close

Vár a Színerőmű kiállítás!

Losonczy István festőművész elementáris erejű, szemet gyönyörködtető "Színerőmű" című kiállításának megnyitója rendhagyó, tudatfolyam-szerű, jókedvűen, könnyedén szürreálisba hajló élmény volt május 18-án a Nádor Galériában. A rengeteg érdeklődő időnként meglepetten, máskor széles mosollyal az arcukon hallgatta dr. Doboviczki Attila médiakutató megnyitó beszédét, ami bár szokatlan köntösben, de beszámolt a némely festmény esetén éveket felölelő alkotási folyamatról, Keserű Ilona és a Színerő inspiráló hatásáról, a határkeresésről, múltról, jelenről, jövőről.

„Igen, az Ilona. Iszonyú erővel jött. Imádta a színeket. Na és persze a színkeverés a trükk. Ahogyan a különböző területek egy színtérré kezdenek alakulni, s közben megtanultam összehúzni a rétegeket is. S akkor jött a Színerő! Órákig csak színeket kevergettem, miközben ott mászkáltak a Zsolnay-munkások, beszélgettünk, zajlott körülöttünk az élet” – hangzott el dr. Doboviczki Attila megnyitó beszédében.

„A festő egyéni stílusa szerintem érdektelen. Olyan problémát kell találni és végig vinni, ami fontos, aktuális és releváns. Nyilván nem fogok ilyen képeket festeni életem végéig. Kimegyek ebből, mint víz az útvesztőből. De előtte végig kell járni” – tudhattuk meg a tárlat tematikája kapcsán.

Losonczy István festőművész, a PTE Művészeti Karán 2007 óta oktat. Színerőmű című kiállítása a Nádor Galériában (Pécs, Széchenyi tér 15.) 2023. június 8-ig tekinthető meg, hétfőtől péntekig 14-től 18 óráig.

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni