close
CímlapKultúraKelet, nyugat és a középút filozófiája

Kelet, nyugat és a középút filozófiája

2020. március 03.

Kelet, nyugat és a középút volt a címe annak az előadásnak, amit Csong An Szunim apát tartott március 2-án a bölcsészkaron. Az előadás része volt a Nemzetközi Tavasz programsorozatnak.

Az apát előadásában felvázolta a nyugatra és keletre jellemző gondolkodás alapvonásait, amelyek egyben a kulturális régiók határait is jelzik, kiemelve, hogy Magyarország ennek a két zónának a határán helyezkedik el.

Csong An Szunim példákkal illusztrálta a nyugati gondolkodást, amely geometrikus mintákat követ, ellentétben a keleti gondolkodással, amelyben a ciklikusság figyelhető meg az univerzumban és az emberi életben is, ahol az „űr egyes szeletei” átfedik egymást. Ebből fakadóan a keleti gondolkodás máshogy közelít a világegyetemhez és az világűrhöz is.

Ha megkérdezel egy japán embert, hogy mi a foglalkozásod, akkor nem azt fogja mondani, hogy mérnök vagyok, hanem azt, hogy a Sony-nak dolgozom.

Több példával is alátámasztotta a kétfajta gondolkodásból fakadó különbségeket, a történelem, a vallás, a kultúra és a gazdaság területén, külön hangsúlyozva a nyugati gondolkodás énközpontúságát a keleti gondolkodás „mi”-jével szemben.

(Fotóink az apát magyar nyelvű előadásán készültek a pécsi Általános Nevelési Központban)

 

Aknai Péter

Aknai Péter

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni