close
CímlapKultúraNyári egyetem japán hallgatóknak a PTE-n

Nyári egyetem japán hallgatóknak a PTE-n

2019. szeptember 19.

A Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóság a Nyári Trimeszter idei utolsó programjaként különleges nyári egyetemi programot szervezett szeptember 12–20. között a Pécsi Tudományegyetemen. A korábbi sikeres nyári kurzusok eredményeként immár harmadik alkalommal nyújt olyan egyedi képzési programot a japán Josai International University hallgatói számára, melynek során a résztvevők magyar népzenét, néptáncot valamint angol nyelvet tanulnak, és megismerkednek a helyi értékekkel, kulturális örökséggel.

A nyári egyetemi programot szeptember 13-án Dr. Tarrósy István, a Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóság igazgatója nyitotta meg, és szívből üdvözölte a Pécsett vendégeskedő és a magyar kultúra iránt érdeklődő japán média szakos hallgatókat. Megtudhattuk, hogy az akadémiai programokat a Művészeti Kar biztosította, míg a szabadidős programokat, valamint a nyári egyetem teljes körű szervezését a Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóság végezte. Az angol nyelvi képzést az Idegen Nyelvi Központ jóvoltából kaptak.

„A japán hallgatói csoport számára az akadémiai programok mellett számos szabadidős programot szerveztünk Pécsett, volt már például táncház a Zengő Együttes szervezésében, városnézés, kvíz est az Európai Unióról, valamint mivel most zajlott a XIII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó, a Magyar Állami Népi Együttes előadását is meg tudtuk nézni a Pécsi Nemzeti Színházban. A program zárásaként a csoport szakmai látogatást tesz Budapesten” – ismertette a nyári egyetem izgalmas programját Dr. Pozsgai Gyöngyi, a KNI Mobilitási- és Ösztöndíjprogramok Iroda vezetőjének helyettese, intézményi Study Abroad és nyári egyetemi program koordinátor. A jövőbeli együttműködést tekintve hangsúlyozta, hogy „a nyári egyetem kitűnő lehetőséget biztosít arra, hogy a Pécsi Tudományegyetem és a Josai International University között fennálló partnerséget elmélyítse, és új tartalommal töltse meg.”

„A japán hallgatók Magyarországra érkezésük előtt egy több napos előkészítő kurzuson vettek részt, ahol az Európai Unióról, Magyarországról tanultak, így már felkészülten érkeztek Pécsre. Idén is nagyon várták a hallgatók az utazást, én pedig örömmel térek mindig vissza, nagyon szeretem a város hangulatát” – tudtuk meg Sachiko Takuguchi-tól, a csoport japán koordinátorától, aki már harmadszor kíséri a PTE-re látogató csoportot.

A pécsi nyári egyetemről visszatérésünk után a hallgatók többféle módon is beszámolnak, az egész utazás egy nagy projekt része, nagyon izgalmas” – tudhattuk meg a csoport másik kísérőtanárától, a francia származású Romain Duchesnes-től, akit külön örült neki, hogy ha egy rövid időre, de Európába látogathat.

Van abban valami igazán különleges, amikor a világ másik végéről érkeznek ide egyetemisták, hogy a kulturális örökségünkről, népi hagyományainkról tanuljanak, megismerjék az Európai Uniót, a Pécsi Tudományegyetemet. A nyári egyetemi programok remekül ötvözik az egyetemi órákat az utazással, interkulturális élményekkel! Aki teheti, próbálja ki!

További információ:

Az UnivPécs cikke a tavalyi nyári egyetemről (2018) »

Az UnivPécs cikke a tavalyelőtti nyári egyetemről (2017) »

Nyári egyetemi programok a PTE-n »

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni