close
CímlapKultúraMeseszép megye 60 másodperces filmekben

Meseszép megye 60 másodperces filmekben

2022. június 14.

Először rendezték meg a Baranya Megyei Önkormányzat és a PTE KPVK közös szervezésében a Baranya kincsei 24 órás filmkészítő versenyt. A kezdetekről az UnivPécs is beszámolt. A verseny június 11-én szombaton  zajlott. Idén a kötelező témaelemek a Hagyományok Baranyája (hagyományőrzés, kultúra, épített örökségek), a Zöld Baranya (természeti kincsek megörökítése Baranya megyében),  Megújuló Baranya (városias lét, fejlődő Baranya) voltak. Az eredményhirdetésre online formában került sor, június 14-én.

“Örülök, hogy többen választották a fenntartható, zöld Baranya témát” - szögezte le Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke. Dr. Nemeskéri Zsolt, a társszervező KPVK nevében elmondta: a filmforgatásokkal kapcsolatos versenyek a KPVK gyártásszervezés szakképzéséhez is kapcsolódnak, így aki szeretne filmezést vagy produceri teendőkről tanulni, az előtt nyitva áll a kar ajtaja. “A PTE-n ezen túl is sok olyan képzés van, melyekbe próbáljuk beépíteni a 21. század vívmányait” - jegyezte meg, majd hozzátette: “Hollywoodi, los angelesi és new yorki kollégákkal működünk együtt, így a baranyai “kincskeresést” globális szintre is ki tudjuk terjeszteni.” Arra is felhívta a figyelmet, hogy a pécsieken és baranyai nevezőkön túl volt egy székesfehérvári csapat is, akik csak azért jöttek el Baranyába, hogy itt leforgassák a filmet. “Külön öröm volt, hogy volt, akiket ide tudtunk csábítani ezzel a  rendezvénnyel, és olyan értékeket tudtak felcsillantani, amik mellett elmegyünk, vagy nem is tudunk róluk” - húzta alá dr. Nemeskéri Zsolt.

Ezután Kindl Gábor versenyigazgató ismertette az eredményeket.

A két legjobb mobiltelefonnal készített film
A Zsolnay Negyed (szerzői középiskolások: Halász Eszter, Illés Fanni, Kis-Halas Titanilla, és Horváth Réka, a stáb vezetője)
Pécsi hangulatok (Ottóffiné Tarró Zsuzsanna)

Különdíjak
A PannonTV különdíja: Feked, a sváb Hollókő (Dukai Richárd)
Filming in Pécs különdíja: Geresdlak (Schulteisz-család), egyben a legfiatalabb regisztrált alkotó: Schulteisz Márton
A zsűri különdíjat adott a Sárkányszakadék című filmnek (Kassai Petronella Déva, Körtvélyesi László)
Különdíjat kapott a Kövesd az álmaid (Póth Sándor, a stáb vezetője)
Természetkincsek megörökítése (Fridrich Péter, Makkos Balázs, Horváth Zsombor és Tóth Dániel Valentin, a stáb vezetője)
Orfűi malmok (Acél Róbert, Tóth Bernadett és Ruprech Judit, a stáb vezetője)

Egyéni díjak
A legjobb szereplő: Csecskedi Zoé (Gondolatok című film)
A legjobb vágás és egyben a PTE KPVK különdíja: Jelics Miklós (a PTE hallgatója), Sellyei arborétum című, mobiltelefonnal készített filmjéért
a legjobb operatőr és a legjobb rendező a Baranya megye rejtett kincsei című filmért Kovács Dalma, Tóth-Horváth Noémi, Horváth János és Kovács Tamás, a stáb vezetője.

Fődíjak:
3. helyezett
Mecsek (Geng-Karasz Katalin, Geng József, Geng Józsefné, Erdősiné Martényi Melitta, és Geng Tamás, a stáb vezetője)

2. helyezett
Baranya kincsei 2022 (Pesti Janka, Szabó Domokos, Schmidt Gergő, és Vajta Ákos, a stáb vezetője)
1. helyezett
Baranya kapui (Horváth Csilla és Hollósi-Simon István, a stáb vezetője).

A nyertes film digitális kamerával készült. Alkotói Kaposvárról indultak szombaton, és Szigetvártól Pécs, Abaliget felé haladva útközben több helyen megálltak, és kapuk mögötti látványt próbáltak rögzíteni. A kétfős stáb félmillió Forint készpénzt vehetett át, továbbá a nyertes alkotást a megyenapon és egyéb, Baranyához köthető eseményen is népszerűsíteni fogják.

A Baranyai kincsei 24 órás filmkészítő versenyt 2023-ban is megrendezik majd, érdemes lesz a weboldalt figyelni, és a megye értékeivel addig is tovább ismerkedni.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni