close
CímlapKultúraPortréfilm Halmai Tamásról

Portréfilm Halmai Tamásról

2022. november 03.

Halmai Tamás a PTE-en végzett, írt már ezer versből álló kötetet, de a versek mellett dalszövegeket, esszéket, glosszákat, filmjegyzeteket is ír, monográfiák sora kötődik a nevéhez, de most, József Attila-díjas íróként ő áll a középpontban: portréfilm készült róla.

 

Halmai Tamás 1975-ben született Pécsett. A Janus Pannonius Tudományegyetem magyar szakán diplomázott 1999-ben. Tanított Pécsett, majd Komlón is, dolgozott a Művészetek és Irodalom Házában, a Janus Pannonius Múzeumban, de korrektorként is, verset, prózát, esszéket, kritikákat, és kismonográfiákat ír.

Alpár Gellért Halmai Tamás portréfilmje

Halmai Tamás könnyű tollú szerző, megjelent köteteinek száma jóval 40 felett jár, a 2021-es év terméséből kiemelkedett az Ezerjófű című verseskötetet. Különlegessége nem csak az, hogy ezer verset tartalmaz, hanem egyfajta metafizikai naplónak is tekinthetjük, háromszor négy sorban, jambikus lejtésben.

Személyes kedvenc Halmai kötetem egy 2005-ben megjelent vékonyka könyv, az Amsterdam blue, amelyet ma már csak antikváriumban, vagy könyvtárban találhatunk meg, ebben a korai könyvben is megmutatkozik költőnk humora, melyben megbújik szomorúság, ahogy a komolyságában egy-egy fanyar mosoly. Nem avantgárd szövegek ezek, versek, prózák, némi filozófia, azonban folyamatában a megnevezhetetlen keresi nyelv segítségével, mondhatni körül-írja azt, ami volt. Ami van, s talán lesz is egyszer.

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni