close
CímlapKultúraRégi könyvek titkai

Régi könyvek titkai

2024. június 12.

Az idő visszafordul, és a múlt szelleme újraéled a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Klimo Könyvtárban, ahol a „Régi könyvek titkai” tárulnak fel a látogatók előtt. A frissen megújult állandó kiállítást Szeberényi Gábor, a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont főigazgatója; Simon-Wagner István, a Pécsi Püspöki Bíróság helyettes bírósági helynöke, valamint Boda Miklós, nyugalmazott irodalomtörténész és könyvtáros nyitotta meg június 11-én.

Szeberényi Gábor, a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont főigazgatója így nyilatkozott a megnyitón: „A célunk az volt, hogy minden tudományterületet a maga korának megfelelő színvonalon képviseljünk.”, majd hangsúlyozta: “Ez egy használható, oktatható és nyitott könyvtár, amely a püspök szándékainak megfelelően ma is nyilvános könyvtárként működik."
Az ablak felőli vitrinsorban általános könyv- és könyvtártörténeti témákat mutatnak be, például a nyomtatott könyv története, híres nyomdák termékei, kötéstípusok, kéziratos bejegyzések és ex librisek. A folyosó felőli vitrinsoron pedig az Egyetemes Tizedes Osztályozási rendszer szerinti tematikus felosztásban tekinthetők meg a könyvtár gyűjteményének darabjai. Ezek a művek betekintést nyújtanak abba, hogy a 18–19. században melyek voltak a legfontosabb és legjellemzőbb művek a tudomány és a művelődés terén. 

A 250 éves Klimo Könyvtár már vagy 100 éve működik egyetemi könyvtárként. A kiállításmegnyitón Simon-Wagner István Pécsi Püspöki Bíróság, helyettes bírósági helynök, Pécs-Szent Ferenc Plébánia, plébános elmesélte a könyvtár történetét. A püspök beszédében hangsúlyozta a kereszténység kultúraalapító szerepét.

Boda Miklós nyugalmazott irodalomtörténész és könyvtáros személyes élményeit osztotta meg a Klimo Könyvtárban töltött időszakáról: „Mikor még egyetemista voltam,

beleszerettem a könyvtárba.

Találtam olyan könyvet is, amelyeket Mária királynő adományozott.” A könyvtáros nagy örömmel emlékezett vissza a régi időkre. Egy kis történetet is megosztott a jelenlévőkkel, miszerint fiatal korában, mikor a könyvespolc tetején keresgélt, a létra eldőlt és szó szerint a polcon lógott a levegőben egy pár percig. Kihangsúlyozta, hogy igaz, leesett, de nem lett nagyobb baja pár karcolásnál. Még egy verset is megosztott saját tollából, melynek címe “Klimó Köszöntő” (Boda Miklós hosszú ó-val írja Klimo György nevét, mivel úgy könnyebb kiejteni.)

A könyvtár gazdag gyűjteménye lenyűgöző nyelvi sokszínűséggel bír: a könyvek döntő része latin, de sok a német és magyar nyelvű kötet is, és előfordulnak olasz, örmény, szanszkrit, orosz, arab nyelvű kiadványok is. Különleges kincsek is megtalálhatók, egyebek között nyolc kódex, kétszázötven antikva, középkori oklevelek, Vizsolyi Biblia, Tinódi Lantos Sebestyén kézirata, valamint egy holland mester 1700-ból származó föld- és éggömbje. Az állomány katalógusa természetesen ma már digitálisan is elérhető.

A kiállítás tehát nem csupán a könyvek történetét mutatja be, hanem a pécsi tudomány és kultúra évszázadok alatt kialakult gazdag örökségét is. Az Aranyterem ajtajai nyitva állnak mindazok előtt, akik meg akarják ismerni ezt az örökséget, és betekintést szeretnének nyerni a régi könyvek titkaiba. A kiállítás teljes egészében megtekinthető a Múzeumok Éjszakáján, június 22-én is.

 
Kovács-Csincsák Mercédesz

Kovács-Csincsák Mercédesz

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni