close
CímlapKultúraA mesés India

A mesés India

2017. március 23.

Indiai Estet tartottak a Nemzetközi Tavasz keretében március 22-én, a Művészetek és Irodalom Házában. Ennyi a tény. A többi a varázslat. Alapvetően azt gondolom, hogy nehéz átadni szavakkal a zenét. Érzéseket, képeket sokkal könnyebb megfogalmazni és mivel én amúgy is vizuális típus vagyok így tudnám legjobban közvetíteni a március 22-ei indiai esten hallott zenés előadást. Jöjjön hát a zene képekben!

Delhi. Az utca forgataga. Elhúz mellettem egy sárga-zöld tuktuk. A vezetőjén papucs, fehér nadrág és sötét póló van. Az utca bal oldalán fűszer árus próbálja meggyőzni vásárlóját, hogy nagyobb adagot vegyen a kurkumából. Egy kissrác fut el mellettem, rúgja a labdát, utána pedig vagy fél tucat másik kölyök hangosan ordítozva. Érzem a fűszerek erős, gazdag illatát. Zajlik az élet a városban. Körülöttem. Velem. Aztán megszakad minden és ismét a Művészetek és Irodalom Házában ülök.

Újabb kép. A várost már csak távolról látom. Úszik az épületek képe a láthatáron. Egy félig nyitott sátorban ülök.  Előttem  rengeteg gyümölcs a tálakon. A homokon szőnyeg és rajta egy táncoló lány. Hűsítőt iszom. Megszakad a zene, újra a teremben vagyok. A tömeg tapsol majd  azt skandálja ritmusra: tádádá. Visszakerülök a sivatagba ... újra a terem ...a táncos lány forog és forog és forog. Belekap a szél a kendőjébe és messze viszi.

Lópatadobogás a szultán udvarában vagyunk. Követ érkezik lóháton, ura üzenetét hozza: a szultán lányának kezét kéri. Szünet. Már a leánykérésnél tartunk, fogadás a menyegző előtt. Rengeteg ember az asztalok körül, bőséges tálak, színes terítők. Szünet. A lány a szobájában sétál fel és alá, vívódik. Aztán dönt. Nem!

Éljük meg a mát és csak egyszerűen élvezzük az életet! Merjünk énekelni, úgy, ahogy a sorok között ülő kisfiú tette!  Szomorú, hogy ehhez nem vagyunk hozzászokva és úgy hívjuk: gyermeknek lenni. Pedig ezt nem kéne korhoz kötni. Ezen az estén mégis minden felnőtt megengedte magának, hogy gyermek legyen.

Kékes Alexandra

Kékes Alexandra

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni