close
CímlapKultúraMonokróm fényszőnyeg

Monokróm fényszőnyeg

2021. október 14.

Szentpéteri Dóra a PTE Művészeti karán tanul. A 2021-es Fényfesztivál pályázatára beérkezett fényszőnyeg terve október 1-én, a pénteki éjszaka ideje alatt volt a pécsi Janus Pannonius utca aszfaltjára, illetve a házfalra vetítve. Rengeteg néző sétált át a fényszőnyegen, az interjút a tömegben, a fényszőnyegen sétálgatva készítettük.

Tudom, hogy buta kérdés, de mit érez a művész ilyenkor, amikor egy utca nagyságú fényszőnyeg született a tervéből?
Elég hihetetlen, mert nyilván már a kicsiben is nagyobban terveztem, de így teljesen más, nem tudom elmondani, mit érzek.


Honnan indult ez a dolog? Bogarakat, halakat látunk…

Láttam a pályázati kiírást. Akkoriban néztem meg egy filmet a Netflixen, Seaspiracy címen futott, egy dokumentumfilm, amely a tengerek túlhalászatáról szól. Erre reflektál ez a munka, hogy az ipari halászat mekkora környezetterheléssel jár, illetve ennek az egésznek a mellékterméke rengeteg feleslegesen kihalászott hal. De ez a vonulat igazából nem teljesen jön át a fényszőnyegen, a halak átalakulnak, a végén meztelen csigákká lesznek a csöveken keresztül, ez egy folyamat, ezért kapta azt a nevet, hogy Metamorfózis. A film volt az, ami megihletett, ezért van a halászháló alakzat, meg a mozgás illúziója.


Én szédültem a szőnyegen.
Nem volt szándékos a szédülés előidézése, talán rezonált a projektor a zenére. Egyébként helyszínen hallható zene külön a munkámhoz készült, Tokodi Krisztofer másodéves elektronikus zenész hallgató alkotása.

És hogy monokróm a kép, az miből eredt?
Úgy indult a projektem, hogy színekben gondolkodtam, csak közben Böhm Gergő, a tanárom, akinél csináltam végül is ezt a feladatot, javasolta. Látta, ahogy kiszínezgettem, akkor mintha éppen a lényeg veszett volna el belőle, a komolyság. Akkor úgy döntöttem, hogy fekete-fehér lesz. Őszintén szólva, én nem feltétlenül akartam megnyerni a pályázatot, nem is igazán ez volt a fő motivációm, inkább csak magába szippantott az alkotás és nagyon élveztem. Napokig eltartott, ez egy hosszú alkotófolyamat volt, de megérte.

Most mennyire az alkotó sétálgat a művében, és mennyire tudsz nézővé válni?
Tíz perce járkálok, fel-alá. De nem nézőként nézem. Keresem a hibákat. Talán kicsit több lehetett volna a fekete felület.


És meglepődtél valamin?
A tömegen. Tegnap is kint voltunk a barátaimmal, de ma rengeteg ember van. Annyira sokan vannak, hogy még nem is láttam igazán a szőnyeget. Majd eljövök zárásra, akkor talán meglátom a teljes valójában.

Átfogó beszámolónk a 2021-es Fényfesztiválról

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni