close
CímlapKultúraBoldog Kínai Új Évet!

Boldog Kínai Új Évet!

2024. február 09.

A holdnaptár szerint ma délutántól kezdődik az új esztendő. Ezt ünnepelte a PTE ETK Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézete február 9-én a Tudásközpontban.

Teltházas rendezvény volt a tegnapi, a nagyelőadóban egy gombostűt sem lehetett leejteni. Az esemény szervezői megragadták az alkalmat arra, hogy a kínai kultúra pécsi repertoárjából felvillantsanak néhányat. Pörögtek gyönyörűen hímzett, hosszú ujjú, hagyományos kínai ruhákban lányok, megfigyelhettük a taichi gyakorlásának nyugodt harmóniát árasztó mozdulatait, láthattunk táncbemutatókat (az egyiket úgy, hogy a táncos kezében végig poharak voltak!), és meghallgathattuk,

hogyan lehet egy hirtelen lezúduló esőt és a jázminvirágzást a guzheng nevű kínai húros hangszer révén előadni.

Volt többféle, látványos harcművészeti bemutató is. A rendezvényben a szüneteket tombolasorsolással váltották ki: a piros, sárkánnyal díszített csomagocskáknak sok nyertes örülhetett.
A program végén Shen Minghao, a PTE Művészeti Kar opera mesterszakos hallgató elképesztő előadása fokozta tovább a hangulatot: előbb egy kínai dalt, majd Lehár Ferenc A mosoly országa operettjéből adott elő németül egy áriát. Vastaps volt a jutalma, így ráadást is adott a közönségnek. (Aki szeretné meghallgatni Shen Minghao-t, az február 17-én 15 órára jöjjön el a Zeneművészeti Intézetbe, a koncertjére!)
Zárásként az összes fellépő kiállt a színpadra, és a közönséggel együtt énekelve köszöntötték az új évet.
 

2024. a Sárkány éve lesz, a jegy a 2023-as Nyúl évét váltja. A Sárkányt hagyományosan igen szerencsés asztrológiai jegynek tartják Kínában, ám az, hogy ennek az évnek a Sárkányok a főszereplői, óvatosságra is intik őket. A sorsszerű események kedvezőtlen eseményeit a hagyomány szerint úgy lehet megtörni, ha valaki valamilyen piros színű dolgot visel. Ez lehet bármilyen ruhadarab, fülbevaló vagy akár rúzs is, de a legelterjedtebb ellenszer a gonosz ellen a piros alsónemű. A Sárkány éve 2025. január 28-ig tart, utána a Kígyó éve következik.
Az ünnepkörről korábban ebben a cikkben írtunk.

Hozzon a sárkány mindenkinek számtalan lehetőséget, örömöt és sikert. Gong Xi Fa Cai!

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni