close
CímlapKultúra„Kapok a közösségtől, természetes, hogy adok is”

„Kapok a közösségtől, természetes, hogy adok is”

2020. március 26.

Wei Xiang a Pécsi Tudományegyetem International Spring rendezvénysorozatának keretében mutatta volna be fotóművészetet és festészetet ötvöző műveit a pécsi közönségnek. A járványügyi helyzet azonban közbeszólt, a Tudásközpont, és azzal együtt a kiállítás is bezárt. A kínai képzőművész mégsem adta fel jótékony célját, hiszen a „maradj otthon” mozgalom keretében bárki otthonról, online aukció keretében licitálhat Wei úr alkotásaira. A művész az aukció teljes bevételét a PTE Klinikai Központ Pécsi Gyermekgyógyászati Klinikája számára ajánlotta fel.

Megpróbálom figyelmen kívül hagyni a két művészeti forma közötti határokat, tanulni mindkettőből, megőrizni a sajátosságaikat, és a festészet technikáit integrálni, miközben megőrzöm a fotózás valós jellegét. – szögezi le a művész az időszaki kiállítás katalógusának bevezetőjében.

Valóban: Wei Xiang festői szemléletét áthatja fotográfiai felkészültsége. Fotóiban igen mélyen és intenzíven ragadja meg az ember és környezete összetett viszonyrendszerét. Fényképfestményein visszaköszön szülőhazája környezete, tájélményei, a hagyományok ereje, ugyanakkor felfogása a kezdettől fogva magában hordozza az európait. Színhasználatában nincs szinte semmi harsány; koloritja szürke-kék tónusú, amelyben csak az egyes részletek elevenebb színalkalmazásai intenzívek. Érdeklődése abszolút emberközpontú: az emberi arc, a test és a környezet viszonyai dominálnak. Három témát járt körbe Wei Xiang: az utcai előadóművészek Európában és Kínában, a kínai vidéki élet és a kínai táj. Az alkotások kevert technikával születtek: a művész a kinyomtatott fotókat festi tovább, egyes részeket kiemelve, másokat egyfajta álomszerű anyaggá szőve.

Kínában születtem és nevelkedtem, ezért mindig nosztalgiát éreztem a kínai témák fényképezése és újrafogalmazása közben. Már harminc éve élek Magyarországon, a hazám lett, persze, hogy szeretem. A szívem vágya, hogy a kínaiaknak bemutassam Magyarországot. Ugyanakkor a magyaroknak Kínát szeretném bemutatni, a természeti kincseket, ezt az ősi, szép és színes kultúrát. – mondja Wei Xiang.

A tárlat még megnyílt ugyan a Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóság PTE Nemzetközi Tavasz rendezvénysorozatának keretében március 10-én, ám a járványügyi helyzet közbeszólt; a Tudásközpont, és azzal együtt a kiállítás is bezárt. A tárlat különlegessége azonban megmaradt: az alkotásokra licitálni is lehet! A kínai képzőművész ezúttal sem adta fel jótékony célját, hiszen a „maradj otthon” mozgalomba belefér, hogy bárki otthonról, online aukció keretében licitáljon különleges festményeire. A cél jótékony, ugyanis a művész a teljes bevételt a PTE KK Pécsi Gyermekgyógyászati Klinika számára ajánlotta fel. Missziója sikerét bizonyítja, hogy jelen állás szerint már négy alkotása is elkelt.

Ma már nem foglalkozik üzleti ügyekkel, ezeket a feladatait néhány éve átadta fiának. 

Régen nem volt időm, hogy azzal foglalkozzam, amit igazán szeretek. Szívemben mindig a művészet volt az első helyen. Most végre visszatérhetek erre a területre. Nem vagyok sem politikus, sem diplomata. De szívesen teszek a két ország közötti kapcsolatokért, mivel szeretem Kínát is és Magyarországot is. Szeretném, ha a két nép jobban megismerné egymást. Én ebben szeretnék segíteni. – árnyalja ars poeticáját a művész.

Wei Xiang, aki amellett, hogy sikeres üzletember – a Wink sportmárka alapítása is az ő nevéhez fűződik – és képzőművész, jelentős karitatív tevékenységet is folytat: rendszeresen támogat magyarországi alapítványokat, idősotthonokat, de természeti katasztrófák után is lehet rá számítani. Ahogy nagyon szerényen fogalmaz ezzel kapcsolatban: Kapok a közösségtől, természetes, hogy adok is.

(A cikk megszületéséért köszönettel tartozom Harka Éva kollégámnak, Szabó Attilának, a PTE KNI munkatársának és a Kínai Nemzetközi Rádió (CRI) magyar nyelvi szerkesztőségének!)

MARADJ OTTHON ÉS LICITÁLJ!

Wei Xiang képzőművész fotókiállítása jótékony célokat szolgál: a képeket online aukció keretében lehet megvásárolni Wei úrtól. Az egyes képekre kattintva láthatják a képek adatait, a vásárlási szándékot pedig hozzászólásban jelezhetik. A képeket egységesen 450 euroért vagy 150.000 Ft-ért lehet megvásárolni. Wei Xiang a képek értékesítéséből származó teljes bevételt a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika javára ajánlotta fel. A jótékonysági aukció április 30-ig tart.

Aknai Péter

Aknai Péter

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni