítette, ifj, Ficzek Ferenc portréját Tóth László)

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni