close
CímlapKultúraMesében a pikkelysömörről

Mesében a pikkelysömörről

2019. május 08.

Hogyan lehet megbírkózni a kamaszkorral? Mi történik akkor, ha a családban egy krónikus betegség, a pikkelysömör is beárnyékolja ezt a cseppet sem zökkenőmentes időszakot? Ezzel kapcsolatban írta meg legújabb könyvét Balázsy Panna, az ismert rádiós-tévés műsorvezető, író. A Pagony könyvesbolt adott helyet a május 2-ai különleges könyvbemutatónak, amelyet Vogyerák Anikó vezetett. Az írót, Prof. Dr. Gyulai Rollandot, a PTE ÁOK Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika vezetőjét, valamint Steitz Jánosné Zsuzsát kérdezte a sokakat érintő betegségről.

Balázsy Panna könyvbemutatója; fotó: Csortos Szabolcs

A nemrég megjelent Csini?! című könyv Balázsy Panna ifjúsági regénysorozatának legújabb, hetedik kötete, amely az eddigiekhez hasonlóan gyerekeknek, fiataloknak szól, és olyan kérdéseket is feszeget, mint a hajléktalanság, a válás, vagy akár a halál, amelyek őket is érintik. „Fontosnak tartom, hogy a gyerekekkel mindenről beszéljünk, és ne legyenek tabuk. Szerintem ez a kulcsa annak, hogy a srácok nehezebb ügyeket is fel tudjanak dolgozni” – vélekedik a szerző.

Balázsy Panna könyvbemutatója; fotó: Csortos Szabolcs

Az első hat részben harmadikos a főhős, Szandra, a most megjelent könyvben pedig már hatodik osztályos. A legújabb kötet témája a kamaszkori testi-lelki változások, valamint egy betegség, a pikkelysömör, amely Szandra nagymamáját és osztálytársát is érinti. „Ez a könyv családoknak szól, gyerekeknek, akik vagy már saját maguk olvasnak, vagy felolvasnak nekik. Az volt a célom, hogy olyan könyvet írjak, ahol a valóság minden oldalon visszaköszön” - tette hozzá Balázsy Panna.

Balázsy Panna könyvbemutatója; fotó: Csortos Szabolcs

A beszélgetés során kiderült, hogy az író családjában is előfordul ez a kór, édesanyja sokáig titkolta a betegségét, de mióta tudják, természetesen igyekeznek segíteni neki, ahogyan tudnak. Steitz Jánosné Zsuzsa is megosztotta velünk történetét: „Én is titkoltam a betegségem, szégyelltem, vagy tíz évbe telt, mire elfogadtam magam, és kibeszéltem magamból. Magunkat kell szeretni annyira, hogy megpróbáljunk javulni” – hangzott el a könyvbemutatón. Prof. Dr. Gyulai Rolland elmondta, hogy „a pikkelysömör megjelenését sokszor valami nagyobb trauma váltja ki, de van genetikai háttere. Érdekes aspektusa, hogy sokáig rejtve marad, valamint természetesen fontosak az életmódbeli faktorok.”

Balázsy Panna könyvbemutatója; fotó: Csortos Szabolcs

A pikkelysömör, másnéven pszoriázis Magyarországon 150-200 ezer embert érint, jellegzetes, pikkelyesen hámló, gyulladt foltokat okozhat a test bármely részén. Egy egész szervezetet érintő, krónikus gyulladásos megbetegedés. A tünetek hátterében olyan kóros immunfolyamatok állnak, amelyek a szervezetben folyamatosan fenntartják a gyulladást. A nők és férfiak aránya nagyjából egyenlő a betegek között. „Sajnos még mindig sokan azt hiszik, hogy ez egy fertőző betegség, pedig sem elkapni nem lehet, sem megfertőzni nem tudunk vele másokat. Ez a tévhit tovább nehezíti az életünket és az elfogadásunkat” – mondta Keller Árpádné, a Pécsi Pszoriázisbetegek Egyesületének vezetője.

Balázsy Panna könyvbemutatója; fotó: Csortos Szabolcs

"Ma már hatékony eszköztár áll a rendelkezésünkre, így a pikkelysömör az esetek 90%-ában tünetmentessé tehető, így az érintettek életminősége nagymértékben javítható. Fontos, hogy a betegek panaszaikkal bőrgyógyászhoz forduljanak, súlyosabb esetben pedig érdemes valamely speciális terápiás lehetőségekkel is rendelkező klinikát vagy pszoriázis kezelésben nagy tapasztalattal rendelkező kórházi centrumot felkeresniük” – tette hozzá Prof. Dr. Gyulai Rolland, a PTE ÁOK Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika igazgatója. Az elfogadásban, az egészségtudatos életmód kialakításában sokat segíthet a család, a környezet, valamint a sorstársakkal való kapcsolattartás.

Balázsy Panna könyvbemutatója; fotó: Csortos Szabolcs

„A kiadó kérésére fogtam a sorozat megírásába, tervben van még egy ifjúsági krimi is, és még sok más” – mondta Balázsy Panna. A könyvbemutató utáni kötetlen beszélgetés témái között a pikkelysömörön kívül az olvasóvá nevelés is szóba került, amelyben kiemelt szerep jut az ifjúsági irodalomnak.

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni