close
CímlapKultúraÍrj tojást!

Írj tojást!

2021. március 02.

A Nemzetünk Hímes Tojásai pályázat az első, a Mail Art Egg Projekt a tizedik alkalommal jelentkezik. Mindkettőnek a tojás a központi eleme, mindkettő Mosonyi Éva tojásíró iparművész (PTE KTK alumna) ötletének gyümölcse.

Miért és mikor kezdtél hímes tojás írással foglalkozni?
Ezt örököltem a családban. A nagymamám Kékesdről, egy baranyai kis faluból származik, és ott a tojásfestés természetes húsvét előtti tevékenység volt. Amikor óvodás voltam, odaálltam mellé, és elkezdtem én is írni. Serdülőkoromig

nem is tudtam, hogy ez néprajzi kincs, nem adatik meg mindenkinek.

Készült hímes tojás a családnak, barátoknak, szomszédoknak… Később tanítani is kezdtem, hogyan kell tojást írni, először gyerekeknek, aztán a szülőknek, majd beléptem a Kaptár Egyesületbe, és itt jött a néprajz, a tudományos oldal. Ma a tojásfestés az életem része.

A világban mennyire elterjedt a hímestojás-írás?
A nálunk lévő jelentéstartalom csak a Kárpát-medencére jellemző, különösen az erdélyi és a szórvány területekre. Itt tesznek olyan mintákat rá, amiknek nem csak esztétikai funkciója van, hanem jelentése is. Hosszasan lehetne arról beszélni, hogy kinek milyen mintájú tojást ír a keresztanya, vagy milyen ír az új asszony a férjének, vagy a locsolólegények számára milyen készül. Ez egy néprajzi érték.

A pályázati kiírásban úgy fogalmaztál, hogy ez az egyik utolsó ilyen népszokás, amit tartunk ma is Magyarországon. Szerinted miért?
Ami a hátránya az az előnye is a régi hímestojás-írásnak: mindig főtt tojásra készült, és azt végül megették. Vagyis minden húsvétkor újat kellett festeni.

Ez tartotta életben a hagyományt, hogy évről évre meg kellett ismételni.

Időközben felfedeztünk, hogy lehet kifújt tojásra is írni, sőt, annyiban praktikusabb is, hogy nem feltétlenül időhöz kötött az elkészítése - megírjuk bármikor az ünnep előtt, és ha szépen sikerül, eltesszük a  fiókba, és nagypénteken elővesszük. Ez szerintem veszélyezteti a hagyomány továbbélését. Ma is azt kéne tenni, mint régen: csak főtt tojásra írni, és azt megenni, hogy legyen alkotási kényszer jövőre is. Egyébként ha a kezünkbe veszünk egy 3-5 dekás tyúktojást, és érezzük annak a súlyát is, azt könnyebb fogni, magabiztosabban forgatja az ember.

Idén tíz éve, hogy egy ún. Mail Art felhívást is meghirdetsz, ami szintén a tojásokkal kapcsolatos. Honnan jött az ötlet, mit kell tudni erről a projektről?
Még a Postán dolgoztam, amikor találkoztam ezzel  művészeti ággal. Akkoriban a tojásírás már benne volt a kezemben, az életemben. Elgondolkodtam azon, hogy a tojás alakjával mihez lehetne a mail art tekintetében kezdeni. Végignéztem az addig született felhívásokat, és nem találtam egy olyat sem, ami tojásokkal foglalkozott volna. Biztattak a kollégáim is, mondván, hogy Magyarországon ugyan nem ismert a mail art, de világszerte sokan kedvelik. Közzétettem egy felhívást, és mindjárt az első évben több, mint kétszáz küldeményt kaptam a világ minden részéből. Ez elvarázsolt. Így lett ebből hagyomány. Annyiban más a projektem mint általában a többi, hogy aki nekem küld, annak viszonzásul én is küldök a postacímére egy saját készítésű mail art-ot, amin persze megjelennek a magyar hímestojásoknak a motívumai, és azt a bélyeget ragasztom rá, amit az általam díszített tojásokról készített a Magyar Posta.

Melyik volt a kedvenced a beérkezett mailartok közül?
Volt egy japán hölgy, aki egy tojásformát írt tele az ő betűikkel - a szövege még fordításra vár, de valami gyönyörű, igazi kalligráfiai alkotás! De a legelvetemültebb avantgarde megoldásokat is kedvelem. Van, aki klasszikus mintákat használ, de

a lehető legkülönbözőbb technikákat - festészet, grafika, montázs - alkalmazza.

És van olyan is, van aki kifejezetten a felhívásom miatt készített egy tojás formájú bélyegzőt, ráírja, hogy mail art egg, és telepecsételi a borítékot. Sok örömöm van ebben a projektben! Mindig az év elején hirdetem meg, hogy húsvétra ideérjenek az alkotások - ilyenkor, amikor hazamegyek, már várom, mit rejt a postaládám!

Mi az, amitől egy tojás hímes tojásnak nevezhető?
Ez érdekes nyelvi szempontból. A fogalomkörbe a húsvéti tojás, piros tojás, hímes tojás, díszített tojás tartozik. Díszíteni bárhogy és bármilyen technikával lehet a tojást kívülről. A piros tojás/húsvéti tojás az, amikor valamivel megszínezik a tojás héját. Az én értelmezésemben a hímes tojás az, amikor hímeket, vagyis mintákat teszünk rá. Minden tájegységnek, minden Kárpát-medencei területnek külön-külön ki mintagyűjteménye van erre. De az emberek fejében talán nem is különülnek el ezek a fogalmak, és ez nem is baj.

A Nemzetünk Hímes Tojásai pályázat is arra buzdít, hogy mindenki készítsen hímes tojást.

Azt szeretném, ha mindenki olyan tojást küldene be erre a programra, amit ő maga készített.

Ha valaki leveleket tesz rá, akkor fotózza azt le. Ha egy kisgyerek apró papírfecniket ragaszt rá, az is az ő húsvéti tojásuk. Lássuk, ki hogyan fest tojást ma! Azért is kérem, hogy kézben fotózzák az alkotásukat, mert ezzel azt mutatjuk, hogy saját maga készítette.
A beérkezett képekből a Zsolnay Negyedben kiállítást szervezünk a Pirogránit Udvarban. De online is elérhetővé tesszük majd a fotók katalógusát.
A lényeg, hogy készüljünk az ünnepre. A tojás önmagába is egy jelkép, a világ keletkezését, az újjászületést, a feltámadást jelképezi. Az, hogy húsvétkor ez a jelkép milyen díszes ruhába öltözik, az rajtunk múlik, ahogy az is, hogy ki miként éli ezt meg. 

Ha valaki szeretne megtanulni tojást írni, akkor nálad tud jelentkezni?
“Békeidőben” sok száz embert tanítok évente. A legjobb élőben, mert nem mindegy, hogyan fogjuk ezt az egyszerű kis szerszámot, amit az írókának vagy giczának nevezünk, vagy hogy milyen meleg a viasz… Sajnos tavaly is elmaradt a húsvét, és idén megint úgy néz ki, hogy  a négy fal között ünneplünk. Nem tudok élőben tanítani, de már van egy online tanításra felkérés - megpróbálkozunk vele.

Nemzetünk Hímes Tojásai 2021.

Saját készítésű, kézben tartott hímes tojásokról várnak .JPG formátumú fotót a nemzetunk.himestojasai@gmail.com emailre.
Részletek: https://www.zsolnaynegyed.hu/programok/nemzetunk-himes-tojasai-2021
Leadási határidő: március 25.

Mail Art Egg Projekt 2021

Részletek: https://evamosonyi.wordpress.com/mail-art/mail-art-2021/projekt-leiras-project-description/
Leadási határidő: március 31.

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni