close
CímlapKultúraPécs City Tour

Pécs City Tour

2021. szeptember 13.

Horváth Milán a pécsi Babits gimnázium 11. évfolyamos tanulója, a Matinno c. mobil alkalmazását több mint tízezre töltötték le, most egy kalandos pécsi túrát ajánl, nemrég készült el a Pécs City Tour c. mobilalkalmazása.

Volt már egy nagyon hasznos dobásod programozóként, most megint sikerült?
A Matinno egy elég jól sikerült alkalmazásom, már több mint 10 ezren letöltötték, de ez nem azt jelenti, hogy ezután le kellene állnom a fejlesztéssel, újabb és újabb ötleteim vannak, igyekszem ezeket megvalósítani.

Honnan támadt az az ötleted, hogy összehozod a városi kulturális kalandtúrát egy majdnem mindenki keze ügyében megtalálható eszközzel, a mobiltelefonnal?
Idén nyáron nem volt lezárás a COVID miatt, többet utazhattam, mint az elmúlt időszakban, innen jött az ötlet, hogyan lehetne a városnézést kicsit érdekesebbé, innovatívabbá tenni és egy olyan irányba elvinni, hogy kihasználjuk jobban a technika adta lehetőségeket: egyesíteni a virtuális applikációt a valósággal, s így egy rejtvényekkel teli kalandtúrán végighaladni a város ikonikus helyszínein, ami egy jó családi vagy baráti társaságoknak szánt programként lett megalkotva.

Ehhez kaptál valamilyen támogatást?
Nem, ez egy saját ötlet volt, csak édesanyám segített annyiban, hogy együtt mentünk végig a városon és kitaláltuk, hogy mik is legyenek a feladatok. De a gyakorlati megvalósítást én fejlesztettem ki.

Mint egy egyszemélyes városmarketing-kommandó? Mekkora munka volt?
Egy hónapig tartott a fejlesztés, a nyári szünet közepén, így sok-sok órát tudtam rá fordítani júliusban. A tesztelési folyamatot a barátaim segítségével végeztem, ügyeltem arra, hogy a hibákat ki tudjam javítani. Így ez egy összetett folyamat volt, a reakciókra is figyeltem. A feladat összetettsége abban állt, hogy a kalandtúra menetét, módját is ki kellett találni, és ki kellett fejlesztenem az alkalmazást, a dizájnt, a hozzá tartozó weboldalt, képeket, grafikákat készíteni hozzá – szinte az összes fotó saját készítésű, így speciális tartalom található az oldalon, ami máshol nem látható.

Mennyire bonyolult az alkalmazás programozása?
A GPS pozícióinkat nem figyeli az alkalmazás, internetkapcsolat sem kell hozzá, tehát mobilinternet nélkül is működik. Az alkalmazásban minden kép és szöveg benne van, a helyszínek, a képek, a megoldások… Az adatokhoz írtam egy feldolgozórendszert, ami az egészet működteti. Az alkalmazást le kell tölteni a kalandtúra előtt és abban minden megtalálható, végigvezeti a játékosokat a kalandtúrán.

Azt, hogy egy virtuális tartalomért fizetni kell, azt hiszem, Magyarországon még csak most szokjuk.
Egy szolgáltatásért fizetni kell, szerintem ez a normális, ez kb. egy kétszemélyes mozijegy ára, de nem csak párok használhatják a kalandtúrát, hanem akár 4-6 fős baráti társaságok is. Nem szerettem volna túl magasra sem tenni az árat, de alacsonyra sem. A szerverüzemeltetés, a weboldal pénzbe kerül nekem is, a program megírása, a hibajavítások, a felügyelet pedig idő.…

Mióta került ki az alkalmazás a Google Play áruházban?
Júliusban még fejlesztettem, augusztusban zajlott a tesztelés, a webáruházban a program átment többféle tesztelésen, így szeptember elején került ki. Már látszik, hogy van érdeklődés, jól indult a dolog, eddig csak pozitív visszajelzést kaptam, negatívat egyáltalán nem.

Most mit csinálsz? Új programot írsz?
Elindult a tanév, tizenegyedikes vagyok, így főleg tanulok. Gyakorlok programozni, de ennél több időm nincs.

A Pécs City Tourhoz tervezek még pályákat.

Néhány csapat kezdte használni, egyre többekhez jut el, és mivel még csak egy belvárosi pálya van, ezt érdemes bővíteni, újabb pályákkal, rejtvényekkel, helyszínekkel. A Mecsek, a Tettye… Még néhány hónapra van szükségem, majd fokozatosan bővítem a rendszert. Ha lenne egy nagyobb projekt-tervem, akkor annak neki is állnék. Most ez a fő projekt, fejlesztem és figyelem, hogy érkezik-e hibajelzés – eddig szerencsére nem érkezett. Sikerült a nagyobb hibákat kiszűrni a tesztelés alatt.

Mennyire számítasz csodabogárnak a Babits gimnáziumban?
Eléggé odafigyelnek rám. Jól érzem magam, szeretek ide járni. A fejlesztésemmel is foglalkoznak matematikai téren. A diákönkormányzat elnöke vagyok, a közösségi életben is aktivizáltam magam: programokat szervezünk, iskolarádiót csinálunk, beszédeket mondunk… A programozáson túl matek és informatikai versenyekre is járok. Az iskolai közösségi munkát végzek…

Cégek még nem kerestek meg?
Nem, ez talán a koromból is adódik. Majd egyetemista koromban ez is előfordulhat.

Ezek a programok, amiket írsz, milyen szintet képviselnek?
Ezt elsősorban nem nekem kellene megállapítani, de azt el tudom mondani, hogy sok időt fektettem beléjük, idő ezeket megcsinálni, de új kihívásokat nem jelentett, azt a tudásomat használtam, amit megtanultam.

Ránézésre profinak tűnt az egész! Akár a dizájn területén is.
Többeket megkérdeztem, hogy milyennek találják, aztán mérlegeltem azt, amit elmondtak, és abból hoztam össze a végleges dizájnt. A programozásban meg az a célom, hogy a háttérben legyenek a bonyolult dolgok, az előtérben minél egyértelműbb legyen minden. Hogy élvezzék a játékot a felhasználók.

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni