close
CímlapKultúraVár a Múzeumok Éjszakája!

Vár a Múzeumok Éjszakája!

2023. június 23.

Rengeteg izgalmas programmal vár a Múzeumok Éjszakája június 24-én, ahol nem csak múzeumi gyűjteményeket és érdekes kiállításokat nézhetünk meg, hanem múmiákról hallhatunk, mamuthoz mérhetjük magunkat, vezetett fáklyás vagy zseblámpás túrán, rózsaszeánszon, vagy szentjánosbogár-lesen is részt vehetünk.

Mi történik éjszaka a múzeumokban, könyvtárakban? Vajon megelevenednek a kiállítási darabok? Számos film dolgozza fel az ismerős helyszínek nem mindennapi helyzetben, időpontban való megjelenítését, elég, ha csak Indiana Jones-ra, a Titkok könyvtárára vagy az Éjszaka a múzeumban filmekre gondolunk. Ezen kívül a dátum is különleges, hiszen a Szent Iván-éjhez is sok hagyomány kapcsolódik. Így a Múzeumok Éjszakája mindenképp remek lehetőséget nyújt a felfedezésre, valamint kétségkívül varázslatos élményeknek lehetünk részesei.

PTE-s programok

Klimo Könyvtár (Pécs, Szepesy u. 3.)

A csodálatos Klimo Könyvtárban óránként induló tárlatvezetések során megtekinthetők a könyvtár műemlék termei, valamint állandó és időszaki kiállításai.

Tárlatvezetések a Klimo Könyvtárban

A Klimo Könyvtárat a megújult könyvtártörténeti kiállításon keresztül mutatják be, ahol a látogatók megismerkedhetnek az alapítás körülményeivel, a korabeli könyvtárhasználati szokásokkal, a könyvtárhoz kapcsolódó kutatásokkal és a gyűjtemény működésével az egyetemi könyvtár keretein belül.

Időszaki kiállítások:

Litografált címlapok, kottaritkaságok a Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem könyvtárának kottagyűjteményében

A Klimo Könyvtár és kiállításai 17 és 22 órakor között óránként induló idegenvezetéssel tekinthetők meg. 

Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjtemény (Pécs, Szepesy Ignác utca 3.)

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának belsőépítész hallgatói által készített tervek kiállítása az egyetemtörténeti múzeum belső tereinek megújításához.

A tárlókban változatos dokumentumtípusok – levelek, látványtervek, újságcikkek, beszédek, karikatúrák – segítségével járjuk körbe az egyetemek elhelyezésének kérdését, mutatjuk be az egyetemi építkezéseket. Betekintést nyújt a kiállítás Klebelsberg díszdoktorrá avatásaiba, illetve a Collegium Hungaricum intézményének működésébe. A kiállítás talán legimpozánsabb darabjai a kultuszminiszter által a pécsi egyetemi templomnak készíttetett és ajándékozott papi díszöltözet darabjai és egy misés kehely az 1920-as évekből. A dokumentumok megemlékeznek Klebelsberg haláláról, és emlékezetével kapcsolatos anyagok is bemutatásra kerülnek.

JPM – Csontváry Múzeum (Pécs, Janus Pannonius u. 11., földszinti kiállítóterem)

PTE Tervezőgrafika Diploma 2023 (kiállítás 18-24h)

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Tervezőgrafika Tanszékének diplomakiállítása arculattervekkel, lemezborítókkal, betűtípusokkal és sok minden mással.

Jelmezek, kézműves foglalkozások, zene, tárlatvezetések és túrák várják az érdeklődőket, látogatókat a huszonegyedik Múzeumok Éjszakája 2023-as rendkívül gazdag programkínálatában várja a látogatókat Pécsen, június 24-én, szombaton. Változatos helyszíneken, interaktív és elmélyülést segítő lehetőségek közül válogathat minden korosztály. 

Múzeumok Éjszakája 2023 programkínálat »

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni