close
CímlapKultúraPénz és történelem

Pénz és történelem

2017. október 02.

A „Dénártól a forintig – a magyar pénzek története” című vándorkiállítás pécsi állomásának ünnepélyes megnyitójára került sor szeptember 29-én a PTE Halasy-Nagy József Aulájában.

Az egybegyűlteket Bódis József rektor köszöntötte. Dubéczi Zoltán, az Magyar Nemzeti Bank Oktatási igazgatóság vezetője pedig elmondta, hogy a bank PTE-vel való kapcsolata eddig is szerteágazó volt, az együttműködésének korábbi elemei között a PTE TTK doktori iskolájának geopolitikai programját említette, mely több mint 120 hallgatóval működik, illetve a Sao Paulo-ban működő Magyar nyelv és kultúra programot. Továbbá a PTE hallgatói is pályázhatnak az MNB kiválósági ösztöndíjaira, melyeknek idei kiírása a közeljövőben várható. A közös történelem újabb két nagy lépése a magyar fizetőeszközök Forintig tartó történetének bemutatását célzó vándorkiállítás pécsi megnyitója, továbbá az egyetemalapítási jubileum tiszteletére kiadott emlékérme.

Tavaly a Forint 70 éves fennállásának a tiszteletére rendeztek kiállítást, idén a tárlat anyagát az eddig vezető út képezi.

A kisebb-nagyobb érmék az aula előtti folyosón lévő vitrinekben csillognak. A kis kerek, gondosan megmunkált fémdarabok valójában nemzeti múltunk kézzelfogható történetének hírmondói. A kiállítás biztosítási értéke negyed milliárd Forint. A tárlatot a megnyitó után Nagy Levente tanszékvezető (PTE BTK Régészet Tanszék) vezetésével lehetett megtekinteni.

A Janus Pannonius Múzeummal együttműködve az utolsó vitrint kifejezetten a pécsi pénzeknek szentelték. A baranyai megyeszékhely fizetőeszközökhöz való kötődéséről Rayman János, a Magyar Érmegyűjtők Egyesületének képviselője beszélt. Elmondta, hogy a Szent István korában használatos érmék közül az elsőt a nagyharsányi hegynél találták meg a régészek. I. Károly Róbert aranyforintjait és garasait Pécsett is nyomták a Szerecsen Jakabhoz kötődő pénzverdében, melynek jele egy szerecsenfej volt.

A város 1921-es szerb megszállása alatt úgynevezett szükségpénzek voltak forgalomban: ez azt jelentette, hogy az addig használt papírpénzeket a megszállók lepecsételték, így jelezték, hogy az érvényes és elfogadják. Pécsett voltak forgalomban az ún. koldusjegyek is – ezeket Esztergár Lajos polgármester vezette be, egyfajta szociálpolitikai intézkedésként. Ennek értelmében abban az időszakban a kéregetőknek nem pénzt, hanem tüzelőre vagy ételre beváltható utalványt lehetett adni. Érdekességként Rayman János megemlítette azt is, hogy a Pécs történelmében oly nagy szerepet játszott egykori Duna Gőzhajózási Társaság saját pénzt is veretett, mégpedig vasból, melyhez igen nagy szakértelem szükségeltetett, és rendkívül nehéz hamisítani.

Az eseményen került sor

az egyetemalapítási jubileum 650 éves évfordulójának tiszteletére kiadott emlékérmék

hivatalos bemutatására is. Pataki Tibor, az MNB készpénz-logisztikai igazgatója ismertette az érmék jellegzetességeit.

Emlékérmet vehetett át Bódis József rektor, Jenei Zoltán kancellár, Szabó Virág, az érmék tervezője, valamint Lengvári István, a PTE levéltárának igazgatója, aki az érmék tervezéséhez nyújtott szakmai segítséget.

A „Dénártól a forintig – a magyar pénzek története” című tárlat december 20-ig látható a Halasy-Nagy József Aula előtti folyosón, megtekintése ingyenes.

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni